Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

26/3/23

Ισπανία. Οι δασικές πυρκαγιές ξεκίνησαν νωρίς



Η καταστροφή   στο Villanueva de Viver. 
Φωτογραφία: JOSE JORDAN/AFP

Η πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά ξεκίνησε στην Ισπανία, λίγο μετά το μεσημέρι, την Πέμπτη 23 Μαρτίου στο Villanueva de Viver. 
Περίπου 700 πυροσβέστες δίνουν  μάχη με αυτή την  πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά της Ισπανίας του 2023, η οποία  εκτός ελέγχου 48 ώρες μετά την έναρξή της, ανάγκασε  1.500 ανθρώπους να τραπούν σε φυγή.
Σε  ενημέρωση στο Twitter, οι περιφερειακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν ότι η φωτιά στη Villanueva de Viver, περίπου 90 χιλιόμετρα (55 μίλια) βόρεια της Βαλένθια, ήταν μια «πολύ σύνθετη πυρκαγιά που εκδηλώνεται σε καιρικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές του καλοκαιριού». Έχει επηρεάσει 3.900 εκτάρια και έχει περίμετρο 35 χιλιομέτρων".
Σύμφωνα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε ανάπτυξη περίπου 20 εναέριες μονάδες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
«Σαφώς η φωτιά δεν έχει σταθεροποιηθεί γιατί εξακολουθεί να καίει με μεγάλη αγριότητα, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες είναι σχεδόν σαν το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ximo Puig, υπεύθυνος  της περιοχής της Βαλένθια στη δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας RTVE.
Οι πυροσβέστες είπαν ότι η φωτιά ήταν πιο χαρακτηριστική του καλοκαιριού παρά στα τέλη Μαρτίου. Με τη βλάστηση να έχει στεγνώσει από την έλλειψη υγρασίας στην ατμόσφαιρα, τους τελευταίους μήνες και τις μεγάλες ποσότητες εύφλεκτης βιομάζας στα δάση, οι συνθήκες ήταν «τέλειες» για μια τέτοια πυρκαγιά, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο Manolo Nicolas από τους πυροσβέστες της Castellón την Παρασκευή.