Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

30/4/11

Πρωτομαγιά 2011 . Η ώρα της αφύπνισης της εργατικής τάξης.


Η σημερινή κοινωνική τάξη πραγμάτων βασίζεται στη ληστεία των μη-ιδιοκτητών από μέρους των ιδιοκτητών, οι καπιταλιστές εξαγοράζουν το μόχθο των φτωχών προσφέροντας μισθούς που αρκούν μονάχα για την επιβίωση, απορροφώντας ολόκληρη την υπεραξία… Μ’ αυτό τον τρόπο, ενώ οι φτωχοί στερούνται ολοένα και περισσότερο τις δυνατότητες εξέλιξης, οι πλούσιοι θησαυρίζουν ληστεύοντας ολοένα και περισσότερο…
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από κείμενο από την «πλατφόρμα της Διεθνούς» Εφημερίδα του Σικάγου 1886.
Ήταν τότε που την σημαδιακή εκείνη πρωτομαγιά στο Σικάγο, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν και ζητούσαν: «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση και οχτώ ώρες ύπνο». Με αποτέλεσμα, οχτώ απ’ τους διαδηλωτές, να καταδικαστούν, απ’ την κατεστημένη «Δικαιοσύνη», σε θάνατο.
Από τότε θα χυθεί πολύ αίμα στην διαρκή μάχη των εργαζομένων με του ιδιοκτήτες και τους κάθε λογής καταχραστές της υπεραξίας της εργασίας τους.
Το εργατικό κίνημα έδωσε σκληρές μάχες για να καταφέρει να περιορίσει τη μιζέρια, την εξαθλίωση και την απόλυτη περιθωριοποίηση της εργατικής τάξης.
Αναμετρήθηκε με τα εξουσιαστικά συστήματα, είτε ήταν ιδιώτες – ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, είτε ήταν κράτη εκφραστές της ολιγαρχίας.

Διαβάστε τη συνέχεια της παρέμβασης του Ταμία του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ Ι.Σταμούλη