Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

9/4/12

Στου κασίδι το κεφάλι μπαρμπέριδες μαθαίνουν ...

Γράφει συνάδελφος αξιωματικός από την Θράκη:

"Επιτρέψτε μου να αμφιβάλω γιατί είναι ξεκάθαρο στις κατηγορίες του προσωπικού που μέχρι τώρα ήταν Πυροσβεστικό και Πολιτικό προστίθεται άλλη μία των Π.Π.Υ. ως εκ τούτου δεν ανήκουν στην κατηγορία του Πυροσβεστικού Προσωπικού που χωρίζεται σε Γενικών και Ειδικών Υπηρεσιών. Τα δε καθήκοντα των Π.Π.Υ. αναφέρονται στον Νόμο που θεσμοθετήθηκαν ως νέα κατηγορία. Σε καμιά περίπτωση επειδή στην οργανική δύναμη δεν αναφέρονται ως ξεχωριστή κατηγορία αλλά εμπεριέχονται στην κατηγορία του Πυροσβεστικού Προσωπικού - Γενικών Υπηρεσιών δεν σημαίνει ότι έγιναν Γενικών Υπηρεσιών ούτε ότι άλλαξαν τα καθήκοντά τους. Απλά στο άρθρο αυτό αναφέρεται η τροποποίηση στην οργανική δύναμη και συγκεκριμένα η μεταφορά θέσεων από τη δύναμη των Πυροσβεστών στη δύναμη των Π.Π.Υ. Νομίζω ότι κάποιοι ήθελαν να πατούν όχι σε δύο αλλά σε τρεις βάρκες ή κάποιοι δεν ξέρουν τι κάνουν..!!! Τα προβλήματα θα λυνόταν αν στην κατηγορία του Πυροσβεστικού Προσωπικού όπως ιδρύθηκε νέα κατηγορία ειδικών καθηκόντων να ιδρύονταν άλλη μια κατηγορία Π.Π.Υ.. Τώρα νομίζω ότι ούτε καν ο ΚΕΥΠΣ αλλά και πολλές διατάξεις που αφορούν είτε το ωράριο είτε την εσωτερική υπηρεσία δεν ισχύουν. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή που δεν υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο του πυροσβεστικού προσωπικού, πράγμα που έχει προεκτάσεις και στον τρόπο χορήγησης των αδειών (δηλαδή τι ισχύει! οι άδειες του Πυροσβεστικού ή του Πολιτικού δηλαδή των Δημ. Υπαλλήλων). Σε ποιό εργασιακό καθεστώς υπάγονται στο καθεστώς των Δημοσίων υπαλλήλων (με το ωράριο) στο καθεστώς των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου ή στο καθεστώς του προσωπικού των Σωμάτων ασφαλείας. Νομίζω ότι όλα αυτά θα είχαν λυθεί αν εντάσσονταν στο πυροσβεστικό προσωπικό. Ακόμα και τα υπηρεσιακά διπλώματα που εκδόθηκαν με τις διατάξεις που αφορούν το πυροσβεστικό προσωπικό πάσχουν νομιμότητας. ¨Η λοιπόν θα πάμε σε μια νέα τροποποίηση που θα τους εντάξει στο πυροσβεστικό προσωπικό ή θα καθιερωθεί μία κατηγορία ερμαφρόδιτης κατάστασης που θα χρειαστεί πλειάδα υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων για να καθορίσει το εργασιακό καθεστώς των Π.Π.Υ. (ωράριο γιατί σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσει η Υπηρεσία μας με ωράριο Δ.Υ., μισθολόγιο και εξέλιξη, πειθαρχικό και εσωτερικός κανονισμός κλπ) που σίγουρα δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκά στην παρούσα περίοδο για το προσωπικό."

Μετά τις τελετές τι;




Μετά την σημερινή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Π.Π.Υ. το Προεδρείο της ΕΑΠΣ, έκανε την παρακάτω δήλωσε την οποία ανήρτησε και στη σελίδα του Υφυπουργού ΠΡΟ.ΠΟ κ. Όθωνα στο facrbook.


Κύριε Υφυπουργέ, χαιρόμαστε που παρά το βαρύ σας πρόγραμμα, βρήκατε το χρόνο να παραβρεθείτε σε τελετές αποφοίτησης στην Κρήτη, της νέας ειδικής κατηγορίας προσωπικού του Π.Σ. που θεσμοθετήσατε, υλοποιώντας τριχοτόμηση του πυροσβεστικού προσωπικού. Θα ήταν επίσης σημαντικό να είχατε προχωρήσει σε θεσμοθέτηση του εργασιακού πλαισίου των νέων αυτών συναδέλφων, καθότι θα πληρώνονται εκτός στρατιωτικού μισθολογίου, δεν είναι ξεκάθαρο πως; θα μετατίθενται μετά την τοποθέτησή τους, πως θα εξελίσσονται, τι θα γίνει μετά την πενταετία τους, ποιές είναι οι άδειές τους, το ωράριό τους και άλλα τέτοια παρεμφερή.Επίσης θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γιά την πυροπροστασία ττης χώρας, να διασφαλίσετε τους αναγκαίους πόρους γιά την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχδιασμού γιά το καλοκαίρι που έρχεται. Επίσης αναμέναμε μέχρι και τώρα μήπως βρίσκατε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο να συναντήθείτε με το Σωματείο μας, εδώ στην Αθήνα. Ας είναι να είστε καλά και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές στην Κρήτη.
Με σεβασμό. Το Προεδρείο της ΕΑΠΣ

Θ. Νάκος-Γ. Αποστολάκος: για το εκλογικό επίδομα

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, μετά την έγκριση από τη Βουλή της τροπολογίας που είχαν καταθέσει για το εκλογικό επίδομα των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Οι αρμόδιοι υπουργοί αναγκάστηκαν, επιτέλους, να δεχθούν το αυτονόητο, έστω και την τελευταία στιγμή. 0χι, όμως, στο βαθμό που επιθυμούσαμε. Δέχθηκαν κάτω από την πίεσή μας, να κάνουν δεκτή την τροπολογία, που είχαμε καταθέσει και ζητούσαμε τη χορήγηση εκλογικού επιδόματος και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, που μέχρι σήμερα ήταν οι μόνοι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία και εξαιρούνταν από τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης.

Αυτό που εξαρχής είχαμε ζητήσει, ήταν να αρθεί η αδικία της εξαίρεσης από το εκλογικό επίδομα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, παρόλο που συμμετέχει με υπερωρίες και πρόσθετη εργασία στη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής κάθε εκλογικής διαδικασίας. Η συμμετοχή των Αστυνομικών στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι καθοριστική, καθώς εκτελούν υπερεργασία πέραν των συνηθισμένων καθηκόντων τους, όπως φρούρηση εκλογικών τμημάτων, συνοδεία και μεταφορά εκλογικού υλικού, μέτρα τάξης και ασφάλειας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, επιδόσεις διορισμών για δικαστικούς αντιπροσώπους και μέλη εφορευτικών επιτροπών κλπ.

Η προσφορά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, για τη διασφάλιση του αγαθού της προστασίας των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας, είναι σήμερα καθοριστική για τον τόπο. Οφείλει η Πολιτεία να το αναγνωρίζει με μέτρα τόνωσης του ηθικού, αλλά και έμπρακτης στήριξης στο έργο και στα καθήκοντά τους».