Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

29/10/09

ΟΧΙ» ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ!

Ανακοίνωση των σωματείων της Ελληνικής Αστυνομίας

ΕΚΡΗΞΗ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ



Άνανδρο τρομοκρατικό χτύπημα
Σε σοβαρή, αλλά σταθερή, κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο εκ των έξι αστυνομικών που τραυματίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, το βράδυ της Τρίτης.
Η πορεία των ερευνών
Οι αρχές δεν μπορούν ακόμα να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, για το αν πρόκειται για τον "Επαναστατικό Αγώνα", ή τη "Σέχτα Επαναστατών" καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν το νέο χτύπημα σε Αστυνομικό Τμήμα είναι "έργο" νέας οργάνωσης.Σύμφωνα με την βαλλιστική εξέταση, τα δύο καλάζνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Πάντως καλάζνικοφ είχε χρησιμοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο "Επαναστατικός Αγώνας", όταν άνοιξε πυρ κατά διμοιριών των ΜΑΤ, αλλά και τον Ιανουάριο, σε επίθεση κατά αστυνομικού στα Εξάρχεια.Οι δράστες εγκατέλειψαν τα μέσα διαφυγής τους και συγκεκριμένα τρεις μοτοσικλέτες που βρέθηκαν σε χωράφι κοντά στο Χαλάνδρι με τα φώτα αναμμένα και τα κλειδιά στη μηχανή, δείγμα βιασύνης σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική.Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς, το χτύπημα είχε σχεδιασθεί εδώ και πολύ καιρό, όμως επισπεύσθηκε μετά την προχθεσινή επικήρυξη των "ληστών με τα μαύρα".Όπως προέκυψε, η μία μοτοσικλέτα είχε κλαπεί στις 22 Οκτωβρίου από την περιοχή της Ηλιούπολης, η δεύτερη μοτοσικλέτα στις 24 Οκτωβρίου από το Νέο Κόσμο και η Τρίτη είχε κλαπεί μόλις λίγες ώρες πριν από την επίθεση, γεγονός που αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το χτύπημα επισπεύσθηκε.
Περισυνελέγησαν 99 κάλυκες πυροβόλου όπλου, ένα φυσίγγιο, ένας μοχλός απασφάλισης (περόνη), βολίδες και θραύσματα. Τα πειστήρια αυτά έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.
Εκτιμάται, ακόμα, πως οι δράστες ήταν τουλάχιστον πέντε. Η αστυνομία εντόπισε τρεις μοτοσικλέτες κοντά στο σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι και από την έρευνα προκύπτει πως αυτές χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Οι μοτοσικλέτες έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της Σήμανσης, όπου θα εξεταστούν για αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι μοτοσικλέτες είχαν κλαπεί από την Αγία Παρασκευή, τον Νέο Κόσμο και την Ηλιούπολη.
Οι τραυματίες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη, η κατάσταση της υγείας της δόκιμης ειδικής φρουρού, που υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, παραμένει σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη. Τα άλλα πέντε άτομα είναι καλά στην υγεία τους και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους, ενώ αναμένεται να πάρουν εξιτήριο αύριο ή την Παρασκευή.Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο αστυνομικός που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου φέρει τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στην αριστερή κνήμη. Η κατάσταση της υγείας του δείχνει ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση για την εμφάνιση τυχόν επιπλοκών.
Το χθεσινό χρονικό της επίθεσης
Η επίθεση έλαβε χώρα στις 21.40 το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής επί της οδού Πεντέλης.Οι δράστες κυριολεκτικά "γάζωσαν" το αστυνομικό τμήμα με περισσότερες από 90 σφαίρες και στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Από τις σφαίρες τραυματίστηκαν συνολικά 6 άτομα, δύο ειδικοί φρουροί και τέσσερις αστυνομικοί.
Τους τραυματίες επισκέφθηκε σήμερα στον Ερυθρό Σταυρό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαρτίνη.Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει στις 11 για τη Στοκχόλμη όπου θα παραστεί στο Συνέδριο του Σουηδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέβαλε για λίγο την αναχώρησή του προκειμένου να μπορέσει να επισκεφθεί τους τραυματίες. Επισκεπτόμενος το νοσοκομείο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς που νοσηλεύονται εκεί και τον πολίτη, ο οποίος επίσης νοσηλεύεται ύστερα από το σοκ που υπέστη, και συνομίλησε μαζί τους.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας της αστυνομικού η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά και χθες το βράδυ υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.Στον προθάλαμο της εντατικής ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πατέρα της αστυνομικού.
Χρυσοχοΐδης: "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε επικράτεια του φόβου"
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος επισκέφτηκε τόσο τον τόπο της επίθεσης όσο και τους τραυματισμένους στα νοσοκομεία δήλωσε ότι "η ένοπλη επίθεση εναντίον νεαρών Αστυνομικών και ενός πολίτη είναι επίθεση άνανδρη, δολοφονική και εκατό τοις εκατό τρομοκρατική". Επισήμανε πως "η βία και μάλιστα η δολοφονική βία είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας. Η δε τυφλή βία εναντίον εικοσάχρονων παιδιών είναι απεχθής και φρικαλέα" και κάλεσε όλους τους πολίτες σε συσπείρωση γύρω από τη Δημοκρατία, "για να την προστατέψουμε", όπως είπε."Θέλω να στείλω ένα μήνυμα απόψε σε αυτούς τους φρικαλέους τρομοκράτες και να τους πω ότι δεν θα τους περάσει. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι είμαστε εδώ παρόντες. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η απάντησή μας θα είναι άμεση και αποφασιστική. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε επικράτεια του φόβου.
Οι θρασύδειλοι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη", τόνισε ο υπουργός και εξέφρασε την συμπαράστασή του στις οικογένειες των τραυματισμένων στους οποίους ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.
ΠΗΓΗ: www.news247.gr