Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

24/3/13

25η Μαρτίου τότε και τώρα

25η ΜΑΡΤΙΟΥ  1942
 
Μάρτιος του 1942. Η  Ελλάδα στενάζει κάτω από την ναζιστική και φασιστική κατοχή. 
25η Μαρτίου και οι  κατακτητές  απαγορεύουν κάθε  λαική εκδήλωση, περιορίζοντας τον εορτασμό της επετείου στην δοξολογία στην Μητρόπολη και στον Άγνωστο Στρατιώτη!
Ο  κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου κατέθεσε στεφάνι στονν Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ στη Μητρόπολη είχαν παραβρεθεί  εκπρόσωποι των Γερμανικών και Ιταλικών αρχών κατοχής.
 Οι Αθηναίοι όμως έδωσαν το δικό τους "παρά τις απαγορεύσεις" παρών τους στο εορτασμό του ΄21.  Ξεχύθηκαν στους δρόμους των Αθηνών, με επικεφαλείς στη δική τους παρέλαση τους  ηρωικούς ανάπηρους του '40.
Μια λαϊκή παρέλαση με χιλιάδες λαού που εξελίχθηκε σε μαχητική εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Ο κατακτητής έκανε τη δική του επέμβαση - καταστολής. Ιταλοί έφιπποι επετέθησαν, πολλοί Έλληνες τραυματίστηκαν, αλλά η διαδήλωση δεν διαλύθηκε. Ο Άγνωστος Στρατιώτης στεφανώθηκε, πραγματικά αυτή την φορά, και στεφανώθηκαν και οι προτομές του Ρήγα, του Ξάνθου και των άλλων ηρώων στο Πεδίο του Άρεως.
 Όλη την ημέρα μια ατελείωτη σειρά από μαυροντυμένες γυναίκες, θύματα πολέμου, από άντρες και από παιδιά περνούσε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ώσπου σκεπάστηκε ολόκληρο από έναν τεράστιο σωρό από στέφανα και λουλούδια.
Το ίδιο θα επαναληφθεί και το 1943, αλλά θα χυθεί και πατριωτικό αίμα, καθώς 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες θα είναι τα θύματα των συγκρούσεων με τους κατακτητές. 

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
 Υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις γιά την Εθνεγερσία του 21, υπό το φόβο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την μνημονιακή κατοχή...