Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

10/2/09

Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

7.2.09 Ρεκόρ συνεχόμενων θερμών ημερών,στην ιστορία του σημειώθηκε στο Σίδνεΐ, καθώς η θερμοκρασία παραμένει σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρότατους ανέμους προκάλέσαν πυρκαγιές κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.Στη Μελβούρνη, επίσης, πυρκαγιά ξέσπασε σε δάσος απειλώντας τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Αδελαΐδα, επίσης που πλήττεται από τον καύσωναεπιστρατεύτηκαν 10.000 εθελοντές πυροσβέστες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.Οι σφοδροί άνεμοι αναζωπυρώνουν τις περισσότερες από 50 πυρκαγιές που διέσχισαν τρεις πολιτείες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, την ώρα που το θερμόμετρο αγγίζει τους 46 βαθμούς Κελσίου, λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει την περιοχήΑυτοί που έχασαν τη ζωή τους αιφνιδιάστηκαν από την πυρκαγιά που μαίνεται βορειοδυτικά της Μελβούρνης. Έξι από αυτούς πέθαναν ενώ βρισκόντουσαν μέσα σε αυτοκίνητο.
Πολλές πυρκαγιές, μεταξύ των οποίων εννέα στην πολιτεία της Βικτόρια, μπορεί να προκλήθηκαν από εμπρησμό, σύμφωνα με την αστυνομία.Συνολικά 3.000 πυροσβέστες αγωνίζονται αυτήν τη στιγμή για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα..Σημειώνεται ότι το 1983 συνολικά 75 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στη Βικτόρια, στη νότια Αυστραλία
8.2.2009 Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νεκρών απο τις πυρκαγιές στη Βικτόρια της Αυστραλίας, τις πλέον πολύνεκρες στην ιστορία της χώρας.Η αστυνομία επιβεβαίωσε τον θάνατο 108 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 100 παραμένουν αγνοούμενοι, πολλοί απο τους οποίους παγιδεύτηκαν σε αυτοκίνητα ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν.Οι πόλεις Κίνγκλεϊκ και Μέρισβιλ σβήστηκαν από τον χάρτη, περισσότερες απο 750 κατοικίες καταστράφηκαν και 320.000 εκτάρια δασικής έκτασης κάηκαν, ενώ 3.730 άνθρωποι είναι ήδη δηλωμένοι στις λίστες του Ερυθρού Σταυρού ως άστεγοι.
Μέχρις στιγμής δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Ωστόσο, κοντά στις φωτιές βρίσκεται ο δήμος Γουίτλεσι, όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς της Μελβούρνης.Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο Μπράιαν Νέιλορ, κορυφαίος παρουσιαστής ειδήσεων της τηλεόρασης, με την σύζυγό του.Εκφράζονται φόβοι ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες και πολλοί από τους τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρότατα εγκαύματα.
Η κυβέρνηση έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και δημιούργησε ειδικά ταμεία έκτακτης ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη συνεχή ημέρα.Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, οι φλόγες φθάνουν σε ύψος τεσσάρων μέτρων και κινούνται με τρομακτικά υψηλή ταχύτητα.Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δήλωσε "τρομοκρατημένος" και έκανε λόγο περί "κόλασης" στη Βικτόρια, ενώ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζον Μπράμπυ, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες να στείλουν αίμα για να μεταγγισθεί σε τραυματίες κι εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου να κατασβεστούν οι φωτιές.
9-2-2009 Στους 131 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί στην Αυστραλία. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, πολλοί οι τραυματίες με σοβαρότατα εγκαύματα, ενώ αρκετά πύρινα μέτωπα εξακολουθούν για τρίτη συνεχή μέρα να μαίνονται ανεξέλεγκτα. Οι αρχές της Βικτόριας εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 200. Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Ένας άνδρας 31ενός ετών και ένας 15χρονος συνελήφθησαν. Κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση. Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Τζον Μπράμπι, ανακοίνωσε ότι θα γίνει δικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας.
10-2-2009Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στις πυρκαγιές που μαίνονται στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για την αιτία των πυρκαγιών που δείχνουν να οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες. Ο τελευταίος απολογισμός της αστυνομίας κάνει λόγο για 181 νεκρούς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.
Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέλθει στους 300, ανέφερε νωρίτερα στο ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα Νέος Κόσμος της Μελβούρνης, Αλέξανδρος Λογοθέτης. Όπως είπε, μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμό. Για ενέργειες που αναλογούν σε μαζικές δολοφονίες, έκανε λόγο ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ. Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών ανάγκασε τις αρχές να δημιουργήσουν ένα προσωρινό νεκροτομείο στη Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Βικτόρια, προκειμένου να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο τραγικός απολογισμός των φετινών πυρκαγιών μπορεί να αποτελέσει ηχηρότατο σήμα κινδύνου τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους πολιτικούς, ως προς τις κλιματικές αλλαγές και να αποτρέψει τις προσπάθειες της βιομηχανίας για αύξηση των ορίων εκπομπών ρύπων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
  • Οι ειδήσεις προέρχονται από την ιστοσελίδα http://www.skai.gr/