Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

28/1/10

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ Σ.Α.

Μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον Καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξη Μητρόπουλο,για το συνταξιοδοτικό των Σ.Α. πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί σε ακδήλωση που διοργάνωσαν ΠΟΑΣΥ-ΠΟΑΞΙΑ στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ.
Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη εναρμόνισης των ορίων ηλικίας των γυναικών, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με διαδικασία «εξπρές», που θα προβλέπει όμως μια εύλογη περίοδο προσαρμογής. Προφανώς οι κυοφορούμενες αλλαγές είναι συνάρτηση του συστήματος κρίσεων – προαγωγών, αλλά και του μισθολογίου των ενστόλων, το οποίο με τη σημερινή του μορφή, «καταδικάζει» τους Έλληνες αστυνομικούς έναντι των Ευρωπαίων συναδέλφων τους να λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς και ακόμα πιο χαμηλές συντάξεις.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε υφιστάμενη νομολογία – απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά το τι θεωρείται ώριμο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καταστώντας γνωστό ότι σε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, υπήρχε περίοδος προσαρμογής πέντε έως δέκα έτη τουλάχιστον και στην παρούσα φάση, οτιδήποτε αποφασισθεί θα πρέπει να ισχύσει μετά το 2018.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση απαιτείται η ωριμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι εκείνη που θα αποκρούσει ή θα μετριάσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις των σχεδίων της κυβέρνησης,
Ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΑΣΥ κ. Χάρης Μπουκουβάλας υποστήριξε ότι υπήρξε η προτροπή να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση εις βάρος των ενστόλων και να καταδειχθεί το δίκαιο και η αλήθεια των επιχειρημάτων μας.
Επισήμανε δε ότι οι συνάδελφοι που σκέφτονται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, ας έχουν κατά νου ότι η ζοφερή κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αναπλήρωση των μειωμένων αποδοχών που θα λάβουν κατά την πρόωρη αποστρατεία τους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει και την περικοπή συντάξεων κατά 70% σε περίπτωση νέας απασχόλησης των συνταξιούχων, αλλά και πλήρη περικοπή σε κάποιες περιπτώσεις.
Σε παρέμβασή του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριος Οικονόμου, αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας και η οποία είναι επόμενο ότι θα επηρεάσει και το δικό μας χώρο. Απαιτείται ψυχραιμία, υπευθυνότητα και όχι πανικός. Με τον επαγγελματισμό και την καθημερινή προσφορά μας στους πολίτες, μπορούμε να είμαστε ισχυροί διαπραγματευτές στο τραπέζι του διαλόγου και η κοινωνία θα αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες του αστυνομικού λειτουργήματος. Ευχαρίστησε τις Ομοσπονδίες διότι εκφράζουν, όπως είπε, ώριμο και υπεύθυνο συνδικαλιστικό λόγο, μακριά από δημοσιοσχετίστικες λογικές και ενημερώνουν αντικειμενικά τους συναδέλφους, τους οποίους κάλεσε και ο ίδιος να μην ακούν τις φήμες, διότι όσοι στο παρελθόν έσπευσαν πρόωρα να δηλώσουν παραίτηση, στη συνέχεια το μετάνιωσαν.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Yπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα, το οποίο αναγνώστηκε στους συναδέλφους:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, μετά και από συζήτηση που είχα με τον Yπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο, σχετικά με δηλώσεις του γύρω από το ασφαλιστικό, ότι σε καμία περίπτωση η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, δεν θα θίξει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. Γι’ αυτό και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντί σας: δεν χρειάζεται πανικό, σύγχυση και ανασφάλεια από μέρους σας. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά τιμώ το έργο και την προσφορά σας στην ελληνική κοινωνία και δεν πρόκειται να θέσω κεκτημένα δικαιώματά σας σε διαπραγμάτευση. Δεσμεύομαι πως δεν θα προχωρήσουμε σε καμία αιφνιδιαστική αλλαγή, χωρίς να έχουμε εγγυηθεί και διασφαλίσει πρώτα και πάνω απ’ όλα έναν εξαντλητικό και συστηματικό διάλογο μαζί σας».