Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

16/11/09

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 ΜΝΗΜΗ -ΥΠΟΜΝΗΣΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

Τις χειμωνιάτικες εκείνες ημέρες του Νοεμβρίου του 1973, στην Αθήνα, αναγεννήθηκε το υψηλό δημοκρατικό ιδεώδες, ακριβώς στον ίδιο τόπο που το γέννησε, το ανέδειξε και το εμφύσησε στο παγκόσμιο διανοείσθαι της πολιτικής σκέψης.
Η νεανική σκέψη και το όραμα της νέας γενιάς του 73, ξύπνησαν τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, συγκλόνισαν την κοιμισμένη πολιτική συνείδηση των Ελλήνων και
συνέτειναν στην γρήγορη αλλαγή του τυρρανικού καθεστώτος της επταετίας.
Το πάθος εκείνων των ανοιξιάτικων ημερών του χειμωνιάτικου Νοέμβρη της εξέγερσης του 73, σηματοδότησε την νεότερη πολιτική ιστορία μας. ανέδειξε την ανάγκη για συμμετοχή και λαική εγρήγορση απέναντι στις αντιδημοκρατικές και ανττιλαικές πολιτικές των εξουσιών.


Διαβάστε:
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ


ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Δελτίο τύπου
Από τη συνάντηση φορέων στις 12 Νοεμβρίου 2009
για
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ»

Κάλεσμα για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας των Πολιτών

Απέναντι στο νέο κύκλο φαινομένων τυφλής βίας, που εκδηλώνεται με επιθέσεις από τη λεγόμενη «νέα γενιά» τρομοκρατών, η κοινωνία, στο βαθμό που η βία στρέφεται κατ’ αυτής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει απαθής. Αυτό το κλιμακούμενο συνεχές της τρομοκρατικής δράσης, εμπνεόμενο από «στρατηγικές έντασης» βάλλει ευθέως κατά της δημοκρατικής νομιμότητας ενισχύοντας παράλληλα τις τάσεις περιστολής των πολιτικών ελευθεριών. Οι κοινωνικοί φορείς, τα συνδικαλιστικά όργανα αλλά και οι πολιτικοί όμιλοι που συνυπογράφουν αυτό το κάλεσμα, συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή με σκοπό τη διερεύνηση πραγματοποίησης εκδηλώσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών που πλήττονται άμεσα από τη διάχυση της βίας. Στόχος μας είναι να δηλώσουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας στην τρομοκρατία καθώς και την κοινή μας πολιτική βούληση για μια δημόσια ασφάλεια με σεβασμό στα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τους πολίτες, τα κόμματα, τους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και θεσμών για :
· τη συμπαράσταση στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.
· την ιδεολογική απομόνωση των δραστών, χωρίς συμψηφισμούς και επιλεκτικές ερμηνείες της τρομοκρατίας.
· το σεβασμό στο νομικό μας πολιτισμό και στη δημοκρατική νομιμότητα.
· την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής αντιεγκληματικής πολιτικής με άξονα τη δημόσια ασφάλεια χωρίς καταστολή των πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
· την εξάλειψη των όρων και των προϋποθέσεων που δημιουργούν εστίες παραβατικότητας και «κοινωνικού μίσους».
Ανάμεσα στην «κοινωνία του φόβου» και στην «κοινωνία του ελέγχου» επιλέγουμε τη δημοκρατική κοινωνία με ασφάλεια και ελευθερία.

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διασωστικών Εργαλείων