Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

7/8/13

Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας στον Πειραιά


Στις 7/8/2013 έγινε άσκηση ετοιμότητας  σε πλοίο της ακτοπλοΐας στην πύλη Ε1 στην ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά.
Το σενάριο προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς από αδιευκρίνιστη αιτία στο κατάστρωμα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Blue star 2» και η όλη άσκηση στέφθηκε από επιτυχία:
Το πλήρωμα του πλοίου επιβίβασε στις σωστικές λέμβους με επιτυχία τους επιβάτες για να απομακρυνθούν με ασφάλεια, ενώ στο σημείο έσπευσαν άμεσα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, πλοιάριο και οχήματα της πυροσβεστικής, ρυμουλκό αλλά και ασθενοφόρα.


Η «φωτιά», έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και κατασβέστηκε, ενώ όσοι «αντιμετώπισαν» αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και του Λιμενικού στα πλησιέστερα νοσοκομεία.
Η άσκηση έγινε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ. Δ. Μπαντιά.
Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο κ. Βαρβιτσιώτης μέσω ασυρμάτου έδωσε συγχαρητήρια στα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής και ευχήθηκε να μην χρειαστεί ποτέ να επέμβουν για κάποιο πραγματικό περιστατικό. Ακολούθως επισκέφτηκε το Blue Star 2 όπου συνομίλησε με εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρείας και με το πλήρωμα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι για την πολιτική ηγεσία, έχει πολύ μεγάλη σημασία η ασφάλεια του επιβάτη. «Ο Πειραιάς είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου και υποδέχεται  κάθε χρόνο περισσότερο από 12 εκατ. επιβάτες» είπε, και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να συνεχίσει να έχει  την πρωτοκαθεδρία ως ασφαλέστερο λιμάνι της Μεσογείου».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους άνδρες και της γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, τονίζοντας ότι παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες με αυταπάρνηση ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, καθώς και το πλήρωμα της Blue Star Ferries,προσθέτοντας: «Οι Έλληνες ναυτικοί οι άνθρωποι της θάλασσας το Λιμενικό Σώμα και όσοι χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες πρέπει να αισθάνονται ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις και αυτό απέδειξε η σημερινή άσκηση». Από την πλευρά του ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Δημήτρης Μπαντιάς, υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε η ετοιμότητα του πληρώματος και ο επαγγελματισμός του και συμπλήρωσε: «Στην άσκηση είδαμε παράλληλα την ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής που ανταποκρίθηκε άμεσα και έφθασε στο συμβάν τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα καθώς επίσης και του ΕΚΑΒ για την περίπτωση κάποιων τραυματιών οι οποίοι μεταφέρθηκαν άμεσα και με ασφάλεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΑΣ

Επικίνδυνος-καταστρεπτικός-ασύμμετρος
Το πεδίο της μάχης στην Αττική γη.
 
 
Και αυτό το καλοκαίρι, συνταιριάστηκε με αγροτοδασικές πυρκαγιές που κατατρώγουν τον εθνικό  φυσικό πλούτο μας, πληγώνουν την ταλαιπωρημένη χώρα μας. Πάνω από  3.500 περίπου ενάρξεις πυρκαγιών  και  μόλις τώρα μπήκαμε στην καυτή περίοδο της αντιπυρικής περιόδου.
Πυρκαγιές, πραγματικά εθνικά εγκλήματα, με δράστη το χέρι που είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από εγκληματική πρόθεση στρέφεται εναντίον της πατρίδας μας και του λαού της.
Απεχθή εγκληματική πράξη, ο εμπρησμός, ανεξάρτητα του χαρακτηρισμού του, δημιουργεί συνθήκες «ασύμμετρης πολεμικής επιχείρησης» καθότι η καταστροφή που προκαλείται και οι επιπτώσεις της στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας, είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερες από το άμεσα ορατό αποτέλεσμα μιας πυρκαγιάς. 
Κρήτη, Άνδρος,Ρόδος, Χίος, Σάμος, Σέριφος, Κύθηρα, το τελευταίο διάστημα, δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα,  θέτοντας σε κίνδυνο πέρα από το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον και τις προσπάθειες των ντόπιων κοινωνιών να  πάρουν μια ανάσα από την τουριστική περίοδο.
Σε όλες  μέχρις στιγμής οι Πυροσβέστες με τις «συνήθεις πλέον ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα» και με τις πενιχρές «περιτετμημένες αποδοχές τους» με μια συγκλονιστική επαγγελματική προσφορά, δώσαν  καθημερινά ένα τιτάνιο αγώνα, σε πραγματικά πολεμικές κατασβεστικές επιχειρήσεις, καταστέλλοντας τις σε πρώτο χρόνο.
Στις περισσότερες από αυτές έχουν παραδοθεί στην ελληνική δικαιοσύνη τα «αμελή  ή εκ προθέσεως» χέρια  ημεδαπών και αλλοδαπών, που εντοπίστηκαν από τις ανακριτικές πυροσβεστικές αρχές, να φέρονται ως οι εμπρηστές.
Δυστυχώς την καταστροφική μανία των πυρκαγιών δεν απέφυγε ούτε η Αττική. Ψάθα, Σχινιάς, Ανάβυσσος, Μέγαρα, Μαρκόπουλο Ωροπού, Μαρκόπουλο Αττικής, Αύρα Μαραθώνα, Βαρυμπόμπη.
 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ


Παντός εδάφους, καταλυτικό-οικολογικό και με μικρή κατανάλωση.