ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :

Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Ιστολόγιο με επικαιρότητα, ειδήσεις και νέα, πυροσβεστικού, περιβαντολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, από το διαδίκτυο και τον τύπο.22/9/13

ΑΓΙΟΙ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ22  Σεπτεμβρίου και η Εκκλησία εορτάζει  τον  ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑ  και τους Άγιους 26  Οσιομάρτυρες Ζωγραφίτες.

Κοινό τους η μαρτυρική τους κατάληξη μέσω της φωτιάς.
Ιερομάρτυρας, ο Θαυματουργός


Ο Άγιος Φωκάς  καταγόταν από τη  Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. και ακολούθησε το δρόμο της πίστης του Χριστού, εξελισσόμενος σε  επίσκοπο  Σινώπης. Αδιάλειπτα  κήρυττε  το Ευαγγέλιο, ενώ με  τα θαύματα του, κατόρθωσε να φέρει πολλούς ειδωλολάτρες στην αληθινή πίστη. Τελικά μαρτύρησε επί Τραϊανού, αφού τον έριξαν μέσα σε καυτό λουτρό.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ 26 ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΕΣ Ζωγραφίτες  σύμφωνα με τη διήγηση, από τον πύργο του μοναστηρίου, όπου ήταν κλεισμένοι, ήλεγχαν τους αιρετικούς του παπικού βασιλιά Μιχαήλ Παλαιολόγου και του επίσης παπικού Πατριάρχη Κων/πολης Βέκκου (1275-1282). Τότε με εντολή του βασιλιά, στις 10 Οκτωβρίου, έβαλαν φωτιά στο μοναστήρι και έτσι τους έκαψαν όλους ζωντανούς. Τα ονόματά τους είναι: Θωμάς ηγούμενος, Βαρσανούφιος, Κύριλλος, Μιχαίος (ή Μιχαίας), Σίμων, Ίλαρίων, Ιάκωβος, έτερος Ιάκωβος, Ιώβ, Κυπριανός, Σάββας, Μαρτινιανός, Κοσμάς, Σέργιος, Μηνάς, Ιωάσαφ, Ιωαννίκιος, Παύλος, Αντώνιος, Ευθύμιος, Δομέτιος, Παρθένιος και τέσσερα ακόμα άτομα που τα ονόματά τους είναι άγνωστα.