ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :

Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Ιστολόγιο με επικαιρότητα, ειδήσεις και νέα, πυροσβεστικού, περιβαντολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, από το διαδίκτυο και τον τύπο.13/3/12

Μιά πιό προσεκτική ανάγνωση για το "κούρεμα"Επιμέλεια: Αν.Μανιάτης.Μέλος Δ.Σ. Υπ.Κινητοποίησης ΕΑΠΣ

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το PSI το κρατικό χρέος θα μειωθεί κατά 106 δις.
Πράγματι, η μείωση του χρέους με μόνο το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες θα φτάσει τα 105 δις!Αυτό, όμως, είναι η μισή αλήθεια!
Διότι την ίδια ώρα, εξαιτίας του PSI, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες για να αναπληρώσει τις απώλειες που θα υποστούν εξαιτίας του «κουρέματος».Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα δανεισθεί πάνω από 50 δις. από τον EFSF (υπάρχει σχετική συμφωνία) προκειμένου να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.
Επομένως, το κρατικό χρέος θα μειωθεί μόνο κατά 50 δις.
Αν δε συνυπολογίσουμε και τη ζημιά πολλών δις. (10-15 δις) που θα υποστούν (χωρίς καμία επανακεφαλαιοποίηση) και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το κούρεμα των ομολόγων τους, τότε στην πραγματικότητα η μείωση του χρέους θα κυμανθεί γύρω στα 30 δις ευρώ!
30 δις, όμως, σε ένα κρατικό χρέος ύψους 360 δις δεν συνιστά παρά μια «ασπιρίνη σε καρκίνο»!
Οι απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα» του PSI αφορούν πολλά δις, που θα φτάσουν, ίσως, και τα 15 δις.Κι αυτό το «κούρεμα», επειδή κατέστη υποχρεωτικό, θα το υποστούν όλα τα Ταμεία και αυτά που αποφάσισαν την «εθελοντική» συμμετοχή τους και αυτά που, προς τιμήν τους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.Αυτό θα τους δώσει τη χαριστική βολή, αποτελειώνοντας, επί της ουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων παραμέτρων (ανεργία, μείωση μισθών κλπ) τις συντάξεις και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης.
Εκτός από τα παραπάνωμε το PSI θα χάσουν τα χρήματά τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που έχουν τοποθετήσει τις οικονομίες τους σε ομόλογα του δημοσίου αλλά και απολυμένοι εργαζόμενοι, όπως της πρώην Ολυμπιακής, που έλαβαν υποχρεωτικά τις αποζημιώσεις τους σε ειδικά ομόλογα.
Οι αόριστες υποσχέσεις του Υπ. Οικονομικών για μερική αναπλήρωση των απωλειών τους έχουν ελάχιστη αξία! Η (δήθεν) «εθελοντική» συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο έφθασε, περίπου, σε κάτι παραπάνω από 80%.Για να φτάσει, τελικά, η συμμετοχή του PSI στο 95%+, ενεργοποιήθηκαν οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), που κατέστησαν υποχρεωτικό το κούρεμα σε όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους, ανεξάρτητα από τη βούλησή τους.Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Swaps και παραγώγων (ISDA) ως «πιστωτικό γεγονός» (πτώχευση), πράγμα που θα ενεργοποιήσει την πληρωμή των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου). (βλ. ρεπορτάζ εδώ) Αυτό το «πιστωτικό γεγονός» (credit event) μπορεί να θεωρείται «ελεγχόμενη» πτώχευση, με τη «βούλα» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αλλά οι συνέπειές του δεν θα είναι καθόλου αμελητέες, αφού θα βαρύνει τη χώρα για δεκαετίες και θα παραπέμψει στο αόριστο μέλλον τη χρηματοδότησή της.Πέραν αυτού, η «ελεγχόμενη» πτώχευση της Παρασκευής (09/03) είναι το προμήνυμα μιας άτακτης πτώχευσης που μπορεί να επακολουθήσει εξαιτίας της κατεδάφισης του 2ου Μνημονίου.
Το τίμημα του τερατουργήματος που είναι αυτό καθεαυτό το PSI, θα είναι η εφαρμογή του δεύτερου κύματος μνημονιακής λεηλασίας.
Αλλωστε είναι μύθος και ψεύδος ότι από το PSI ζημιώνονται οι τράπεζες και ωφελούνται οι πολίτες. Το αντίστροφο ακριβώς συμβαίνει!Οι τράπεζες δεν χάνουν αλλά στην ουσία κερδίζουν από το PSI. Κι αυτό διότι τα ομόλογα του δημοσίου που κατείχαν ήταν στην κυριολεξία ''σκουπίδια'' και άνευ αξίας.Και τα ομόλογα αυτά θα έπρεπε να τα αποτυπώσουν στην αγοραία ανύπαρκτη αξία τους στους ισολογισμούς τους, εγγράφοντας μεγάλες ζημιές.Αντ' αυτών, οι Τράπεζες θα ''κουρέψουν'' μόνο το 50% του κεφαλαίου των ομολόγων, λαμβανοντας για το υπόλοιπο 50%, το 30% σε μετρητά, αυξάνοντας τη ρευστότητά τους και τα υπόλοιπα σε νέα εγγυημένα μακροχρόνα ομόλογα με πολύ ικανοποιητικά επιτόκια. Αυτός άλλωστε είναι ο προφανής λόγος για τον οποίο οι τράπεζες συμμετείχαν ολόθερμα στο PSIκαι πανηγυρίζουν για την αίσια έκβασή του.
Δυστυχώς η επιχείρηση PSI δείχνει το πόσο πειστικά μπορούν οι κυρίαρχοι σε Ε.Ε., ΔΝΤ και στη χώρα μας να κάνουν το ''μαύρο-άσπρο''.

Aλλαγές στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προαναγγέλλει το υπουργείο Εργασίας


Ρυθμίσεις για τα εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, προαναγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, εξετάζοντας μεταξύ άλλων προαιρετικό συμψηφισμό του εφάπαξ με τυχόν δάνεια δικαιούχων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και τμηματική καταβολή του σε δικαιούχους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση της ΕΑΠΣ με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ με τον Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο κ. Π. Μπονάτσο.
Στην συνάντηση η Ένωσή μας έθεσε στον κ.Αρχηγό τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το Π.Σ. και τα στελέχη του.
Ειδικότερα διαμαρτυρήθηκε:
1.γιατί το Α.Π.Σ. δεν προώθησε υπηρεσιακά στην πρόταση του μισθολογίου που κατέθεσε το Υπουργείο, πρόβλεψη για τη χορήγηση στο πυροσβεστικό προσωπικό του "δασικού επιδόματος"
2.γιατί προωθήθηκε εν κρυπτώ, χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη και σχεδιασμό η θεσμοθέτηση του κλάδου των Διοικητικών Αξιωματικών, θέμα ιδιαίτερα σοβαρό για να "χώνεται την τελευταία στιγμή" σε ένα άσχετο νομοσχέδιο με επείγοντα ζητήματα του Λ.Σ.

διαβάστε περισσότερα