Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

2/4/09

Προβλέψεις-φωτιά για την αντιπυρική περίοδο



Με κενά σε οργανικές θέσεις, οχήματα και αεροσκάφη η Πυροσβεστική περιμένει θερμό καλοκαίρι


Ελεύθερος Τύπος Τετάρτη, 01.04.09

ΤΗΣ ΒΑΘΗ ΜΑΡΙΑ



Η οικονομική κρίση χτύπησε και το… Πυροσβεστικό Σώμα.

Με περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα ζήτησε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα καλύψει η Πυροσβεστική τις ανάγκες της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει σήμερα. Μάλιστα, οι κομμένες πιστώσεις έρχονται τη στιγμή που η Πυροσβεστική χρωστάει ακόμα 30 εκατ. ευρώ μόνο για τα ελικόπτερα που μίσθωσε την περσινή χρονιά. Παράλληλα, τα 4.000 κενά στις οργανικές θέσεις, τα «γερασμένα» οχήματα και αεροσκάφη, οι ελλείψεις στον εξοπλισμό και η εκπαίδευση για μόλις τέσσερις μήνες συνθέτουν τη χρόνια θλιβερή πραγματικότητα για το Πυροσβεστικό Σώμα.«

Οι κομμένες πιστώσεις σημαίνουν ελλιπή συντήρηση σε μέσα, περικοπές σε επισκευές, σε εκπαίδευση και εξοπλισμό και φυσικά απλήρωτες υπερωρίες και επιδόματα. Επιπλέον, το Σώμα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ, πρόεδρος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών.Το 2008, με εξαίρεση την πυρκαγιά της Ρόδου, ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για την Πυροσβεστική, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα και, το κυριότερο, χωρίς ταυτόχρονα μεγάλα συμβάντα και διασπορά δυνάμεων, όπως το καλοκαίρι του 2007.


«Η φετινή χρονιά δεν ξεκινάει ευοίωνα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιππος Παντελεάκος, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. «Η Υπηρεσία οφείλει από πέρυσι 30 εκατ. ευρώ μόνο για τη μίσθωση των εναέριων μέσων, τη στιγμή που ο φετινός Προϋπολογισμός προβλέπει για μισθώσεις μόλις 20 εκατ., χρήματα που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη του χρέους. Παράλληλα, μόλις ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των περσινών εξόδων για τη συντήρηση των οχημάτων».

Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει 1.604 υδροφόρα οχήματα, από τα οποία περίπου 200 «μετρούν» 30 και πλέον χρόνια ζωής και τέσσερα στα δέκα έχουν ξεπεράσει τη 15ετία. Οσο για τα εναέρια μέσα, για φέτος προβλέπεται η μίσθωση 16 ελικοπτέρων, ενώ από τα συνολικά 47 αεροσκάφη της Πυροσβεστικής «τα δεκατρία CL – 215, που πετούν από τη δεκαετία του ’70, πρέπει να αντικατασταθούν, αφού δεν απογειώνονται τις μέρες που το θερμόμετρο ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, τα τρία αεροσκάφη που έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί», λέει ο κ. Παντελεάκος.

Η μεγαλύτερη «πληγή» για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι οι κενές οργανικές θέσεις, που αντιστοιχούν στο 32% του συνόλου. «Από τους 1.260 πυροσβέστες που προσελήφθησαν με τον προηγούμενο διαγωνισμό, οι 720 βγήκαν πέρυσι, ενώ το Μάιο αναμένονται οι υπόλοιποι. Αυτές οι θέσεις μόλις καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις, που τα τελευταία δύο χρόνια ξεπερνούν τις 1.000», αναφέρει ο κ. Γιώργος Πήλιουρας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Π.Σ.«Ούτε οι κομμώτριες στα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν εκπαιδεύονται μόνο ένα τετράμηνο! Η θεωρητική εκπαίδευση βασίζεται σε απαρχαιωμένα βιβλία χωρίς καμία αναφορά στις σημερινές συνθήκες και τις νέες τεχνολογίες, ενώ η πρακτική δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν», λέει ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ.Το φετινό καλοκαίρι, στη μάχη των πυρκαγιών θα ριχτούν με «διπλοβάρδιες» οι επαγγελματίες πυροσβέστες, που δεν έχουν πάρει ακόμα ολόκληρο τον ατομικό τους εξοπλισμό, οι 5.500 εποχικοί πυροσβέστες - για την πρόσληψη των οποίων εγκρίθηκε πίστωση 61 εκατ. ευρώ για χρονικό διάστημα 8 μηνών και οι εθελοντές.Αριθμοί- 522.073.812 ευρώ ζήτησε φέτος η Πυροσβεστική- 452.866.000 ευρώ εγκρίθηκαν- 75.000 συμβάντα το χρόνο καλείται να αντιμετωπίσει 135% ήταν η αύξηση των συμβάντων την τελευταία 20ετία- 12.184 ήταν οι περσινές δασικές πυρκαγιές- 38,12% των οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας- 215 οχήματα είναι του ‘70 ▪342 οχήματα είναι του ‘80