Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

18/5/12

Bloomberg: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε την «μητέρα» όλων των κρίσεων

Πολύς λόγος γίνεται περί του αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας δουν να αποχωρούμε από τη ζώνη του ευρώ.Με ένα άρθρο τιτλοφορούμενο «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η καταστροφή της θα είναι άνευ σημασίας», το Bloomberg υποστηρίζει ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ είναι «σοβαρό λάθος» και ένα βήμα καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους υπόλοιπους της νομισματικής ένωσης, επισημαίνοντας ότι μια κατάρρευση της ευρωζώνης θα άνοιγε τον δρόμο για γκρέμισμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όσο και αν αυτό το ενδεχόμενο ήταν μέχρι πρότινος «αδιανόητο».

«Επανήλθε το χάος στην Ελλάδα και έρχονται νέες εκλογές που κανείς δεν περιμένει να δώσουν κάποια λύση. Οι εξοργισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό είναι μέγα λάθος. Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν λιγότερο καταστροφική από όταν η ΕΕ την θεωρούσε αδιανόητη- και (δεν θα ήταν καταστροφική) μόνο για την Ελλάδα» γράφει ο Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα «συναινετικό διαζύγιο», αφού θα προκαλούσε την «μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων» όπως αναφέρει ο οικονομολόγος B. Eichengreen.

διαβάστε περισσότερα

ΤΟΣΗ ΑΓΑΠΗ;

"θέλω σήμερα εδώ να σφίξω το χέρι και να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον κάθε ένα και την κάθε μία ξεχωριστά και όλους μαζί που συγκροτούν αυτή τη συλλογική οντότητα. Μια οντότητα που μοιράστηκε όλο αυτό το διάστημα αγάπη, εμπιστοσύνη, στήριξη και μια μεγάλη προσπάθεια."

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου Υφυπουργού μας κ.Μ. Οθωνα, και πράγματι το κομμάτι αυτό είναι εθιμοτυπικά άρτιο.
Όμως όπως και του απερχόμενου κ.Χρυσοχοίδη, στο σύνολό της αφορούσε κυρίως το κομμάτι της Ελληνικής αστυνομίας. Και για τον κ. Όθωνα τα ζητήματα πυροπροστασίας-πολιτικής προστασίας ήταν εκτός προτεραιότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον μίνι - απολογισμό του στην συγκεκριμένη ομιλία αναφέρει ως σημαντικό την δημοπράτηση μέσω ΕΣΠΑ της μελέτης για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, διαδικασία που όμως λησμόνησε να ακολουθήσει για το Πυροσβεστικό Σώμα, παρά τις δικές μας προτάσεις.

διαβάστε την παρέμβαση της ΕΑΠΣ