Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

28/10/10

Η επέτειος της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου μέσα από τα εξώφυλλα των περιοδικών του Πυροσβεστικού Σώματος



Οι Έλληνες Πυροσβέστες από την πρώτη στιγμή του πολέμου, σήκωσαν το βάρος της πολιτικής άμυνας της χώρας, προστατεύοντας τα μετόπισθεν, δίνοντας σκληρές μάχες με τις καταστροφικές πυρκαγιές μετά από τους ανηλεής βομβαρδισμούς τόσο των δυνάμεων των εχθρών, όσω και των συμμάχων αργότερα. Η συνεισφορά τους στο ήρωικό έπος, συνεχίστηκε με την συμμετοχή τους στα προελαύνοντα στρατιωτικά τμήματα στην Βόρεια Ήπειρο.
Δεν θα πρέπει επίσης να παραλείψουμε ότι δεκάδες Πυροσβεστικοί υπάλληλοι, εθελοντικώς κατατάχθηκαν στο μαχόμενο στράτευμα, παρότι απαλλάσονταν από τη στράτευση, δεκάδες ακολούθησαν τον στράτευμα μετά την γερμανική κατοχή, στη Μέση Ανατολή και πολλόί επίσης συμμετείχαν στην περήφανη εθνική αντίσταση κατά των κατακτητών μας στη συνέχεια.
Έτσι ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, πάντα γινόταν με ιδιαίτερο σεβασμό από το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο με τελετές εντός των Υπηρεσιώνν του, όσο και με συμμετοχή στις πολιτικές και στρατιωτικές εκδηλώσεις εορατσμού τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.
Σημααντική ιστορική αξία, παρουσιάζουν πολλά από τα εξλώφυλλα πυροσβεστικών περιοδικών που έχουν θέμα το μεγαλειώδης ΟΧΙ των Ελλήνων.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Ιωάννη Σταμούλη