Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

26/11/10

Μαχαίρι στο µέρισµα των υπαλλήλων


Μετά τους µισθούς και τις συντάξεις έρχονται περικοπές και στο µέρισµα που καταβάλλει στους δηµοσίους υπαλλήλους το Μετοχικό Ταµείο Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν στην οργάνωση πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τις 15 Δεκεµβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Επικουρικοί Πυροσβέστες»


Συνιστάται στο Πυροσβεστικό Σώμα μία ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.

Κύριο καθήκον: η δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία. Θα επικουρούν όμως παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα λοιπά καθήκοντά του, στην άσκηση των οποίων παρατηρούνται σήμερα αδυναμίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στο προσωπικό αυτό.
Το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί έτσι να καλύψει με επάρκεια πολλές από τις ελλείψεις του, εάν οι προσλαμβανόμενοι προέρχονται από εποχικούς πυροσβέστες, που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και έχει αποκτήσει πολύτιμη σχετική εμπειρία.
Η πρόσληψη θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Η σχετική διαδικασία διενεργείται υπό τον έλεγχο και την ευθύνη ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.).
Δ. Καταργείται η Ελληνική Αγροφυλακή , οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στο Υπουργείο περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ασκούνται από τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις ».


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο το Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις ».

Α . Συστήνεται Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Σε αυτό καταγγέλλονται περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λ.Σ.) σε βάρος πολιτών, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.
Έτσι δημιουργείται ένας ανεξάρτητος, φερέγγυος και ανεξάρτητος μηχανισμός λογοδοσίας του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες αρχές των Ευρωπαϊκών Οργάνων που διαμορφώθηκαν με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διερεύνηση καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Το Γραφείο θα έχει τη δυνατότητα να επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως όταν υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ή σε ΜΜΕ.
Το Γραφείο λειτουργεί υπό την ευθύνη Τριμελούς Επιτροπής υψηλού κύρους και συγκροτείται από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη, ως πρόεδρο και ως μέλη τον Νομικό Σύμβουλο του κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από έναν επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών.
Το Γραφείο δεν διερευνά σε καμία περίπτωση το ποινικό σκέλος της υπόθεσης
Αν πρόκειται για αξιόποινη πράξη, η καταγγελία διαβιβάζεται αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα
Η άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου παραμένει στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του οικείου Σώματος, και υπάρχει δέσμευση να εξετάζονται οι υποθέσεις αυτές κατά απόλυτη προτεραιότητα
Η Τριμελής Επιτροπή θα υποβάλλει κατ΄ έτος αναλυτική έκθεση πεπραγμένων, διαπιστώσεων και προτάσεων στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΟΦΕΡΗ ΠΡΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Α.Π.Σ. ΦΙΛ.ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΟΥ

Όλοι είχαμε εκφραστεί θετικά για την δημιουργία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είχε ως στόχο τον κεντρικό και ενιαίο έλεγχο των Υπηρεσιών που ασχολούνται με την προστασία της περιουσία και της ζωής των Πολιτών και του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 'ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ'




Κυκλοφόρησε το τεύχος 143 του επίσημου περιοδικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Πέρα από τις μόνιμες στήλες:
Γεγονότα - Δραστηριότητες
Πυροσβεστικό Μέτωπο
Ξεναγήσεις
Ματιές στα Γεγονότα
Παγκόσμια Νέα
Στατιστικά Στοιχεία
περιλαμβάνει τα άρθρα:

•Οργανωμένη Απομάκρυνση Πληθυσμού – Ρόλος και αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων
•Εγχειρίδιο εκπαίδευσης εθελοντών πυροσβεστών, ενημερωτικά φυλλάδια και εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
•Περιβαλλοντική τηλεπισκόπηση και εφαρμογές της – Μέρος 1ο
•Σχολή Εθνικής Ασφάλειας
•«TECHNISCHES HILFSWERK»: Παρουσίαση της ομοσπονδιακής οργάνωσης παροχής βοηθείας της Ο.Δ. της Γερμανίας.
•Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο των δασικών πυρκαγιών
•Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για Επικίνδυνα Υλικά της C.T.I.F.
•Η Βιβλιοθήκη του Πυροσβεστικού Μουσείου