Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

9/2/10

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΕΝΙΧΡΑ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ:


Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου, αλλά χορηγείται η εισοδηματική ωρίμανση σε όσους τη δικαιούνται.
Αναστέλλεται η (τιμαριθμική) αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται.
Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10%.Δεν μειώνονται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσους τα δικαιούνται.

Μειώνεται
το όριο των υπερωριών κατά 30%.

Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο περί οδοιπορικών εξόδων (οι νέες διατάξεις μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες για αποζημιώσεις, μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις και αυξάνουν τα χιλιομετρικά όρια που δικαιολογούν πρόσθετη αποζημίωση).

Αναστολή
όλων των προσλήψεων για το 2010 (με μερική εξαίρεση στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας). Η αναστολή προσλήψεων για το 2010, όπως περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα οδηγήσει σε ματαίωση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών διορισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ




Οι Πυροσβέστες διάγουμε το σύνολο της υπηρεσιακής μας ζωής υπό αντίξοες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.

Στο επάγγελμά μας δεν ισχύει η εργατική νομοθεσία ούτε στις βασικές της κατακτήσεις.

Το πυροσβεστικό επάγγελμα βαρύ ανθιγυεινό και επικίνδυνο επιβαρύνει υπέρμετρα τον οργανισμό του Πυροσβέστη κατά την εργασία του, με αποτέλεσμα οι απερχόμενοι συνάδελφοι από την υπηρεσία, να έχουν προσδόκιμο χρόνο ζωής, κατά 5 έτη λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο εργαζομένων, ενώ ο οργανισμός του ανθρώπου για να επανέλθει σε φυσιολογικά όρια λειτουργίας, χρειάζεται 15 χρόνια, όντας επηρεασμένος από το υπηρεσιακό στρες, το ακατάστατο ωράριο, τη νυχτερινή και επικίνδυνη εργασία.

Ο Πυροσβέστης δουλεύει έξι μέρες την εβδομάδα και πολλές εκατοντάδες ακόμα σε¨"καταστάσεις εκτάκτων αναγκών" με αποτέλεσμα σε διάστημα 25 ετών να έχει δουλέψει επιπλέον πάνω από άλλα 5 έτη Υπηρεσίας.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στις 9 Φεβρουαρίου 2010 στα γραφεία της ΠΟΑΣΥ, κοινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με κυρίαρχο θέμα τη μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία που είχε προκληθεί στις τάξεις των ενστόλων, από την ανακίνηση του ασφαλιστικού – μισθολογικού ζητήματος, αλλά και από υποβολιμαίες αναφορές στα ΜΜΕ περί δήθεν ευνοϊκού καθεστώτος εργασίας αυτών, που οδήγησαν σε αθρόες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Αφού έγινε αποτίμηση της κατάστασης και των εξελίξεων που αφορούν και τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε να υπάρξει κοινή γραμμή δράσης, στο πλαίσιο της ετοιμότητας που επιβάλλεται να έχει ο κλάδος μας. Τονίστηκε για μια ακόμα φορά ότι το επάγγελμα του αστυνομικού, του πυροσβέστη και του λιμενικού, λόγω της επικινδυνότητας, του ακαθόριστου ωραρίου, της υπερεργασίας, του καθημερινού στρες κ.λ.π., δεν έχει καμία σχέση με την εργασία άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως προκύπτει και από σειρά τεκμηριωμένων επιστημονικών ερευνών και η όποια νέα απόπειρα παραπληροφόρησης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Οι Ομοσπονδίες, διαμορφώνοντας μια κοινή γραμμή άμυνας για την προάσπιση του λειτουργήματος από τις άδικες επιθέσεις που δέχεται, είναι έτοιμες να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες, συνιστώντας στους συναδέλφους να μην σπεύδουν υπό το κράτος πανικού να υποβάλλουν αιτήσεις αποστρατείας.
Προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να υπάρξει αύριο 10 Φεβρουαρίου 2010 κοινή παρουσία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα.
Τέλος, αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες δημιουργίας Συνομοσποδνίας Σωμάτων Ασφαλείας με στόχο την διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου, με ισχυρότερο πεδίο δράσης και αποτελεσματικότητας. Προς τούτο δε εξουσιοδοτήθηκαν οι Νομικοί μας Σύμβουλοι για τις απαραίτητες ενέργειες.