Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

2/8/15

Το Πυροσβεστικό Σώμα και οι στατιστικές αναγνώσεις

Ο Darel Huff σε ένα βιβλιαράκι του 1997 με τον παραπάνω τίτλο, ανέλυσε με δεκάδες παραδείγματα, τη ρήση του Disraeli πως υπάρχουν «τριών είδη ψέματα, τα καταραμένα ψέματα και η στατιστική».

Ο συγγραφέας γράφει χαρακτηριστικά « Η μυστική γλώσσα της στατιστικής, τόσο ελκυστική σε μια κουλτούρα εθισμένη στην εμφάνιση χειροπιαστών στοιχείων, χρησιμοποιείται για να εντυπωσιάσει, να διογκώσει, να μπερδέψει και να υπεραπλουστεύσει. Οι στατιστικές μέθοδοι και η αντίστοιχη ορολογία αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την αναφορά της τεράστιας μάζας δεδομένων σχετικών με οικονομικές τάσεις, επιχειρηματικές συνθήκες, σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ή ακόμη και μια πληθυσμιακή απογραφή.

Η ίδια η λέξη «μέοος όρος» έχει μια πολύ συγκεχυμένη σημασία. Είναι ένα κόλπο που χρησιμοποιείται πολύ -μερικές φορές αθώα, συχνότερα όμως επίτηδες- από εκείνους που θέλουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ή να πουλήσουν έναν διαφημιστικό χώρο. Όταν σας λένε ότι κάτι είναι μέσος όρος, συνεχίζετε να μην ξέρετε και πολλά γι' αυτό, εκτός και αν μάθετε ποιο από τα τρία είδη μέσου όρου είναι: ο αριθμητικός μέσος όρος, η διάμεσος ή η επικρατέστερη τιμή;»

Πολλές τέτοιες μελέτες –αναγνώσεις, γίνονται κατά καιρούς από κάθε είδους μελετητές –αναγνώστες των στατιστικών του Πυροσβεστικού Σώματος. Και αναλόγως της προθέσεως του συγγραφέα γίνεται και η παρουσίαση.

Ας εξετάσουμε μια πρώτη από αυτές τις «στατιστικές παραδοχές» Λέει Παραδείγματος χάρη, λέγεται ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί μεγάλος αριθμός Πυροσβεστών ανά 1000 κάτοικους .

Ο «μελετητής» διαιρεί τον πληθυσμό της χώρας με τους Πυροσβέστες στη χώρα και παρουσιάζει τη μεγάλη ανακάλυψή του…..

Ας κάνουμε και εμείς τις ίδιες πράξεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία [1] ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στους 10.816.286 κατοίκους. 

Το επαγγελματικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, (8770 μόνιμοι, 3767 πενταετούς υποχρέωσης και 1456 συμβασιούχοι) σύνολο 13.993.

Με μια απλή πράξη βρίσκουμε ότι ανά 1000 κατοίκους αντιστοιχεί 1,3 Πυροσβέστης.

Αυτός ο αριθμός τώρα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου και Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου που απολύονται οι 1456 συμβασιούχοι αλλάζει και γίνεται 1,15 Πυροσβέστης ανά 1000 κατοίκους.