Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

14/3/11

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

ΠΡΟΣ: Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος
Αντιστράτηγο Στ.Στεφανίδη

Κύριε Αρχηγέ

Με την υπ΄ αριθ. 60087 Φ. 102.2 από 31/12/2010 Απόφαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την κατανομή της Υπηρετούσας δύναμης του ΠΣ, φάνηκε καθαρά ότι σε σχέση με το έτος 2010 μειώθηκε η δύναμη στο σύνολο των πυροσβεστικών υπηρεσιών της χώρας αισθητά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των υπηρεσιών της Αθήνας και του Πειραιά κατά 176 θέσεις, των Διοικήσεων Π.Υ Θεσσαλονίκης και Πατρών κατά 29 θέσεις αντίστοιχα, της Διοίκησης Π.Υ Ηρακλείου κατά 30 θέσεις και άλλων υπηρεσιών σε μικρότερους πλην όμως σημαντικούς αριθμούς με δεδομένα τα υφιστάμενα κενά και σε αυτές σε σχέση με την προβλεπόμενη απ΄την κατανομή δύναμη.

Διαβάστε περισσότερα

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 15ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΑΠΣ


Πραγματοποιήθηκε το 15ο Συνέδριο-Γενική Συνέλευση της ΕΑΠΣ την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος...
Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Η ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία, ενώ ακολούθως ένα δολοφονικό τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (USGS) το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 130 χλμ. ανατολικά του Σεντάι της Ιαπωνίας και 373 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 24,4 χλμ. σημειώθηκαν με μεγέθη που κυμαίνονταν από 5,8 έως και 6,3 Ρίχτερ.

Δείτε ενα εφιαλτικό βίντεο
Οι νεκροί ήδη (14-3) ξεπερνούν τους 5.000, καθώς -όπως έγινε γνωστό- περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων βρέθηκαν στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα υπερβεί τους 10.000.

Για τη «µεγαλύτερη κρίση που έχει να αντιµετωπίσει η Ιαπωνία από το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου» έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν και τα γεγονότα φαίνεται ότι δικαιώνουν αυτήν την εκτίµηση.




Η γη συνεχίζει να τρέµει τέσσερις ηµέρες µετά τον καταστροφικό σεισµό (το µέγεθος του οποίου αναβαθµίστηκε σε 9 βαθµούς της κλίµακας ρίχτερ) ενώ τα ειδικά συνεργεία δίνουν απεγνωσµένα µάχη για να αποτρέψουν την πλήρη τήξη τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στα βορειοδυτικά της χώρας – τελευταία τους ελπίδα είναι να τους γεµίσουν µε θαλασσινό νερό ώστε να µειωθεί η θερµοκρασία, µιας και τα συστήµατα ψύξης δεν λειτουργούν. Μια ολόκληρη πόλη έχει καλυφθεί από τα νερά, οι περισσότεροι κάτοικοί της αγνοούνται.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες προσπαθούν να βρουν φαγητό και νερό για να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, την ώρα που εκατοµµύρια σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύµα. Περισσότεροι από 250 µετασεισµοί έχουν καταγραφεί και οι γεωλόγοι δίνουν 70% πιθανότητες να σηµειωθεί µετασεισµός 7 βαθµών τις προσεχείς ηµέρες.

Με κοµµένη την ανάσα παρακολουθούν οι Ιάπωνες και η διεθνής κοινότητα τις προσπάθειες των ειδικών να αποφύγουν την τήξη τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων γεµίζοντάς τους, ως ύστατη προσπάθεια, µε θαλασσινό νερό. , όµως παίρνουµε µέτρα έχοντας ως σηµείο εκκίνησης την υπόθεση αυτή» πρόσθεσε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στα συστήµατα ψύξης αντιµετωπίζουν άλλοι δύο αντιδραστήρες στην Οναγκάουα και το Τοκάι. Στον σταθµό της Φουκουσίµα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις εργάτες έχουν ασθενήσει λόγω της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια ενώ εντόπισαν και σε άλλα 190 άτοµα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Πάντως καθώς οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συµβαίνει είναι ασαφείς οι ειδικοί ελπίζουν ότι οποιαδήποτε πιθανή τήξη δεν θα οδηγήσει στη διαφυγή πιθανώς επικίνδυνων ραδιενεργών νεφών στον αέρα - τουλάχιστον όσο οι µεγάλοι σε πάχος τοίχοι προστατεύουν τον πυρήνα των αντιδραστήρων. Ο Ρίτσαρντ Ουέικφορντ από το Πυρηνικό Ινστιτούτο του πανεπιστηµίου του Μάντσεστερ εκτιµά ότι οι ιαπωνικές αρχές «φαίνεται να έχουν εµποδίσει την πλήρη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων, κά τι που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί αφότου συµβεί» και θεωρεί ότι «το πέρασµα του χρόνου ίσως βοηθήσει να µειωθεί ακόµα περισσότερο ο κίνδυνος».
το σχετικό γράφημα του σεισμού



H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric PowerCo (TEPCO) ανακοίνωσε χθες ότι προετοιµάζεται να γεµίσει µε θαλασσινό νερό - ένα µέτρο έκτακτης ανάγκης - και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίµα Νταϊίτσι, όπως µετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων. Η TEPCO, η µεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, έχει γεµίσει ήδη µε θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου Φουκουσίµα 1 µε στόχο να τους ψύξει και να µειώσει την πίεση που ασκείται µέσα στη µονάδα. Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν χθες πως µέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.

Την ώρα όµως που συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισµού των επιπτώσεων της µεγάλης φυσικής καταστροφής που χτύπησε την Ιαπωνία, γίνεται γνωστό ότι ένας ειδικός σε θέµατα πυρηνικής ασφάλειας είχε προειδοποιήσει πριν τρία χρόνια ότι η κατασκευή πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων εν µέσω µιας πολύ σεισµογενούς ζώνης, µπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.