Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

8/12/08

ΘΛΙΨΗ-ΟΔΥΝΗ-ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ

Θλίψη για το θάνατο του παιδιού, της μικρής ψυχούλας, του 15χρονου Αλέξη, που η τυφλή βία διέκοψε την άγουρη ζωούλα του.

Αθώο, παράλογο, αποτρόπαιο έγκλημα,γενόμενο από χέρι φορέα εξουσίας.

Η σφαίρα που πήρε την ανάσα του τραυματίζει σοβαρά τον ίδιο τον εορταστικό μας πολιτισμό και μας γεμίζει οδύνη για το τι κόσμο προετοιμάζουμε για τα παιδιά μας.

Ειδικά για μας τους Πυροσβέστες αυτής της χώρας, που καθημερινά δίνουμε τιτάνιο αγώνα γιά τη διάσωση και τη προστασία της ζωής των συνανθρώπων μας, τους Πυροσβέστες που με αγωνία ψυχής προσπαθούμε νυχθημερόν να τιθασεύσουμε τα στοιχειά της φύσης ώστε να μην πλήξουν την ασφάλεια των συνανθρώπων μας, ο χαμός του μικρού Αλέξη μας φαντάζει ακόμα πιό σκληρός.

Σκέψεις παρηγοριάς για τους γονείς του, και νοερό κατευώδιο στην ψυχούλα του, που είδε βίωσε και δυστυχώς πληγώθηκε θανάσιμα από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Τα όσα ακολούθησαν τις επόμενες στιγμές, είναι εξίσου τραγικά και ανησυχητικά. Μπροστά στην τυφλή βία που στέρησε τη ζωή του Αλέξη, μιά εξίσου τυφλή - παράλογη βία εξαπλώνεται στη χώρα και σπέρνει την καταστροφή.


Η εκδηλούμενη βία δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην βία που δολοφόνησε τον μικρό δεκαπεντάχρονο. Οι νεαροί που βγήκαν στους δρόμους, πρέπει να αντιμετωπίσουν με τη νεανική τους ορμή το αύριο, συνθέτοντας,μετατρέποντας,διεκδικώντας, απορρρίπτοντας ακόμα και προσπερνώντας τις κοινωνικές δομές που δημιουργούν περιθώρια αυθαιρεσίας, κακής εξουσίας και κυρίως βίας. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ




Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών με τον τίτλο Σ Υ Γ Ν Ω Μ Η:
"
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου ανήλικου παιδιού και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη, τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του, την οδύνη και τον αποτροπιασμό της. Ζητάμε μια μεγάλη συγνώμη από την οικογένειά του για την τραγική απώλεια του σπλάχνου της, αλλά και από την Ελληνική κοινωνία η οποία είναι σοκαρισμένη από το τραγικό συμβάν το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου.
Αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί - γιατί δεν δέχτηκε το υπερώριμο αίτημά μας για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω μιας διακομματικής επιτροπής και τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων, ώστε να απαντηθεί ξεκάθαρα το ερώτημα ΤΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ
- γιατί δεν ενδιαφέρθηκε για την αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων και την εμπέδωση αστυνομικής συνείδησης με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών (κεντρικό αίτημά μας και στο 18ο συνέδριο πέρυσι το Δεκέμβριο)- γιατί, γιατί, γιατί…,
έρχεται σήμερα να ρίξει κροκοδείλια δάκρυα, καλύπτοντας την ανεπάρκεια και τις ευθύνες, που απαντώνται σε πολλά επίπεδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Έρχεται να καλύψει τη μοναδική και αδιάψευστη αλήθεια ότι στα ανώτατα κλιμάκια της Φυσικής Ηγεσίας έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι πρότυπο και καλός αστυνομικός είναι ο «ράμπο», γιατί αυτή η φιλοσοφία προτάσσεται με την συρρίκνωση και την στρατικοποίηση της εκπαίδευσης, ως τελευταία υιοθετήθηκε, για το Αστυνομικό Σώμα και απορρέει από την φιλοσοφία του νέου πειθαρχικού δικαίου και κυρίαρχα από την αντίληψη που θέλει ως πρότυπο - ιδανικό αστυνομικό τον ανεπαρκή, συνοπτικά εκπαιδευόμενο και ελαστικά προσλαμβανόμενο.
Δυστυχώς, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αυτοσχεδιάζει, λειτουργεί «εμπειρικά», με βάση παρωχημένες συνταγές άλλων εποχών, που εφαρμόζονταν σε κάθε περίπτωση σε άλλο περιβάλλον και υπό άλλους όρους και το χειρότερο, προτείνει μέτρα για την έξοδο από την κρίση, χωρίς διάλογο , χωρίς να αφουγκράζεται την ελληνική κοινωνία και χωρίς να έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τους επίπονους μακροχρόνιους αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος να πείσει την ελληνική κοινωνία και τον πολίτη να διάκειται φιλικά προς τον Έλληνα αστυνομικό, με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία, ανησυχούμε βαθύτητα για τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας και ασφαλώς για το αν οι συνάδελφοί μας είναι σε θέση να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας, αλλά και να διασφαλίσουν τον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ.
Τις δύσκολες αυτές ώρες για όλους μας, συνιστούμε στους συναδέλφους μας -για μια ακόμα φορά- να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή υπηρεσιακή - επαγγελματική και συνδικαλιστική ωριμότητα, καθώς η Ελληνική Αστυνομία διέρχεται κρίσιμες στιγμές.
Η Ομοσπονδία με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σταθμίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων και σεβόμενη απολύτως τον πόνο της οικογένειας που θρηνεί το αδικοχαμένο παιδί της, οφείλει να συνεχίσει να αγωνίζεται για μια σύγχρονη και δημοκρατική αστυνομία. Στον αγώνα μας αυτό και για την έξοδό μας από την κρίση ζητούμε την στήριξη και την βοήθεια όλης της κοινωνίας.
ΘΕΡΙΖΕΤΕ Ο,ΤΙ ΣΠΕΙΡΑΤΕ…ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ"

Οι Πυροσβέστες σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό δίνουν γιά άλλη μια φορά τιτάνια μάχη γιά να διαφυλάξουν ζωές και περιουσίες. Παλεύουν με τον πύρινο όλεθρο, την καταστροφή που αυτή τη φορά στοχεύει τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας. Επιχειρούν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά της οργής και της παράλογης βίας, γιατί Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ