
Το συμβολικό μέτρο -στιγματισμός των απείθαρχων μαθητών της Ε.Ε.- θα είχε αποτρεπτικό αποτέλεσμα, είπε, προτείνοντας ακόμη οι χώρες με υψηλό χρέος να απεμπολούν τη δημοσιονομική τους κυριαρχία και να παραχωρούν προσωρινά τον έλεγχο του προϋπολογισμού τους στις Βρυξέλλες. «Θα αποτελούσε τροχοπέδη για όλες τις χώρες που έχουν τάση υπερχρέωσης».
Παράλληλα, ο Ετινγκερ επέκρινε δριμύτατα την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής διοίκησης και πρότεινε να ανατεθεί ο μηχανισμός είσπραξης των φόρων και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε υπαλλήλους της Ε.Ε.
«Η εμφανώς αναποτελεσματική διοίκηση στην Ελλάδα είναι πρόβλημα. Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τους οφειλόμενους φόρους, ούτε να προωθήσουν την πώληση κρατικής περιουσίας. Γι' αυτό και θα πρέπει να αναλάβουν υπάλληλοι της Ε.Ε.».
Εξειδικεύοντας την πρότασή του, υπογράμμισε ότι το καλύτερο θα ήταν υπάλληλοι με τεχνογνωσία από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να δραστηριοποιούνται για ένα χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. «Θα μπορούσαν», όπως είπε, «να δράσουν χωρίς να υπολογίζουν τις αντιδράσεις».
Πρόσθεσε μάλιστα όλο νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συναινέσει σε μια τέτοια λύση ως αντιστάθμισμα στην οικονομική βοήθεια που της έχουν υποσχεθεί οι εταίροι της. «Εκείνος που ζητεί την αλληλεγγύη των άλλων χωρών πρέπει να είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα και μέρος της ευθύνης», είπε.
Τέλος, τάχθηκε κατά της έξοδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όχι φυσικά γιατί μας αγαπά, αλλά γιατί, όπως είπε, αυτή θα έδινε την εντύπωση ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να σταθεροποιήσει μια μικρή χώρα και οι πιστωτές δεν θα μας εμπιστεύονταν στο μέλλον.
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, Γιούχαν Παρτς, υποστήριξε στους χθεσινούς «Financial Times» ότι είναι παράλογο να αποκλείεται η δυνατότητα χρεοκοπίας των υπερχρεωμένων χωρών.
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=308458