Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

27/9/09

Υπεράνω βοήθειας για τις καταστροφές η κυβέρνηση

Απολογισμός της ημερίδας των Οικολόγων Πράσινων "Η Δασοπροστασία ως εθνική προτεραιότητα"

Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που έδωσαν αφορμή για ευρύτατο διάλογο μεταξύ των παρευρισκομένων πραγματοποιήθηκε η ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων σήμερα 25 Σεπτεμβρίου 2009, με τίτλο "Η Δασοπροστασία ως εθνική προτεραιότητα - Θέσεις των Οικολόγων Πράσινων - Δημόσιος Διάλογος με κοινωνικούς φορείς".
Οι εισηγητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας για την ανάδειξη της δασοπροστασίας σε εθνική προτεραιότητα, έδωσαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή την ανάγκη, προκειμένου ο δασικός μας πλούτος να προστατευτεί αποτελεσματικά και να αξιοποιηθεί ορθά, ώστε να αποτελέσει τη βάση της πράσινης οικονομίας της χώρας μας.
Οι ομιλητές, αφού επισήμαναν την έλλειψη συντονισμού στη δασοπυρόσβεση, κατέθεσαν ρεαλιστικές προτάσεις για τον επανασχεδιασμό της και την αξιοποίηση σε αυτή των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, καθώς και για την ανάγκη αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορεί να μετέχει ουσιαστικά στην προστασία των πολιτών.
Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν τα θέματα της οικιστικής ανάπτυξης, της μεταλλευτικής δραστηριότητας και των ανεξέλεγκτων χωματερών σε αντιπαράθεση με τη δασοπροστασία, όπου οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν τις σχετικές θέσεις τους, και αναπτύχθηκε το θέμα της Πράσινης Οικονομίας στο βαθμό που σχετίζεται με τους δασικούς πόρους. Όπως, έγινε από όλους κατανοητό, αν το δασικό κεφάλαιο συμπεριλαμβανόταν στους εθνικούς μας λογαριασμούς, θα πετυχαίναμε εξ αρχής τη βάση μια πράσινης οικονομίας, επομένως θα διασφαλίζαμε σε μεγάλο βαθμό την προστασία του.
Οι εισηγήσεις θα αναρτηθούν επίσης προσεχώς και στο blog των Οικολόγων Πράσινων για τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 http://ecogreensnatura2000.blogspot.com

ΠΗΓΗ http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=546:-q-q&catid=3:environment&Itemid=4