Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

29/10/11

O ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ







Πρωτοφανή επεισόδια, σημειώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων - παρελάσεων γιά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Χαρακτηριστικό των επεισοδίων, η έκφραση οργής από συγκεντρωμένους πολίτες στους χώρους των παρελάσεων, η επίθεση στους επισήμους και δη σε πολτικούς και η έκφραση διαμαρτυρίας ακόμη και από παρελαύνοντες μαθητές.
Το σημαντικότερο δε επισόδιo σημειώθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου πολίτες αποδοκίμασαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατιίας, ο οποίος και αποχώρησε από την εξέδρα των επισήμων, ενώω ακυρώθηκε και η στρατιωτική παρέλαση. Ακολούθησε μιά μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση γιά όλα και κυρίως για το αν τα γεγονότα αμαύρωσαν την εθνική εορτή.

Η πλέον ψύχραιμη και ιστορική "βαριά" φωνή που ακούστηκε είναι του εν ζωή συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης Μ.Γλέζου ο οποίος και με παρρησία δήλωσε:

«Οι δύο μας επέτειοι δεν είναι επέτειοι που συμβολίζουν επινίκια. Δεν είναι επέτειοι για ενθρονίσεις καθεστώτων ή οτιδήποτε άλλο. Είναι επέτειοι που συμβολίζουν έναρξη θυσιών, αγώνα για να μην δεχτούμε υποταγή. Ο δεύτερος συμβολισμός, είναι τα μνημεία στα οποία γίνονται. Συνεπώς , δεν αποτελεί βεβήλωση όταν εσύ αγνοείς και το ένα και το άλλο και θες να υποκαταστήσεις και τις επετείους και τα μνημεία της θυσίας» είπε χαρακτηριστικά."
«Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και σ άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο.Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε. Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρήλασαν μπροστά στο Λαό.
Δεν θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει όμως και ο ίδιος να κατανοήσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτει με το κύρος του την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση».

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Σε τούτη τη μικρή χώρα, στην εσχατιά της Ευρώπης, υπάρχει κρυμμένος ένας πολύτιμος θυσαυρός: Το χώμα της είναι ποτισμένο από το αίμα των κατοίκων της, αιώνες τώρα.
Αυτή η μικρή χώρα αποτελούσε εδώ και αιώνες σημείο επιβουλής λογής-λογής γειτονικών και όχι μόνο αρπακτικών που θέλαν τούτο εδώ το μικρό τόπο και τους λιγοστούς κατοίκους της.
Τούτη η χώρα, η μικρή χώρα, είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολιτισμό-στάση ζωής που φάνταζε παραίτερο στα απολυταρχικά γυρίσματα της ιστορίας.
Οι πιό φτωχοί κάτοικοι αυτής της χώρας οι "Ελληνες", άνθρωποι του μόχθου, καθημερινοί άνθρωποι, μόλις νιώθαν την βαρβαρότητα να πλησιάζει και τους λογής - λογής κατακτητές να επελαύνουν, μετατρέπονταν σε μαχητές της λευτεριάς. Χωρίς αριθμητικούς υπολογισμούς και γεωστρατηγικές αναλύσεις μετατρέπονταν σε ποτάμι ορμής, παρασέρναν τους "διαχειριστές της ντόπιας εξουσίας" , κινητοποιούσαν τις πατριωτικές δυνάμεις και ξεκινούσαν την αντίσταση μέχρι εσχάτων...

Διαβάστε την ανάρτηση του Ταμία του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ Ιωαν.Σταμούλη