ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :

Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Ιστολόγιο με επικαιρότητα, ειδήσεις και νέα, πυροσβεστικού, περιβαντολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, από το διαδίκτυο και τον τύπο.7/11/13

Πυροσβέστες στο... ντιβάνι

Αναζητούν ψυχολογική στήριξη ύστερα από καταστροφές που μένουν χαραγμένες στην ψυχή και στο μυαλό
Επέλεξαν το διαρκές φλερτ με τον κίνδυνο. Ανάμεσα στις παγίδες ωστόσο που κρύβει το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις από περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν (κυρίως φυσικές καταστροφές με θύματα). Αναντίρρητα, σκηνές που μένουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό και στην ψυχή. Οπως λένε οι ίδιοι, η κατάσταση αυτή επηρεάζει ακόμα και την καθημερινότητά τους, γι' αυτό ζητούν από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής να μεριμνήσει για την ψυχολογική υποστήριξη τους, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

«Αθωράκιστους»
ψυχολογικά κρίνουν τους συναδέλφους τους ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιάννης Σταμούλης και ο υποστράτηγος ε.α. και πολλά χρόνια συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αξιωματικών κ. Νίκος Διαμαντής στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο «Διαχείριση κρίσεων από μαζικές καταστροφές». Σε ένα από τα κεφάλαια, με τίτλο «Επαφή με την απώλεια ζωής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διαδικασία αναγγελίας θανάτου στην οικογένεια του θύματος. Διοικητές υπηρεσιών οι οποίες αναλαμβάνουν συνήθως τη διαδικασία αυτή επισημαίνουν ότι δεν έχουν ειδική εκπαίδευση - στο βιβλίο σημειώνονται κάποιες οδηγίες.