ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :

Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Ιστολόγιο με επικαιρότητα, ειδήσεις και νέα, πυροσβεστικού, περιβαντολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, από το διαδίκτυο και τον τύπο.15/6/14

Αντιπυρική προστασία των δασών χωρίς δασική υπηρεσία;

Παρά τη σχετικά δροσερή είσοδο του καλοκαιριού,  οι πρώτες δασικές πυρκαγιές έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση. Για άλλη   μια χρονιά ο  μηχανισμός  δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης  θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την πύρινη απειλή υπό το βάρος των προβλημάτων των ελλείψεων που είναι πλέον γνωστά  σε όλους, υπεύθυνους και μη.
Για τα ειδικότερα προβλήματα του Π.Σ. τουλάχιστον, εγκαίρως  έχουν αναφερθεί με λεπτομέρειες και σε κάθε τόνο, ειδοποιώντας Πολιτεία και Κοινωνία ότι  ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης τον οποίο υποστηρίζουμε εμείς οι Πυροσβέστες παρουσιάζει  υστερήσεις και ελλείψεις σε μέσα  εξοπλισμό και προσωπικό
Όμως επειδή η προστασία του δασικού πλούτου δεν σημαίνει μόνο πυρόσβεση, αλλά κυρίως πρόληψη, διαχείριση και επιτήρηση σαφώς και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες και φορείς χρειάζεται να  συνεισφέρουν τα μέγιστα ώστε να υπάρξει επαρκή προστασία του εθνικού φυσικού πλούτου.
Η δασική υπηρεσία  σαφώς και έχει το  μέγιστο της ευθύνης στις εργασίες  που προαναφέραμε μιας και  όπως πολύ σωστά υποστηρίζουν οι συνάδελφοι  της δασικής επιστήμης , δασοπροστασία δεν μπορεί να σημαίνει μόνο πρόληψη.
 Διαβάζοντας πάντως σχετικό πόρισμα που είδε το φως της δημοσιότητας, σε  έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τα δασαρχεία και τις διευθύνσεις δασών  δεν μπορεί  κανείς να πεί ότι ησύχασε ότι η δασοπροστασία είναι  σε καλό δρόμο.