Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

25/1/10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ

Στις 17 /1 ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Δημήτρης Χριστόφιας μαζί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, επισκεφθήκαν το Δήμο της Αρτέμιδας, που δοκιμάστηκε σκληρά από τις φονικές πυρκαγιές του 2007.
Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός μεταξύ των άλλων είπε:
Ότι στο νεοσυσταθέν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε μια κατάσταση αναδιάταξης όλων των δυνάμεών του και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αντιπυρικής περιόδου.
Επίσημανε ότι σε λίγες μέρες, αρχίζουν ασκήσεις αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, στις οποίες θα εμπλακούν οι Υπηρεσίες του Σώματος σε όλη την Επικράτεια.
«Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη:
- Οι προμήθειες νέων υλικών και οχημάτων, για τον εξοπλισμό του προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα περιστατικά του καλοκαιριού.
- Συγκροτούνται και εκπαιδεύονται 16 ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δύσβατες περιοχές.
-Αναθεωρούνται και επικαιροποιούνται τα σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και, ιδιαίτερα για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων συντάσσονται ειδικά σχέδια προστασίας.
- Στη βάση του νέου δόγματος της διακλαδικότητας, θα έχουμε φέτος στη διάθεσή μας μεικτές περιπολίες από προσωπικό της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα μαζί και με τους εθελοντές.
- Σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρχίζει ο έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου και η επισκευή των ζημιών που προκάλεσε ο χειμώνας.
- Στην επιτήρηση των δασών, φέτος θα συμμετέχουν και εναέρια μέσα, σε αποστολές έγκαιρης προειδοποίησης. Ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης προετοιμάζεται, ούτως ώστε να είναι έτοιμος για τη διασπορά του σε περιφερειακά αεροδρόμια όλη της χώρας, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
- Προχωράμε στην έγκαιρη μίσθωση ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης από το εξωτερικό, για την κάλυψη ειδικών αναγκών.
- Δημιουργούμε μηχανισμούς επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των αντίστοιχων Νομαρχιών καθώς και των Δημοτικών και Αστυνομικών Αρχών σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο κ Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του συντονισμού όπου έκανε σαφές πως το φετινό καλοκαίρι, τα κινητά συντονιστικά Επιχειρησιακά Κέντρα, που απέκτησε η Ελλάδα το 2004, δεν θα μείνουν ακινητοποιημένα στην Αθήνα, θα συμμετέχουν σε όλα τα σημαίνοντα συμβάντα ανά την Επικράτεια.
«Το φαινόμενο του 2007, όπου ο συντονισμός των επιχειρήσεων γινόταν από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, δεν θα επαναληφθεί. Αυτό αποτελεί επίσης δέσμευσή μας. Υλοποιούμε την φιλοσοφία μας να δρούμε προληπτικά και όχι μόνο κατασταλτικά. Γι' αυτό το λόγο και για πρώτη φορά φέτος, η Πολιτεία δίνει έμφαση στην προληπτική δασοπροστασία και όχι μόνο στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει παραδώσει το πόρισμά της η Ειδική Επιτροπή, που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας, των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος, αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των εθελοντών, για την αναβάθμιση του τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.
Σε αυτό το πλαίσιο και μέχρι τον Απρίλιο προγραμματίζεται η σύνταξη Σχεδίων Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, με κλίμακα αναφοράς σε επίπεδο του κάθε Δασαρχείου» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ Παπανδρέου.

ΠΗΓΗ http://www.patrisnews.gr