Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

18/10/09

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τις προτεραιότητές τους παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής, στη Βουλή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.Μιχάλης Χρυσοχοίδης:
"«Ως εδώ με τους χούλιγκανς και τους βανδάλους, που καταστρέφουν την πόλη, περιουσίες και θέσεις εργασίας. Αλλά δεν θα ανεχθούμε από την άλλη και την παράνομη αστυνομική βία και αυθαιρεσία». Στο δίπτυχο αυτό επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, γνωστοποιώντας ότι μέχρι τέλους Νοεμβρίου θα έχει ετοιμαστεί το νέο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής.
«Θέλουμε μία Αστυνομία φιλική στον πολίτη, αλλά και αποτελεσματική», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνοντας ότι από τις αρχές του νέου χρόνου θα επανέλθει ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, καθώς και οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Ακόμη, αναφέρθηκε στην κατάργηση, εντός του 2010, της αγροφυλακής και την απορρόφηση των υπηρετούντων σε αυτή σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και την ίδρυση αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ιδρύονται ήδη, τόσο στην ΕΛΑΣ, όσο και στο Λιμενικό, υπηρεσίες για την αστυνομική αυθαιρεσία σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Ακόμη, σημείωσε ότι αλλάζει τόσο το καθεστώς διενέργειας των διοικητικών εξετάσεων όσο και το πειθαρχικό δίκαιο στα σώματα ασφαλείας. Υπογράμμισε, δε, ότι το θέμα του κομματισμού είναι «καταστροφικό για τα σώματα ασφαλείας».
Σχετικά με το ζήτημα των παράνομων μεταναστών, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό βάρος προστασίας των συνόρων από τους λαθρομετανάστες και θα τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για από κοινού αντιμετώπιση.

Απαντώντας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εξέφρασε την ευχή, «όσα εξήγγειλε ο υπουργός, να τα πραγματώσει», σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα σταθεί αρωγός και όχι αντίθετη, «όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο, απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ κομματισμό, κάτι που «απονεύρωσε τα σώματα ασφαλείας». Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης υπερασπίστηκε τα μέτρα, που προώθησε η προηγουμένη κυβέρνηση, ειδικά για να επέλθει ηρεμία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ χαρακτήρισε «εκπομπή λάθους μηνύματος» την πρόσφατη απελευθέρωση 1.200 παράνομων μεταναστών.

ΠΗΓΗ: in.gr

16-10-2009: Δελτίο Τύπου σχετικά με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

...για διερεύνηση αιτιών κλπ σχετικα με την πρόσφατη πυρκαϊα στη Λιχάδα Ευβοίας :

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε σήμερα εγγράφως από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος λεπτομερείς εξηγήσεις για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης, εξάπλωσης και τελικής κατάληξης της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Λιχάδα Ευβοίας, στις 13/10. Ο στοιχειώδης σεβασμός τόσο στο περιβάλλον όσο και στα χρήματα που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος υπαγορεύει μια νέα αντίληψη λογοδοσίας για τα πεπραγμένα της Πολιτείας απέναντι στον ελληνικό λαό. Ο απολογισμός, η λογοδοσία και η πλήρης απόδοση ευθυνών εκεί όπου αναλογούν για κάθε πιθανό υπηρεσιακό έλλειμμα ανταπόκρισης και άσκησης των αρμόδιων καθηκόντων θα είναι από εδώ και στο εξής ο κανόνας και όχι η εξαίρεση σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας.