Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

30/8/09

Άριστα και ...Άρρωστα!...

Καυτά ερωτήματα για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Α.Π.2049 - 30/08/09
ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Είχαμε στείλει προειδοποιήσεις δημόσια και προς όλες τις κατευθύνσεις όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες του συστήματος δασικής πυροπροστασίας, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Ενημερώσαμε με όλους τους τρόπους, ότι ουδείς αρμόδιος, μελέτησε και αποτίμησε τις μεγάλες καταστροφές του 2007 και ουδείς, έλαβε τα απαραίτητα μέτρα μετά .
Ως ΕΑΠΣ τότε λίγο καιρό μετά, πήραμε την πρωτοβουλία και διενεργήσαμε μόνοι μας έρευνα-αποτίμηση, τα αποτελέσματα της οποίας αποστείλαμε παντού, χωρίς και πάλι ουδείς να τη λάβει σοβαρά.
Προειδοποιούσαμε, αν και το απευχόμασταν ότι μεγάλες πυρκαγιές θα επανέλθουν και δεν χωρά οικονομία και εφησυχασμός.
Αλλά από την αρμόδια Πολιτεία ουδέν.
Καμία ουσιαστική μέριμνα σε επίπεδο πρόληψης
Αδιαφορία για ζητήματα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης του εθελοντικού κινήματος στη δασοπροστασία.
Αδιαφορία για τις τραγικές ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος και περιορισμός δαπανών σε όλα τα επίπεδα.
Και δυστυχώς επαληθευτήκαμε, με την τελευταία καταστροφή, αυτή τη φορά στον πρωτεύοντα Νομό της χώρας μας.
Και αυτή τη φορά αντί η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, προσπαθεί να τις ρίξει στον εύκολο πλέον στόχο τον ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ.
Αντί να δεχθεί πλέον ότι δεν έχει θωρακίσει τους φορείς που θα ενεργήσουν προστατευτικά για αυτήν και τους πολίτες της και ότι δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες φυσικές καταστροφές, προσπαθεί να ποινικοποιήσει την επιχειρησιακή δράση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Προσπαθεί με γραφειοκρατικές εξετάσεις να ανιχνεύσει «πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις» λες και η κατάσβεση της πυρκαγιάς υπόκειται σε τυποποιημένες πρότυπες διαδικασίες και εξειδικευμένες νομικές επιταγές.
Αξιωματικοί- μαχητές της φωτιάς- στοχοποιούνται, και στιγματίζονται και εν μέσω ακόμα της μάχης της αντιπυρικής περιόδου καλούνται ως «υπόδικοι» να εξηγήσουν πως διεξάγεται ο πόλεμος με τα πύρινα μέτωπα.
Λες και δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες έρευνας αποτίμησης και ευθυνών.
Αν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος είχε διαπιστώσει ευθύνες και ολιγωρίες, θα έπρεπε να είχε καλέσει σε απολογίες ή να έχει διατάξει διοικητική εξέταση.
Αν η Πολιτεία είχε διαπιστώσει ευθύνες και ολιγωρίες από τον Αρχηγό, αυτή τον επιλέγει, αυτή τον παύει.
Όλα τα άλλα μας είναι δυσνόητα.
Ο κύριος και αποκλειστικά υπεύθυνος είναι η Πολιτεία.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και των Ο.Τ.Α από το 2004 , συνδιαχειρίστηκε την καταστροφή του 2007, και στη συνέχεια ανέλαβε και τις τύχες του Πυροσβεστικού Σώματος στο αχανές νέο ΥπερΥπουργείο Εσωτερικών.
Η πολιτική του επιλογή ήταν η υποτίμηση - απαξίωση και του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά την απαξίωση της ΕΛΑΣ τον περασμένο Δεκέμβριο και η αδιαφορία του για την επίλυση των προβλημάτων του. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα δύο ετών, συνάντησε την Ένωσή μας, μιάμιση ώρα, ενώ η κύρια πολιτική του επιλογή μετά την καταστροφή του 2007 ήταν να μεταθέσει το χρόνο των κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών μας ώστε να μετακυλήσει την ευθύνη για τις τότε καταστροφές σε αυτούς, με το πρωτοφανές για την Δημόσια Διοίκηση, την διενέργεια των κρίσεων , οι οποίες υλοποιήθηκαν χωρίς να συνταχθούν εκθέσεις αξιολόγησης.
Σήμερα διαφαίνεται το ίδιο με βελτιωμένο τρόπο.
Δεν προχώρησε σε καμία πρωτοβουλία για το συνολικό πλέγμα δασοπροστασίας.
Δεν συμπλήρωσε τις χιλιάδες των κενών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Δεν προχώρησε σε καμία θεσμική αλλαγή για τον εκσυγχρονισμό των δομών του Π.Σ.
Δεν προχώρησε στην ανανέωση του εξοπλισμού πυρόσβεσης (επίγεια- εναέρια , μέσα)
Δεν εφοδίασε με Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό τον Μόνιμο Πυροσβέστη, ο οποίος μάχεται στις δασικές πυρκαγιές, χωρίς κράνος, γυαλιά, γάντια, ατομική προσωπίδα, καταφύγιο πυρκαγιάς.
Απαξίωσε επαγγελματικά και οικονομικά τον σκληρά εργαζόμενο Πυροσβέστη (χαρακτηριστικό είναι οι καθυστερήσεις της πληρωμής του δασικού επιδόματος, τα τελευταία δύο χρόνια και η περσινή απαξιωτική αποζημίωση της θερινής υπερεργασίας).
Ενδεικτικό των άστοχων επιλογών και των αρνητικών αποτελεσμάτων των πολιτικών αυτών στα ζητήματα ασφάλειας, ήταν προφανώς η πρόσφατη επιλογή να οριστεί Αναπληρωτής Υπουργός που να παρακολουθεί τα ζητήματά μας.
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος από την πλευρά του, πολιτικό πρόσωπο και αυτό καθώς επιλέγεται από το ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τις τύχες του Π.Σ. μετά από ένα μεγάλο κλυδωνισμό των καταστροφών του 2007.
Πρώτη του ενέργεια αποτέλεσε ο διωγμός των μη αρεστών πλην έμπειρων στελεχών είτε με αποστρατεία είτε με μετακινήσεις
Δεύτερη του ενέργεια η χάραξη πολιτικής εχθρότητας απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και ειδικά στην Ένωσή μας.
Πέρα από την δυσμενή υπηρεσιακή μεταχείριση των στελεχών μας, ακολουθήθηκε η πλήρη περιφρόνηση και απαξία στις αιτιάσεις μας, παρεμβάσεις και προτάσεις μας.
Διατήρησε σιωπηλό το Πυροσβεστικό Σώμα, αμέτοχο ως Υπηρεσία στα δρώμενα, παρακολουθώντας απλά τις εξελίξεις και βασιζόμενος στο ότι ο Ύψιστος θα πέμπει εσαεί δροσερό υγρό και με νηνεμία θέρος.
Με τον ίδιο σιωπηλό τρόπο παρακολουθεί και σήμερα τα ανώτερα στελέχη του να στοχεύονται και να διαπομπεύονται και το Πυροσβεστικό Σώμα να επωμίζεται ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία αγανάκτηση και οργή των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, των ανθρώπων που δίνουν την καθημερινή μάχη με τον πύρινο όλεθρο και την καταστροφή.
Καλούμε τον κύριο Πρωθυπουργό, να παρέμβει ΤΩΡΑ γιατί όταν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα περατωθούν και οι πολιτικές σκιαγραφίες ξεπεραστούν, το Πυροσβεστικό Σώμα (ο βασικότερος οργανισμός παροχής Πολιτικής προστασίας της χώρας) θα είναι αυτό που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη και να κάνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει για να θωρακίσει το σύστημα δασοπροστασίας, χωρίς να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα στην επόμενη καταστροφή.
Καλούμε τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος να προστατέψει τα στελέχη του Π.Σ. συναισθανόμενος την βαριά ευθύνη της κατάστασης και να πράξει αυτό που πρέπει και επιβάλλει το υψηλό του αξίωμά σε αυτές τις περιστάσεις..

Διαχρονική περιβαλλοντική πολιτική

Μεταξύ άγνοιας και ανεπάρκειας