Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

24/2/11

Διαστημική κακοκαιρία μπορεί να κοστίσει στη γη 2 τρις δολάρια

Πέρα από τον καιρό στη γη υπάρχει και ο λεγόμενος διαστημικός καιρός τον οποίο παρακολουθούν καθημερινά μετεωρολόγοι του διαστήματος στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σουηδία. Σύμφωνα με αυτούς την περασμένη εβδομάδα ο ήλιος έστειλε στη γη μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα στα τελευταία τέσσερα χρόνια και η γη θα πρέπει να προετοιμαστεί για συνέχιση των πολύ κακών διαστημικών καιρικών φαινομένων και έντονες ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες που με βάση το χειρότερο σενάριο θα μπορούσαν να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία 2 τρις δολάρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ο ήλιος μπαίνει σε μία φάση έντονης δραστηριότητας κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν υπερμεγέθεις εκρήξεις οι οποίες και μεταφέρουν καυτά αέρια από τον ήλιο στη γη σε ταχύτητες που φτάνουν τα 5 εκ. μίλια την ώρα. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να γίνουν τόσο ισχυρά ώστε να εξουδετερώσουν δίκτυα προκαλώντας τεράστιες ζημίες.

Το ζενίθ της διαστημικής κακοκαιρίας αναμένεται το 2013 και αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες ζητούν να μην υπάρξει εφησυχασμός και αδράνεια αλλά προετοιμασία ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.

Πηγή : http://www.xrimanews.gr/oikonomia