ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :

Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Ιστολόγιο με επικαιρότητα, ειδήσεις και νέα, πυροσβεστικού, περιβαντολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, από το διαδίκτυο και τον τύπο.21/5/13

Συνέντευξη Τύπου για την αντιπυρική περίοδο 2013 των Βουλευτών Δ. Τσουκαλά, Χ. Καφαντάρη, Μ. Διακάκη, Σ. Παναγούλη, μελών της ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Αφορμή της συνέντευξης τύπου, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στις 13-05-2013 στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου 2013 στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει από τις αρχές του Μαΐου, σχετικά με την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και τον καταμερισμό τω ευθυνών σε περίπτωση αποτυχίας αντιμετώπισης των πυρκαγιών, καθώς και οι δηλώσεις Δένδια σε συνέντευξη του στις 10-05-2013, στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα», οι οποίες έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις αντίστοιχες του Πρωθυπουργού.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο Τ. Μαυρόπουλος υπεύθυνος του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.

Ο Πρωθυπουργός προέβη στις 13-05-2013 σε «αυστηρότατες» δηλώσεις ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου 2013. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Η πολιτεία έχει προετοιμαστεί από νωρίς για να αντιμετωπίσει τις πιθανές πυρκαγιές στον τόπο μας, που χρόνια καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο και υπονομεύουν την οικονομία μας» και τόνισε:
«Προσωπικά, θα είμαι πολύ αυστηρός, αν διαπιστώσω αδυναμία ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ζητώ από τους πολίτες και τον καθένα χωριστά να βοηθήσει στην προστασία του φυσικού μας πλούτου, να προστατεύσει το κοινό μας σπίτι».
Τέλος, υποσχέθηκε καμπάνιες ενημέρωσης της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «για το πώς μπορούν οι πολίτες να συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς»!
Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποινικές διώξεις υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος

20/05/13
Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Διαγωνιστικές διαδικασίες του Πυροσβεστικού Σώματος που κατέληξαν σε συμβάσεις τόσο για τη μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, όσο και για την ανάδειξη αναδόχων για την τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη των ιδιόκτητων ελικοπτέρων του, παρά το θετικό προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή την αποχή του από την εξέταση, στη δεύτερη περίπτωση (ιδιόκτητα ελικόπτερα) και στη συνέχεια τον αρνητικό έλεγχο κατά την επέκταση της σύμβασης (264/2010 πράξη του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου), έχουν χαρακτηρισθεί ζημιογόνες για το Ελληνικό Δημόσιο.
Όσοι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν εμπλακεί στις διαδικασίες ως εισηγητές σχεδίων προς υπογραφή από την πολιτική ηγεσία ή μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών (Επιτροπή σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών, Μόνιμη Επιτροπή Προμηθειών, Επιτροπή Αξιολόγησης προσφορών) κλήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να καταθέσουν, έγιναν οι προανακριτικές πράξεις, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και οδηγήθηκαν σε τακτική ανάκριση. Οι τελικοί υπογράφοντες δηλαδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που έλαβαν και τις τελικές Αποφάσεις και υπέγραψαν τις συμβάσεις και έχει την πολιτική ευθύνη, έμειναν στο απυρόβλητο.
Την 29-4-2013 δημοσιεύθηκαν, τα ονόματα 24 αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στην ενέργεια αλλά και στην αποστρατεία, για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια κατά συναυτουργία και μη και κατ΄ εξακολούθηση, σε απιστία σχετική με την υπηρεσία.
Επιπρόσθετα, δέον να επισημανθεί, ότι έχουν βαλτώσει οι διαδικασίες απόδοσης ή μη ευθυνών στους 29 κατηγορούμενους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος που είχαν κληθεί σε απολογία και είχε παραδοθεί πολυσέλιδο πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών για τακτική ανάκριση. Σημειωτέον ότι όλοι οι κατηγορούμενοι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος υπηρέτησαν και υπηρετούν στις ανώτερες και ανώτατες θέσεις του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος
 διαβάστε περισσότερα

Αντιπυρική ετοιμότητα: Δάσος τα…προβλήματα μπροστά στις φωτιές

Η έννοια της πρόληψης στην χώρα μας δεν έχει την δυναμική που θα όφειλε να έχει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν μάλιστα η συζήτηση αφορά δασικές εκτάσεις που κάθε καλοκαίρι γίνονται παρανάλωμα του πυρός τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αν η διαδικασία της πρόληψης λειτουργούσε σωστά στην θέση των ευάερων και ευήλιων σπιτιών πάνω στα καμένα θα είχαμε τα δάση μας, που από τα πέρατα της γης έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα να θαυμάσουν. Το ζητούμενο είναι η προστασία των ελληνικών δασών να αναδειχθεί ως εθνικό θέμα. Γιατί τέτοιο είναι.
Φέτος, με την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας τα πράγματα είναι πιο μαύρα από κάθε άλλη χρονιά. Στο ρεπορτάζ θα διαπιστώσετε ότι οι μειώσεις κονδυλίων από τις επιχειρήσεις πυροπροστασίας δημιουργούν μία βραδυφλεγή βόμβα που περιμένει την πρώτη σπίθα για να… εκραγεί.
Του Ρενάτο Λέκκα
«Άνοιξε» η φετινή αντιπυρική περίοδος και η πυροσβεστική που είναι το άλφα και το ωμέγα της αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, εμφανίζεται ανοχύρωτη για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών το καλοκαίρι που μας έρχεται..

διαβάστε περισσότερα