Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

7/7/13

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Σε αναμμένα κάρβουνα η Πυροσβεστική

Γηρασμένος στόλος επίγειων και εναέριων μέσων, ελλείψεις προσωπικού και πυροσβέστες που υποχρεώνονται να δουλέψουν σαν... υπάλληλοι γραφείου συνθέτουν το σκηνικό της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρόλο που φέτος έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες ώστε η αντιπυρική περίοδος να βρει «οχυρωμένη» τη χώρα απέναντι στις πυρκαγιές που ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, τα μειωμένα κονδύλια ελέω Μνημονίου κάνουν τα στελέχη της Πυροσβεστικής να συμφωνούν πως... «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Κατά 52 εκατομμύρια λιγότερα είναι τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2013. Στα ήδη «κομμένα» κονδύλια του 2012, η μείωση φέτος φτάνει το 13,5%, ενώ οι μειώσεις των μισθών αγγίζουν το 45%. Την ίδια ώρα που οι 8.423 μόνιμοι πυροσβέστες δεν έχουν δεύτερη στολή να φορέσουν, οι 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορούν να δουλέψουν παρά 38 ώρες νύχτα και 75 ώρες τις Κυριακές και τις αργίες όλο τον χρόνο.
Ο Απ. Πυργιωτης (αριστερά), γραμματέας της Ενωσης Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, και ο Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

...«Οταν δηλαδή πρέπει να στείλει ένας επικεφαλής κλιμάκιο σε φωτιά εκτός έδρας, πρέπει να κοιτάξει το μπλοκάκι του και να δει αν έχει μαζί του συμβασιούχους. Εκείνοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν 40 χιλιόμετρα από τη "βάση" τους. Επίσης, πρέπει να δει πόσες υπερωρίες έχουν κάνει οι ΠΠΥ και αν έχουν συμπληρώσει τις ώρες τους, να τους εξαιρέσει επίσης. Αποτέλεσμα είναι όσοι μόνιμοι μείνουν τελικά στην ομάδα να χρειαστεί να υπερεργαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Κι επειδή ούτε εμείς πληρωνόμαστε παραπάνω, παίρνουμε ρεπό. Ο μέσος όρος από τα δεδουλευμένα ρεπό του κάθε πυροσβέστη φτάνει σήμερα τα 120-130 και προβλέπεται να αυξηθούν!», λέει ο Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

διαβάστε το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΣ