Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

30/10/11

ΚΡΙΣΗ…. ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ- «ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ – ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ»

Μετά την αιφνίδια αφυπηρέτηση του πλέον, τέως, Αρχηγού Κου Στεφανίδη, χωρίς ενημέρωση και αιτιολόγηση απ΄την ηγεσία του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. πριν την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα του απολογισμού αυτής, έγινε ομαλή αντικατάσταση του απ΄τον Υπαρχηγό Κο Μπονάτσο.
Στην συνέχεια ο νέος Αρχηγός προέβη στην κάλυψη θέσης σε όλους τους βαθμούς με έκτακτες κρίσεις και προαγωγές των ανωτάτων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων του:
Στην ομιλία του στις 18-10-2011 κατά την παραλαβή της αρχηγίας του ΠΣ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα πορευθώ, όπως πορεύθηκα έως σήμερα, προσφέροντας, με δικαιοσύνη, με εντιμότητα, με διαφάνεια, με αξιοκρατία ……»

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΑΠΣ γιά τις έκτακτες κρίσεις.

Αυτή τη φωτιά ποιός θα τη σβήσει



"H Γαλλία μπορεί να λυπάται που έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μιά γερμανική Ευρώπη, αυτή που διαγράφεται και σε μία Ευρώπη που θα έχει εκραγεί και θα έχει γίνει κομμάτια...Είναι πολύ αργά γιά να λυπάται γι αυτό. Η φωτιά βρίσκεται ήδη εδώ. Πρέπει να σταματήσουμε την πυρκαγιά και να αρχίσουμε την ανοικοδόμηση."

Εφημερίδα LE MONDE Τετάρτη 26-10-2011

Δασικές πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές. Τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι οι πυρκαγιές.


Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, επιχειρεί το συγκεκριμένο άρθρο του Διονύση Βυθούλκα στο www.tovima.gr παίρνοντας ως αφορμή το γεγονός ότι :
«Ο πύρινος εφιάλτης «ξυπνάει» κάθε καλοκαίρι, παρά τις εξαγγελίες περί ετοιμότητας όλων των αρμοδίων υπηρεσιών. Κάθε χρόνο προστίθενται, λίγο-λίγο, δεκάδες χιλιάδες νέες καμένες εκτάσεις στον κατάλογο. Και νέες τραγωδίες, που περνούν στα ψιλά γιατί δεν φαντάζουν - όπως άλλες, παλαιότερες - βιβλικές, κατά τις συνήθεις κοινοτοπίες.>
Το άρθρο συνεχίζει με παρουσίαση των προσωρινών στατιστικών στοιχείων του Α.Π.Σ. σύμφωνα με τα οποία «για το καλοκαίρι του 2011 σε σχέση με το 2010 παρατήθηκε σημαντική αύξηση και στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών και στις καμένες εκτάσεις. Εξαίρεση ο Ιούνιος, όπου οι φωτιές ήταν μεν περισσότερες, αλλά η έγκαιρη κατάσβεση σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες περιόρισε τις απώλειες. Συγκεκριμένα ως προς τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών τον Ιούνιο του 2010 είχαν εκδηλωθεί 911 έναντι 978 φέτος, τον Ιούλιο 1.367 έναντι 1.950 φέτος και τον Αύγουστο 1.549 πυρκαγιές έναντι 1.996 φέτος.Η αριθμητική των καμένων εκτάσεων δείχνει από την άλλη πλευρά ότι φέτος τον Ιούνιο αποτεφρώθηκαν κατά τρεις χιλιάδες λιγότερα στρέμματα σε σχέση με πέρυσι. ..Αναφορικά με τις αιτίες των πυρκαγιών, αντλείται πληροφόρηση από τη μεταπτυχιακή εργασία του αντιπυράρχου κ. Ιωάννη Σταμούλη - ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος - για την Σχολή Εθνικής Ασφάλειας δίνει τις απαντήσεις: «Οι μεγαλύτερες ευθύνες για τα περισσότερα στρέμματα καμένης δασικής έκτασης, κατά σειρά σοβαρότητας, οφείλονται στην έλλειψη πρόληψης, στις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες και στις αδυναμίες του κατασταλτικού μηχανισμού»

Διαβάστε το άρθρο.