Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

14/4/08

ΑΝΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΠΣ Προς τον κ.Υπουργό Εσωτερικών


Κύριε Υπουργέ
Με αφορμή την έναρξη των δασικών πυρκαγιών πριν καν τελειώσει ο χειμώνας, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας όσον αφορά την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος να αντιμετωπίσει τη νέα θερινή αντιπυρική περίοδο.
Σας είναι γνωστό ότι οι περσινές προσλήψεις των 540 Πυροσβεστών, μόλις που καλύπτουν τα κενά από τις αποστρατείες του τελευταίου χρόνου, οι δε φετινές των 1260 που είναι σε εξέλιξη, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και οι νέοι Πυροσβέστες θα έχουν τελειώσει την εκπαίδευση τους στην λήξη της.
Καλούμαστε λοιπόν και πάλι να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο με πάνω από 4000 κενά σε προσωπικό.
Λόγω της μεταβολής του κλίματος, το μεγαλύτερο τμήμα της δασικής μας έκτασης σε συνδυασμό με την ελλειπή πρόληψη (αποψίλωση, καθαρισμοί δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, κ.λ.π.) προβλέπεται να δώσει μεγαπυρκαγιές, όπως συνέβη πέρσι στην Πελοπόννησο.
Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις με βάρδιες 3-4 Πυροσβεστών στις περισσότερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες , με καθυστερήσεις στην ανανέωση του πυροσβεστικού μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και με συμβασιούχους Πυροσβέστες που αισθάνονται προδομένοι από την μη υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης.
Κύριε Υπουργέ
Προτού δούμε και πάλι το ίδιο έργο με αυτό του 2007, με χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης καμένα και απώλειες ανθρωπίνων ζωών, προχωρήστε τώρα, άμεσα, στις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις:
• για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων για την κάλυψη άμεσα των κενών οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος,
• για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού και λοιπού πυροσβεστικού εξοπλισμού,
• για την υλοποίηση όσων είναι απαραίτητα για μια αποτελεσματική προληπτική δασοπροστασία.
Κύριε Υπουργέ
Έγκαιρα σας απευθύνουμε την φωνή της αγωνίας μας.
Μαζί και τη διαβεβαίωση, ότι οι Πυροσβέστες θα συνεχίζουν να πράττουν το καθήκον τους.
Με αυταπάρνηση, προσήλωση στο καθήκον και επαγγελματισμό.
Ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς τους, όμως εξαρτάται από το αν η Πολιτεία κάνει το δικό της καθήκον, εξοπλίσει, θωρακίσει και εξασφαλίσει τα απαραίτητα στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Για να μη γίνει δεχτεί πάλι ο Πυροσβέστης , το ανάθεμα και το κοινωνικό γρονθοκόπημα, για την αμέλεια και την απραξία των πραγματικά υπευθύνων.