Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

11/8/13

Ο «δόλος» του εμπρησμού στη χώρα μας.

Προ 63 ετών, το 1950, ένας πολυγραφότατος Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ηλίας Μπέτσιος, έγραφε σε ένα σχετικό με τα αίτια των πυρκαγιών στη  χώρα μας βιβλίο: «Ο εμπρηστής κατά γενικήν αντίληψην είναι κακούργος»
Σήμερα στην κορύφωση πλέον του καλοκαιριού,  με  μια έντονη   «πυροσβεστική δραστηριότητα  φάνηκε ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις πόσο σημαντικό είναι η «μηδενική ανοχή» στο επαχθές έγκλημα του εμπρησμού.
Δεν μπορεί μετά από τόσες φρικαλέες καταστροφές του φυσικού μας πλούτου εξαιτίας των πυρκαγιών να είναι  ανεκτό από την ελληνική κοινωνία  και την συντεταγμένη πολιτεία, να συνεχίζεται  αυτό το έγκλημα  στην πατρίδα μας.
Δεν μπορεί να μένει ασύλληπτο και ατιμώρητο το χέρι που εγκληματικά παραδίδει στην πύρινη λαίλαπα  τον δασικό πλούτο, το βιός των συμπολιτών μας και πολλές φορές και την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Και πριν  συνεισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο  για το αν οι πυρκαγιές  στη χώρα μας είναι από πρόθεση ή  αμέλεια και οι εμπρησμοί είναι πράξεις εγκλήματος, συμμετρικές ή ασύμμετρες, ας δώσουμε απλά μερικά «στοιχεία» για το χρόνο που πέρασε (2012) αναγόμενα  στο  μέσο όρο:
Λοιπόν στην πατρίδα μας
Κάθε 20 λεπτά εκδηλώνεται  1 πυρκαγιά.
Κάθε ώρα εκδηλώνονται 2 αστικές πυρκαγιές.
Κάθε μέρα εκδηλώνονται 23  αγροτικές πυρκαγιές.
Κάθε μήνα εκδηλώνονται 240 δασικές πυρκαγιές.
 

Στατιστική που… ανάβει φωτιές

Tου Μάνου Τσαλδάρη
Στον εισαγγελέα ύποπτος για εμπρησμό, που πιάστηκε σε παράδρομο της Αθηνών-Λαμίας - Δύο φωτιές απείλησαν χθες οικισμούς
- Στοιχεία της Πυροσβεστικής δείχνουν ότι το 2013 οι συλλήψεις αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


Μια επιτυχία των διωκτικών αρχών, η παροχή στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης και δυο φωτιές που απείλησαν οικισμούς, είναι οι νεότερες εξελίξεις στο θέμα των δασικών πυρκαγιών. Μέσα σε λίγες ώρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν έναν 60χρονο για απόπειρα εμπρησμού, το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής έδωσε στοιχεία που από τη μια αναδείκνυαν την κατακόρυφη αύξηση στις συλλήψεις υπαιτίων για δασικές πυρκαγιές και από την άλλη «επιβεβαίωναν» τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ότι οι μισές δικογραφίες αφορούσαν εμπρησμούς από πρόθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ξέσπασαν πυρκαγιές σε Ερμιονίδα και Γέρακα που απείλησαν σπίτια.