Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

8/3/11

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝΔανεισμός με τη συγκατάθεση της ΑΔΕΔΥ

Στη «λύση» του δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) εμμένει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή συνάντηση της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη. Στην ίδια «λύση» περιλαμβάνεται η πρόταση το ελληνικό Δημόσιο, αντί για επιχορήγηση, να δώσει μια «ακάλυπτη επιταγή», όπως προκύπτει και από τα λεγόμενα των εκπροσώπων των δύο υπουργείων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την επιβάρυνση των συμβασιούχων με την επιβολή υποχρεωτικής εισφοράς στο ΤΠΔΥ.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του Ριζοσπάστη

Αξιοποίηση ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Μετά την πάροδο ενός μηνός από τη λήξη της σύμβασης, που προέβλεπε την τεχνική υποστήριξη των ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε την τετράμηνη σύμβαση καθώς και την επέκτασή της με την εταιρεία ICSS ως μη νόμιμη, τα ελικόπτερα, τα εξαρτήματά τους και τα ανταλλακτικά αυτών που είναι περιουσία του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται ακόμα στην τεχνική βάση της παραπάνω εταιρείας χωρίς να υποστηρίζονται τεχνικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
• Ποιες είναι οι ενέργειες από την μεριά της κυβέρνησης για την τεχνική υποστήριξη – επιδιόρθωση των βλαβών των ελικοπτέρων ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
• Προτίθεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δημιουργία του ενιαίου φορέα τεχνικής βάσης υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος με την συνδρομή της Ε.Α.Β;
• Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την επιστροφή των επισκευασμένων κινητήρων που έχουν αποσταλεί από την εταιρεία στην κατασκευάστρια εταιρεία Turbomeca.
• Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ο κ. Υπουργός προκειμένου αυτά να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν σε κατάλληλο πιστοποιημένο χώρο, που επιβάλλεται να διαμορφώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έτσι ώστε να μην απαξιώνονται.


Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Γκιόκας

Νίκος Παπακωνσταντίνου

Αντώνης Σκυλλάκος

Πρόσληψη Συμβασιούχων Πυροσβεστών για την αντιπυρική περίοδο 2011

Αρχηγέ,

σύμφωνα με το Π.Δ. 121/2007 άρθρο 1 παρ. 3 θα έπρεπε να είχατε ήδη δηλώσει τις υπηρεσιακές ανάγκες για την νέα αντιπυρική περίοδο από τις 31 Δεκεμβρίου. Δυστυχώς όμως 45 ημέρες μετά την εκπνοή αυτής της προθεσμίας ουδεμία πράξη έχετε εκδώσει για τις υπηρεσιακές αυτές ανάγκες.
Όλη αυτή η κωλυσιεργία από μέρους σας μας βάζει σε σκέψεις και μας ανησυχεί ιδιαίτερα αφού αυτή την χρονική στιγμή από όσο γνωρίζουμε με πληροφόρηση από την ΠΟΣΠΥΔ, γίνετε στο Αρχηγείο η επεξεργασία των στοιχείων που ζητήθηκαν με το υπ’ αριθμ. 109/3-1-2011 έγγραφο του Α.Π.Σ. προς τις Υπηρεσίες.
Τίθενται λοιπόν τα εξής εύλογα ερωτήματα:

1ον Πότε θα υπογράψετε την πράξη με την οποία θα πιστοποιούνται οι «ειδικές υπηρεσιακές ανάγκες» όπως αυτές προβλέπονται στο Π.Δ. 121/2007 ώστε να προσληφθούν οι 5.385 συμβασιούχοι πυροσβέστες για την αντιπυρική περίοδο του 2011;

2ον Για πόσους μήνες θα ζητήσετε να εργασθούν την νέα αντιπυρική περίοδο;

3ον Συνδέεται και αν ναι με ποιόν τρόπο η κωλυσιεργία της μη υπογραφής σας με την επεξεργασία των στοιχείων των συναδέλφων μας από το Αρχηγείο;

Παρακαλούμε πολύ να μας ενημερώσετε για τα παραπάνω διότι η καθυστέρηση αυτή μας ανησυχεί όλους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και λόγο της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγο κατάθεσης σχεδίου νόμου στην βουλή από το Υπ.Προ.Πο. με το οποίο όπως φαίνεται μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων θα αποκλεισθεί από μια επικείμενη προκήρυξη.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε απάντησή σας στα ερωτήματά μας.


Εκ μέρους της ΑΝ.Σ.ΣΥ.ΠΥΡ.

Τα μέλη του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ
Πυργιώτης Απόστολος (693838049) - Καστανίδης Γεώργιος (6973844020)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Περί κατανομής της υπηρετούσας δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η οργανική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος υπολείπεται κατά 4.200 περίπου θέσεις. Με βάση την έλλειψη αυτή που σήμερα αντιστοιχεί πλέον του 40% του προσωπικού που υπηρετεί, γίνεται κάθε χρόνο η κατανομή των θέσεων του πυροσβεστών.
Από την υπ΄ αριθ. 60087 Φ. 102.2 από 31/12/2010 Απόφαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται καθαρά ότι σε σχέση με το έτος 2010 μειώνεται η δύναμη στο σύνολο των πυροσβεστικών υπηρεσιών της χώρας αισθητά με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των υπηρεσιών της Αθήνας και του Πειραιά κατά 176 οργανικές θέσεις, των Διοικήσεων Π.Υ Θεσσαλονίκης και Πατρών κατά 29 οργανικές θέσεις αντίστοιχα, της Διοίκησης Π.Υ Ηρακλείου κατά 30 οργανικές θέσεις και άλλων υπηρεσιών σε μικρότερους πλην όμως σημαντικούς αριθμούς με δεδομένα τα υφιστάμενα κενά και σε αυτές σε σχέση με την προβλεπόμενη οργανική τους δύναμη.
Με δεδομένο την δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την από 9 Ιουνίου 2010 υπ΄αριθ.27083 οικ. Φ 100.4 Απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. και σύμφωνα με δηλώσεις που έχουν γίνει κατά διαστήματα σε διάφορα Μ.Μ.Ε. παραγόντων της Πολιτικής και της Φυσικής Ηγεσίας του Π.Σ., η διαδικασία αναδιάρθρωσης θα έχει κυρίως ως συνέπεια το κλείσιμο δεκάδων Πυροσβεστικών Κλιμακίων και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Ερωτάται ο Υπουργός,
1. Πως πρόκειται να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά, για την ασφαλέστερη πυροπροστασία της χώρας; Μήπως με το κλείσιμο πυροσβεστικών κλιμακίων που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των οργανικών θέσεων του ΠΣ. ή μήπως με τις μαζικές μεταθέσεις των υπαλλήλων του Π.Σ για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών που προβλέπονται στο νέο σχέδιο τροποποίησης του Κανονισμού Μεταθέσεων;
2. Πως αλλιώς είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα όταν δεν έχει προβλεφθεί κανένα σχετικό κονδύλι για προσλήψεις στον προϋπολογισμό του 2011 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αίτημα πρόσληψης των 5.500 εποχιακών υπαλλήλων; Να ληφθεί υπόψη ότι και στο Σχέδιο Νόμου για τη “Σύσταση Γραφείου αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις”, του οποίου αναμένεται η ψήφισή του στη Βουλή, και συγκεκριμένα στο άρθρο 15 αυτού προβλέπεται η συνάρτηση του αριθμού των προσλήψεων των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης με τα οργανικά κενά των πυροσβεστών (4.200), γεγονός που σημαίνει ευθέως απομείωση της δύναμης του προσωπικού του Π.Σ κατά 5.500 εποχικούς πυροσβέστες.
3. Γιατί η κυβέρνηση δρομολογεί τέτοιου είδους εξελίξεις σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η πυρασφάλεια της χώρας και κυρίως μετά από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές των τριών τελευταίων ετών που επέφεραν μεγάλα δεινά στην χώρα μας και τον Ελληνικό Λαό; Για ποιο λόγο αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την πυροπροστασία που παρέχει το Πυροσβεστικό Σώμα αντί να προχωρήσει σε μία ουσιαστική αναβάθμιση στη δομή και την οργάνωσή του σύμφωνα και με τις προτάσεις αρμόδιων φορέων και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του κλάδου;
4. Τι προβλέπει το υπηρεσιακό σχέδιο για την Αναδιάρθρωση του Π.Σ. σχετικά με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα πυροσβεστικά κλιμάκια της χώρας. Ποιό είναι το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί εδώ και ένα χρόνο;
Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης
Σπύρος Χαλβατζής
Λιάνα Κανέλλη
Γιώργος Μαυρίκος

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ

Στο άρθρο 15 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, που αφορά την δίκαιη πλέον ικανοποίηση του αιτήματος των συναδέλφων εποχικών Πυροσβεστών, προβλέπεται η οροθέτηση του θεσμού του Πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης. Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη πιστεύω η λύση που προτείνεται, ας είναι όμως. Άρα οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης δεν είναι μόνιμοι Πυροσβέστες , αν έχω εγώ τουλάχιστον καταλάβει ορθώς.

Διαβάστε περισσότερα για την παρέμβαση του Υποπυραγού Παπαλεωνίδα Νικόλαου Περιφερειακού Εκπρόσωπου Αξιωματικών Κρήτης.