Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

1/4/10

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ - ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΑΠΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το εικαστικό της κάρτας είναι ζωγραφική και κολλάζ των παιδιών του ιδρύματος.
Η Ενωσή μας, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία που έλαβε από τα περσινά Χριστούγεννα, μπροστά σε αυτή την καταιγίδα της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας, ως το ελάχιστο δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης, αντί αποστολής ευχετηρίων καρτών στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και φορείς ,το Προεδρείο, την Μεγάλη Πέμπτη επισκέφθηκε το "Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα" της Ι.Μ.Αγίας Τριάδος στο Μάτι Αττικής προσφέροντας χρηματικό ποσό.
Πληροφορίες γιά το ίδρυμα στην ιστοσελίδα www.lyreioidryma.gr

Συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

Συναντήθηκε στις 31/3/2010 το Δ.Σ. της Ε.Α.Π.Σ. με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπ.Βούγια...διαβάστε περισσότερα

Εξαγγελία για την ίδρυση σύγχρονου εκπαιδευτικού πυροσβεστικού κέντρου

Στις 27 Μαρτίου σε συνέντευξη τύπου, στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE, στη Θεσσαλονίκη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας, εξήγγειλε την ίδρυση σύγχρονου εκπαιδευτικού πυροσβεστικού κέντρου, με διεθνή χαρακτήρα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. ΄
Πηγή:http://www.fireservice.gr

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Έδωσε στη δημοσιότητα το Υ.ΠΡΟ.ΠΟ τα αποτελέσματα του δίμηνου διαδυκτιακού διαλόγου με το πυροσβεστικό προσωπικό.
Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα μικρή αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν υποβλήθηκαν συνολικά μόνο 200 ηλεκτρονικά μηνύματα.
Αλλά και από αυτά μόνο το 59,5% (το 31 % από υπαξιωματικούς, το 28,5% από Αξιωματικούς) εστάλθησαν από μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, όπως προκύπτει από τα ποσοτικά στοιχεία που δημοσιεύονται.
Από τα υπόλοιπα το 16,5% είναι από συμβασιούχους, το 4,5% από εθελοντές, ενώ το υπόλοιπο 19,5 % δεν ανακοινώθηκε από που προέρχεται.
Πηγή:http://www.yptp.gr/images/stories//NEW/19032010ANALYSI_PS_FINAL.pdf
Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως έχουν και τα σχόλια του κ.Υπουργού για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, όπου πέρα από τις γενικές θέσεις του, σημειώσαμε τα ακόλουθα:
"* πολύ σύντομα το Π.Σ. θα αποκτήσει ολοκληρωμένο σύστημα Υγιεινής καιΑσφάλειας πλήρως συμβατό με την κείμενη νομοθεσία.
* δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του ΕΚΑΒ στο ΠΣ.
*συμφωνούμε ότι η αρμοδιότητα της πυρασφαλείας στα πολεμικά αεροδρόμια πρέπειπράγματι να περάσει στην ΠΑ. Είμαστε στη διαδικασία διαβουλεύσεων με το αρμόδιο Υπουργείο.
*αναγκαστικά ο πήχης θα τοποθετηθεί ψηλά: δεν μπορούν να γίνουν όλοι
πυροσβέστες. Στο Σώμα θα γίνονται δεκτοί μόνο οι καλύτεροι από όσους θέλουν καιμπορούν.
*αδιαπραγμάτευτη κατευθυντήρια αρχή μας είναι η αξιοκρατία στις
κρίσεις και τις προαγωγές. Όλοι αξιολογούνται και όλοι κρίνονται. Πρόθεσή μας είναι η συνολική επανεξέταση του συστήματος κρίσεων και προαγωγών.Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την αλλαγή του συστήματος κρίσεων.Μερικά από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι το σύστημα αξιολόγησης, ο τρόπος και τα κριτήρια προαγωγής του προσωπικού, ο χρόνος παραμονής στην κάθε βαθμίδα, ο αριθμός και η ονομασία των βαθμών και η επιλογή των αξιωματικών για τη στελέχωση θέσεων ευθύνης.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση της αξιοκρατίας, η έμφαση στην ουσιαστική αξιολόγηση και οπεριορισμός της επετηρίδας σε λογικά και αυτονόητα πλαίσια.
*οι άνδρες και οι γυναίκες του σώματος επιτελούν έναν πραγματικό άθλο, εκτελώντας τα καθήκοντά τους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και στα πλαίσια ενός συχνά εξοντωτικού ωραρίου. Αυτά που θεωρούνται αυτονόητα σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων δεν ισχύουν για το προσωπικό του ΠΣ. Με βάση το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής πρόσφατα υπήρξαν αλλαγές στο ωράριο εργασίας. Αναγνωρίζω ότι οποιαδήποτε αλλαγή προκαλεί προσωρινή αναστάτωση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως και τα οφέλη που προκύπτουν από την αλλαγή. Η αναστάτωση θα είναι προσωρινή, η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Υπηρεσίας μόνιμη. Η πολιτική του Υπουργείου είναι να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ωράριο εργασίας, τις αργίες, την επικινδυνότητα και τις υπερωρίες. Εάν υπάρχουν περιθώρια θα τα εξαντλήσουμε.
*Όπως ανακοινώσαμε και πρόσφατα, δεν πρόκειται να θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ το ένστολο προσωπικό δεν θα υπαχθεί στο ίδιο
συνταξιοδοτικό καθεστώς με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους. Σε κάθε περίπτωση,τα θέματα αυτά εξετάζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών δεδομένης της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
*δεν είναι εύκολο πράγμα να είναι κάποιος πυροσβέστης. Η δουλειά είναι επικίνδυνη, δύσκολη κι επίπονη και γι’ αυτό στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε το πλέον ευνοϊκό καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης για το προσωπικό του Σώματος. Η προσπάθεια κινείται σε δύο κατευθύνσεις: σε όλες τις περιπτώσεις ο πυροσβέστης πρέπει να έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα ασφαλιστικά του δικαιώματα πρέπει να είναι πλήρως κατοχυρωμένα.Απο την άλλη, είναι αναγκαία η βελτίωση της φυσικής κατάστασης όλου του προσωπικού μέσω της δημιουργίας πλαισίου κινήτρων και ευκαιριών για διαρκή αυτοβελτίωση. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο περιοδικής αξιολόγησης του προσωπικού μέσω υγειονομικών εξετάσεων, αθλητικών διαδικασιών και ελέγχου βάρους. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει και αναβάθμιση του ρολού των Αξιωματικών Υγειονομικού όπως και συμμετοχή τους σε όλα τα μείζονα συμβάντα.
*Το σύνθημα φέτος το καλοκαίρι είναι όλοι στους δρόμους! Τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα θα συμμετέχουν σε όλα τα μεγάλα συμβάντα.
Ο ανεφοδιασμός των ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια της δασοπυρόσβεσης σε πρόχειρα πεδία στην περιοχή της πυρκαγιάς, είναι ένα θέμα που μας έχει προβληματίσει. Το εξετάζουμε και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα απαντήσεις.
*αδιαπραγμάτευτη αρχή μου είναι η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας
και αξιοκρατίας στο καθεστώς των μεταθέσεων. Το νομικό πλαίσιο πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και με τον μέγιστο επιτρεπτό βαθμό διαφάνειας.Κρατώ τη διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στο καθεστώς τωνμεταθέσεων. Η ανάρτηση στο διαδίκτυο όμως προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να γίνει για νομικούς και υπηρεσιακούς λόγους.