Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

7/1/10

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Α.Π.Σ.

Οι μειοψηφίες τάγματα ξυπόλυτα, σκαρφαλώνουν μέσα σε σκοτάδια απόλυτα…
Διον.Σαββόπουλος



Τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησαν ανοικτές επιστολές μπροσούρες συναδέλφων αξιωματικών, με στόχο να λοιδορήσουν τη συνδικαλιστική δράση της Ένωσής μας.
Με «ξύλινο» λόγο, γνωστό από τον χώρο που αβαντάρουν, μεταμορφώνονται αίφνης σε σουπερ αγωνιστές τιμητές του πυροσβεστικού γίγνεσθαι, και του συνδικαλισμού στο χώρο μας.
Υποτιμώντας την νοημοσύνη των συναδέλφων Αξιωματικών, χλευάζοντας τις επιλογές τους, όπως αυτές εκφράζονται από δημοκρατικές διαδικασίες, απλά υπενθυμίζουν την νοσταλγία τους στα πολιτικά μοντέλα των «υπαρκτών» παραδείσων που είναι πλέον ανύπαρκτοι στο πολιτικό προτσές του σήμερα.
Αποδίδουν στην ΕΑΠΣ όλα όσα έγιναν και δεν έγιναν στο Πυροσβεστικό Σώμα, αναγνωρίζοντας χωρίς να το θέλουν την ουσιαστική παρέμβαση της στα πυροσβεστικά πράγματα.
Χλευάζουν για τις δήθεν κατακτήσεις της καθημερινότητας, αυτές δηλ που τους επιτρέπουν στο τέλος του κάθε μήνα να εισπράττουν τα χρήματα από τις μισθολογικές προαγωγές, τα νυχτερινά, το επίδομα δασών, τις έκτακτες ενισχύσεις (αρκετά χιλιάρικα) των τελευταίων ετών.
Κατηγορούν την ΕΑΠΣ ότι διατυπώνει «φαινομενικά σωστές θέσεις» για όλα τα ζητήματα του Π.Σ., προφανώς γιατί έχει παραλείψει να προβεί σε ταξική ανάλυση της διεθνούς κρίσης, και σε διαλεκτική αξιολόγηση της χαμηλής συγκομιδής καφέ στην Λατινική Αμερική.
Οφείλουμε όντως να ζητήσουμε συγγνώμη για αυτόν τον κοντόφθαλμο προσανατολισμό μας, αλλά δυστυχώς , θα επιμένουμε να ενδιαφερόμαστε για τα ζητήματα υπερεργασίας μας, για τις ελλείψεις σε Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό, για τα ζητήματα μεταθέσεων και προαγωγών, για την επαγγελματική μας εκπαίδευση και άλλα τέτοια τετριμμένα.
Επίσης θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να επιχαίρουμε για τις τελευταίες θεσμικές κατακτήσεις, του Ν. Ν.3511/2006 που έδωσε λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα, με κυρίαρχο, την Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας, σημαντικότατο εργαλείο για την προάσπιση των εργασιακών μας ζητημάτων,
Κατηγορούν την ΕΑΠΣ ως το «μακρυ χέρι» της Διοίκησης, όταν και ο τελευταίος Πυροσβέστης γνωρίζει το πογκρομ των διώξεων που έχουν υποστεί τα στελέχη της, με χαρακτηριστικό τις άδικες και παράνομες αποστρατείες εν ενεργεία στελεχών της, ή τις μετακινήσεις , απειλές και πολιτικές εκφοβισμού άλλων.
Κατηγορούν την ΕΑΠΣ για τη μη συμμετοχή στις «αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου» προφανώς γιατί ήταν το μόνο που συμμετείχαν, στο μπλοκ του ταγού τους.
Τα στελέχη της ΕΑΠΣ δυστυχώς για αυτούς θα εξακολουθούν να συμμετέχουν στις δυναμικές κινητοποιήσεις που διοργανώνουν είτε τα σωματεία των ένστολων των Σ.Α. είτε οι αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ. Για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις μνήμης και πολιτικής έκφρασης, η συμμετοχή μας γίνεται με σεμνότητα και σεβασμό χωρίς καπηλείες και φανφάρες.
Κατηγορούν την ΕΑΠΣ για την δημοκρατική της λειτουργία αλλά και για την διαφάνεια με την οποία δηλώνονται οι δράσεις της, αυτοί, που δεν μπήκαν στον κόπο να παρακολουθήσουν έστω και μια απ΄ αυτές .
Και επειδή και εμείς δεν ξεχνούμε, πραγματικά τα «προσωπεία έπεσαν».
Η επίθεση αυτή που δέχεται η ΕΑΠΣ, σαφώς και είναι στρατευμένη σε σκοπιμότητες δημιουργίας νέων συνδικαλιστικών μορφωμάτων, υποκρύπτοντας προβοκατόρικες λογικές, ή αποτελεί «ΛΑΓΟ» πολιτικών και συνδικαλιστικών κέντρων διασπαστικού χαρακτήρα με στόχο την αποδυνάμωση της ελεύθερης και δυναμικής επαγγελματικής έκφρασης, και την περικοπή εργασιακών κεκτημένων.
Και πώς να μην χαρακτηρίσουμε «ΛΑΓΟ» την επίθεση στο «δασικό επίδομα που κακώς δίνεται σε όλους» ή «στην δημόσια έκφραση λόγου από συνδικαλιστές στα Μ.Μ.Ε.»
Η ιστορία μας είναι η δράση μας. Οι λιγοστοί Αξιωματικοί που πήραμε την πρωτοβουλία το 1996, να ταρακουνήσουμε τα λιμνάζοντα ύδατα και να διεκδικήσουμε φωνή για τον Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, γνωρίζαμε το δύσκολο δρόμο.
Συγκρουστήκαμε με τα κατεστημένα, χαλάσαμε τη σούπα στους πολιτικούς τοποπαρατηρητές και ινστρούχτορες.
Προχωρήσαμε σε μαζικές κινητοποιήσεις για το δίκιο μας, γευτήκαμε ακόμα και την βιαιότητα και τα δακρυγόνα των δυνάμεων καταστολής. Αντιμετωπίσαμε κάποιοι από εμάς την απειλή για τον ίδιο μας τον επαγγελματικό βίο, με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις.
Αλλά δεν πτοηθήκαμε, ούτε από λάσπη ούτε από επιθέσεις.
Γιατί η ιδιότητα του ενεργού εργαζόμενου και το όραμα για ένα καλύτερο Π.Σ. μας ενθάρρυνε.
Οι μακροσκελείς μπροσούρες είναι εύκολες, η μακροχρόνια και συνεπής συνδικαλιστική δράση είναι δύσκολη.
Έχουμε καλή μνήμη για το ποιοί ήταν δίπλα μας στους αγώνες στο δρόμο, στις μαζικές κινητοποιήσεις.
Επίσης έχουμε γνώση για την προσωπική στάση και υπηρεσιακή πορεία του καθενός.
Και καλό είναι πριν απευθύνεις κατηγορίες στον συνάδελφο να συμβουλεύεσαι πρώτα τον καθρέπτη σου.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους για την πολυετή συμπόρευση στο φορέα της ΕΑΠΣ και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίζουμε σοβαρά και υπεύθυνα να διεκδικούμε και να προασπίζουμε τα δικαιώματα τους και ας μην είναι πλέον κοντά μας.

Φίλιππος Παντελεάκος
Πρόεδρος
Ιωάννης Σταμούλης
Αντιπρόεδρος
Γιώργος Βιντζηλαίος
Γενικός Γραμματέας