Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

24/10/11

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



Τι αλήθεια μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο «κούρεμα» 50 % στο ελληνικό χρέος ή και η «επιλεκτική χρεοκοπία»,
Σε απόλυτη θεωρία αυτό σημαίνει μιά αριθμητική μείωση του ελληνικού χρέους, με μιά διαγραφή ύψους 170 δις ευρώ.
Στην καθημερινότητα τώρα αυτό σημαίνει:

1. Οι τράπεζες θα δεχθούν μεγάλη πίεση στη ρευστότητά τους, καθώς θα υποστούν σημαντικές ζημιές, εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Για τη στήριξή τους θα δοθούν κεφάλαια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF). Πρόβλημα θα υπάρξει εάν για «ψυχολογικούς» κυρίως λόγους σπεύσουν οι καταθέτες να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από την τράπεζα, αν και δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν μέτρα για τη «μη επιλεκτική χρεοκοπία», όπως το πλαφόν στα όρια αναλήψεων, έστω και για λίγες ημέρες. Πρόκειται για ακραίο οπωσδήποτε σενάριο, αλλά υπαρκτό.

2. Η πίεση ρευστότητας στις τράπεζες ίσως οδηγήσει στη διακοπή κάθε πίστωσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Εάν το EFSF ανταποκριθεί άμεσα στο καθήκον του να χορηγήσει ρευστότητα, το πρόβλημα θα είναι ασήμαντο ή μικρής διάρκειας. Εάν διαρκέσει, δεν αποκλείεται να διακοπούν και οι «ανοιχτές» γραμμές πίστωσης, όπως π.χ. οι αναλήψεις χρημάτων μέσω των πιστωτικών καρτών, που είτε θα κοπούν εντελώς είτε θα τεθεί σε αυτές μικρό όριο. Αρκετές τράπεζες ενδέχεται να διακόψουν επίσης τη δυνατότητα αγοράς καταναλωτικών ειδών με πιστωτικές κάρτες, όπως ήδη έχουν κάνει ακόμη και για καθυστερήσεις δύο ημερών στην καταβολή της δόσης. Στην περίπτωση αυτή η κάρτα θα χρησιμεύει μόνο για να πληρωθεί η ελάχιστη δόση στο ATM αλλά δεν θα μπορεί να κάνει αγορές! Δυστυχώς, ενώ οι τράπεζες θα σταματήσουν να χορηγούν εντελώς πιστώσεις για κάποιο διάστημα, θα συνεχίσουν να ζητάνε την αποπληρωμή των δανείων που ήδη έχουν δώσει. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει συντονισμένη κίνηση ρύθμισης των δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή με καταβολή μόνο των τόκων για ένα διάστημα, ώστε να μην καταρρεύσει από την αδυναμία πληρωμών όλο το σύστημα.

3.Στον ιδιωτικό τομέα, εάν δεν υπάρξουν άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσα πρόβλημα ή θα αφορά αυτό μικρές κυρίως εταιρείες που στηρίζουν τη ρευστότητά τους στην τραπεζική χρηματοδότηση. Σε δεύτερο χρόνο όμως η εσωτερική υποτίμηση κατά 50% ενδέχεται να οδηγήσει σε μειώσεις μισθών και ομαδικές απολύσεις. Στο Δημόσιο τομέα, πέρα από τα μέτρα που είναι ήδη γνωστά, ίσως τεθούν επί τάπητος και άλλα. Εάν επίσης προηγηθεί μερική στάση πληρωμών πριν από το «κούρεμα», ίσως υπάρξει καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Το μεγάλο πρόβλημα όμως στις συντάξεις θα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων σε βάθος χρόνου, καθώς θα υποστούν μεγάλες ζημιές από τα «κουρεμένα ομόλογα» και θα χρειασθούν ανακεφαλαίωση για να συνεχίσουν να λειτουργούν.
4.Από την στιγμή που δεν υπάρχει «κανονική» χρεοκοπία και η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού από εισαγόμενα είδη. Οι τιμές των αγαθών αναμένεται να πέσουν, προσαρμοζόμενες και αυτές στη μείωση του βιοτικού επιπέδου, σε μια από τις ελάχιστες θετικές συνέπειες.

5.Όπως και με τα καταναλωτικά αγαθά, οι τιμές των ακινήτων θα προσαρμοσθούν προς τα κάτω, σε εφαρμογή του νόμου προσφοράς και ζήτησης. Όσοι αγόρασαν σπίτι με δάνειο όμως θα δουν να μεγαλώνει το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να διαθέτουν για το στεγαστικό τους δάνειο, την ίδια στιγμή που η αξία του ακινήτου τους θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή και θα πέφτει σημαντικά.
Πηγή:http://newsn.wordpress.com/

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.


Παίρνουμε πλέον οκτώ μισθούς τον χρόνο.
Ένα χρόνο πριν έγινε η ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος και φάνηκε ότι διασώθηκε απ΄ την ολοκληρωτική καταστροφή μέρος των εργαζομένων στα Σ.Α.
Οι συντάξεις πλέον με τις συνεχείς περικοπές μετατρέπονται σε απλά φιλοδωρήματα.
Ήταν ένα ακόμη ψέμα. Αναιρέθηκαν όλα
Σήμερα όσοι συνάδελφοι έφυγαν στην σύνταξη ή θέλουν να φύγουν με τα περσινά κατοχυρωμένα δικαιώματα τιμωρούνται γιατί είναι κάτω των 55 ετών και μειώνεται η σύνταξη τους 40% επιπλέον των άλλων ληστρικών μειώσεων.
Χιλιάδες συνάδελφοι πνίγονται απ τα δάνεια! Τιμωρούνται γιατί δανείστηκαν και προσπάθησαν να έχουν στέγη για την οικογένεια τους.

Διαβάστε την ομιλία του Προέδρου της ΕΑΠΣ στην κινητοποίηση της 17-10-2011

ΝΕΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ


21/10/2011 Συνεδρίαση του Πρωτοβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων του Π.Σ.

Στις 21-10-2011 συνεδρίασε το Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, για να καλύψει την κενή οργανική θέση του Υπαρχηγού, και επέλεξε προς τούτο τον Αντιστράτηγο Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο.

Στη συνέχεια συνεδρίασε το Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων και έκρινε προακτέους:

α) στο βαθμό του Αντιστράτηγου, τον Υποστράτηγο Σωτήριο Γεωργακόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος.

β) στο βαθμό του Υποστρατήγου, τον Αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Παπαδογιαννάκη.