Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

26/8/12

ΤΟ ΤΡΟΙΚΑΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η οδύσσεια του πληρώματος ενός πυροσβεστικού οχήματος

Κι ακόμα πηγαίνουν...
Ο στίχος του δημοφιλούς λαϊκού άσματος, άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη φαίνεται ότι απηχεί την περιπέτεια εν είδει οδύσσειας μέσα στο τελευταίο εφιαλτικά πύρινο κυματισμό της λαίλαπας σε διάφορα μήκη και πλάτη της χώρας, για το πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος, με την ειδοποιό διαφορά και την ποιητική αδεία μορφοποίηση του στίχου, πως όλοι μαζί κάποτε προς Χίο κίνησαν κι
άλλοτε προς Μυτιλήνη.
Οι πρωταγωνιστές του αλληγορικού επικού δράματος ξεκίνησαν κατόπιν εντολής μία ωραία πρωία από Καλαμπάκα προκειμένου μέσω λιμένος Πειραιώς να κατευθυνθούν προς Χίο. Κατά την κάθοδο (όχι των Δωριέων κατά την τελευταία αγαπημένη έκφραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης) αλλά την πεζά μοναχική προς την Αθήνα μέσω της εθνικής οδού, η διαταγή αλλάζει μόλις το όχημα άγγιξε τις παρυφές του Κλεινού Άστεος και η ανανεωμένη εντολή τους ζητά να "επανδρώσουν την έξοδο" πυροσβεστικού σταθμού της πρωτεύουσας, από τον οποίο άλλες δυνάμεις είχαν αποσπαστεί για να σταλούν στα μέτωπα της φωτιάς της περιφέρειας.

διαβάστε  περισσότερα

Οι ελλείψεις, τα "ισοδύναμα" και ο... τιμοκατάλογος

Ζώτου Έλλη
ΑΥΓΗ   Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2012
Κάθε φορά, μετά από κάποια μεγάλη καταστροφή, αναζητούνται ευθύνες ή τουλάχιστον αναρωτιόμαστε κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος ή κατά πόσο αντεπεξήλθε. Μετά από τις φωτιές των τελευταίων ημερών, με τη Χίο και τη Ζάκυνθο να... καπνίζουν ακόμα, καθώς, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι φωτιές δεν έχουν ακόμα κηρυχθεί υπό πλήρη έλεγχο από την Πυροσβεστική, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αναζητεί τους εμπρηστές, με τη βοήθεια μάλιστα της ΕΥΠ, και παραδέχεται για άλλη μια φορά ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ξεγυμνώσει την Πυροσβεστική και τον αντιπυρικό σχεδιασμό. "Yπήρξαμε απολύτως ειλικρινείς στην ελληνική κοινωνία, ευθύς εξαρχής, για το επίπεδο των υλικών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της χώρας. Αυτά είναι γνωστά σε όλους" απάντησε ο Ν. Δένδιας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου για την ελλιπή χρηματοδότηση της δασοπροστασίας, την περασμένη Τρίτη, παραπέμποντας ουσιαστικά στις πρώτες δηλώσεις του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τότε είχε δηλώσει πως η Πυροσβεστική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλες πυρκαγιές ενώ οι πρώτες κινήσεις που είχε κάνει, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, ήταν να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να επικοινωνήσει με τον Μάριο Μόντι για να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης όσο αφορά τα εναέρια μέσα και να κάνει ανάλογες επαφές με Γαλλία και Ισπανία. Επιπλέον, είχε παραδεχθεί ότι οι μνημονιακές πολιτικές εκτός από τις περικοπές επέβαλαν και ουσιαστικά κατόπιν εορτής ή, στην καλύτερη περίπτωση, καθυστερημένη αποδέσμευση κονδυλίων για κάλυψη αναγκών όπως καύσιμα ή εξοπλισμός. Μάλιστα είχε ομολογήσει πως για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας είχε καταφύγει σε ιδιώτες προκειμένου να εξασφαλίσει άμεσα τα αναγκαία χρήματα μέσω των χορηγιών τους.
Οι συνδικαλιστές πυροσβέστες, από την άλλη, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για οχήματα που δεν έχουν ανταλλακτικά, εναέρια μέσα καθηλωμένα, πιλότους που τα διπλώματά τους δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και τρία χρόνια ελλείψει χρημάτων και πιθανότατα βούλησης και, τέλος, κονδύλια για την πρόληψη που εγκρίνονται στις 20 Ιουνίου και η αποδέσμευσή τους γίνεται, φυσικά, αργότερα, έως δηλαδή και δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, οι περικοπές στην Πυροσβεστική αγγίζουν το 40%!
διαβάστε περισσότερα 

Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

'Σωτήρια" επέμβαση των μνημονιακών διαχειριστών και των τροικανών αφεντάδων της χώρας γιά τα έντονα προβλήματα της χώρας μας σημειώθηκε.

Συγκεκριμένα οι νεοκατακτητές της χώρας μας,  μετά τις κραυγές αγωνίας των Ελλήνων Πυροσβεστών ότι λόγω των τεραστίων περικοπών  στο Π.Σ. υπάρχει πρόβλημα ελαστικών, καυσίμων, οχημάτων και λοιπού πυροσβεστικού εξοπλισμού, αποφάσισαν την αποστολή νέου τύπου οικολογικού και κυρίως φθηνού πυροσβεστικού μέσου, το οποίο και παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα:


ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

Το Προεδρείο της ΕΑΠΣ στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γεώργιο Μέργο, μετέφερε την δεινή οικονομική θέση των Πυροσβεστών, που δίνουν τη μάχη με τις πύρινες φλόγες σε  όλη την Ελλάδα. Στην επίκληση του κ. Μέργου γιά την ανάγκη “όλοι πρέπει να προσφέρουμε στην κρίση”, του απαντήθηκε ότι οι “Πυροσβέστες ήδη έχουν δώσει  τόσο σε εισόδημα,  μετά τις άγριες περικοπές, όσο και το σημαντικότερο σε δεκάδες ώρες απλήρωτης και υποχρεωτικής  εξοντωτικής υπερεργασίας στα φλεγόμενα μέτωπα”. Μετά το πέρας της συνάντησης έγινα δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι του ΑΝΤ1, όπου  ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ χαρακτηριστικά δήλωσε: ούτε ένα ευρώ από το Πυροσβέστη που είναι από τους χαμηλότερα αμοιβόμενους

ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ


Φάκελος πυρκαγιάς Χίου: Γιατί κάηκε το νησί


Η δημοσιογραφική έρευνα μας ψάχνει τους "εμπρηστές" του κυρίου Δένδια όχι μέσω της ΕΥΠ αλλά μέσω των γεγονότων..
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Δένδιας μόλις προχθές ανακοίνωσε την εμπλοκή της Ε.Υ.Π και ΕΛ.ΑΣ στις έρευνες στην καταστροφική πυρκαγιά της Χίου, που άφησε πλέον των 150.000 στρεμμάτων αγροτικής και δασικής έκτασης και καταστροφές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αφήνοντας αιχμές για εμπρησμό εκ προθέσεως με υπονοούμενα για  ''ξένο χέρι'' και ''οργανωμένο σχέδιο''! 

Είναι όμως έτσι;  Αυτό θα αποκαλύψουν οι έρευνες των αρχών;  Ή για να καλυφθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες του, αν αποδειχθούν παραλείψεις των υπηρεσιών του ή όποιων άλλων,επιστρατεύει και χρησιμοποιεί, ως ''ΑΛΛΟΘΙ'' τον εμπρησμό εκ προθέσεως και μάλιστα βάσει οργανωμένου σχεδίου;

διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ, 47, ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΑΠΣ