ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :

Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Ιστολόγιο με επικαιρότητα, ειδήσεις και νέα, πυροσβεστικού, περιβαντολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, από το διαδίκτυο και τον τύπο.26/8/12

ΤΟ ΤΡΟΙΚΑΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η Χίος αύριο...


Της Χαράς ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ   γεωλόγος, βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Συμμετέχοντας στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επισκέφθηκε τη Χίο κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί, οι διαπιστώσεις μας είναι τραγικές.
Πράγματι, η καταστροφή που υπέστη το νησί της Χίου από τη φωτιά, που έκαψε περί τα 150.000 στρέμματα, μπορεί δίκαια να χαρακτηρισθεί βιβλική. Πολλοί μάλιστα τη συγκρίνουν με την καταστροφή του 1822 ή του σεισμού του 1881. Από την περιοδεία που κάναμε στο νησί και την ενημέρωση που είχαμε από τους συντρόφους της Χίου και τους τοπικούς φορείς διαπιστώθηκαν οι τρομακτικές συνέπειες της καταστροφικής φωτιάς. Ένα σπάνιο νησιωτικό οικοσύστημα καταστράφηκε παρασύροντας μαζί του και την οικονομική ζωή του νησιού. Στρέμματα παρθένου δάσους, αγροτικές καλλιέργειες, ελιές, μαστιχόδεντρα, μελίσσια, βοσκοτόπια έγιναν στάχτη.

 διαβάστε περισσότερα

Η οδύσσεια του πληρώματος ενός πυροσβεστικού οχήματος

Κι ακόμα πηγαίνουν...
Ο στίχος του δημοφιλούς λαϊκού άσματος, άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη φαίνεται ότι απηχεί την περιπέτεια εν είδει οδύσσειας μέσα στο τελευταίο εφιαλτικά πύρινο κυματισμό της λαίλαπας σε διάφορα μήκη και πλάτη της χώρας, για το πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος, με την ειδοποιό διαφορά και την ποιητική αδεία μορφοποίηση του στίχου, πως όλοι μαζί κάποτε προς Χίο κίνησαν κι
άλλοτε προς Μυτιλήνη.
Οι πρωταγωνιστές του αλληγορικού επικού δράματος ξεκίνησαν κατόπιν εντολής μία ωραία πρωία από Καλαμπάκα προκειμένου μέσω λιμένος Πειραιώς να κατευθυνθούν προς Χίο. Κατά την κάθοδο (όχι των Δωριέων κατά την τελευταία αγαπημένη έκφραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης) αλλά την πεζά μοναχική προς την Αθήνα μέσω της εθνικής οδού, η διαταγή αλλάζει μόλις το όχημα άγγιξε τις παρυφές του Κλεινού Άστεος και η ανανεωμένη εντολή τους ζητά να "επανδρώσουν την έξοδο" πυροσβεστικού σταθμού της πρωτεύουσας, από τον οποίο άλλες δυνάμεις είχαν αποσπαστεί για να σταλούν στα μέτωπα της φωτιάς της περιφέρειας.

διαβάστε  περισσότερα

Οι ελλείψεις, τα "ισοδύναμα" και ο... τιμοκατάλογος

Ζώτου Έλλη
ΑΥΓΗ   Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2012
Κάθε φορά, μετά από κάποια μεγάλη καταστροφή, αναζητούνται ευθύνες ή τουλάχιστον αναρωτιόμαστε κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος ή κατά πόσο αντεπεξήλθε. Μετά από τις φωτιές των τελευταίων ημερών, με τη Χίο και τη Ζάκυνθο να... καπνίζουν ακόμα, καθώς, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι φωτιές δεν έχουν ακόμα κηρυχθεί υπό πλήρη έλεγχο από την Πυροσβεστική, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αναζητεί τους εμπρηστές, με τη βοήθεια μάλιστα της ΕΥΠ, και παραδέχεται για άλλη μια φορά ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ξεγυμνώσει την Πυροσβεστική και τον αντιπυρικό σχεδιασμό. "Yπήρξαμε απολύτως ειλικρινείς στην ελληνική κοινωνία, ευθύς εξαρχής, για το επίπεδο των υλικών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της χώρας. Αυτά είναι γνωστά σε όλους" απάντησε ο Ν. Δένδιας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου για την ελλιπή χρηματοδότηση της δασοπροστασίας, την περασμένη Τρίτη, παραπέμποντας ουσιαστικά στις πρώτες δηλώσεις του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τότε είχε δηλώσει πως η Πυροσβεστική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλες πυρκαγιές ενώ οι πρώτες κινήσεις που είχε κάνει, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, ήταν να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να επικοινωνήσει με τον Μάριο Μόντι για να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης όσο αφορά τα εναέρια μέσα και να κάνει ανάλογες επαφές με Γαλλία και Ισπανία. Επιπλέον, είχε παραδεχθεί ότι οι μνημονιακές πολιτικές εκτός από τις περικοπές επέβαλαν και ουσιαστικά κατόπιν εορτής ή, στην καλύτερη περίπτωση, καθυστερημένη αποδέσμευση κονδυλίων για κάλυψη αναγκών όπως καύσιμα ή εξοπλισμός. Μάλιστα είχε ομολογήσει πως για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας είχε καταφύγει σε ιδιώτες προκειμένου να εξασφαλίσει άμεσα τα αναγκαία χρήματα μέσω των χορηγιών τους.
Οι συνδικαλιστές πυροσβέστες, από την άλλη, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για οχήματα που δεν έχουν ανταλλακτικά, εναέρια μέσα καθηλωμένα, πιλότους που τα διπλώματά τους δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και τρία χρόνια ελλείψει χρημάτων και πιθανότατα βούλησης και, τέλος, κονδύλια για την πρόληψη που εγκρίνονται στις 20 Ιουνίου και η αποδέσμευσή τους γίνεται, φυσικά, αργότερα, έως δηλαδή και δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, οι περικοπές στην Πυροσβεστική αγγίζουν το 40%!
διαβάστε περισσότερα 

Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

'Σωτήρια" επέμβαση των μνημονιακών διαχειριστών και των τροικανών αφεντάδων της χώρας γιά τα έντονα προβλήματα της χώρας μας σημειώθηκε.

Συγκεκριμένα οι νεοκατακτητές της χώρας μας,  μετά τις κραυγές αγωνίας των Ελλήνων Πυροσβεστών ότι λόγω των τεραστίων περικοπών  στο Π.Σ. υπάρχει πρόβλημα ελαστικών, καυσίμων, οχημάτων και λοιπού πυροσβεστικού εξοπλισμού, αποφάσισαν την αποστολή νέου τύπου οικολογικού και κυρίως φθηνού πυροσβεστικού μέσου, το οποίο και παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα:


ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

Το Προεδρείο της ΕΑΠΣ στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γεώργιο Μέργο, μετέφερε την δεινή οικονομική θέση των Πυροσβεστών, που δίνουν τη μάχη με τις πύρινες φλόγες σε  όλη την Ελλάδα. Στην επίκληση του κ. Μέργου γιά την ανάγκη “όλοι πρέπει να προσφέρουμε στην κρίση”, του απαντήθηκε ότι οι “Πυροσβέστες ήδη έχουν δώσει  τόσο σε εισόδημα,  μετά τις άγριες περικοπές, όσο και το σημαντικότερο σε δεκάδες ώρες απλήρωτης και υποχρεωτικής  εξοντωτικής υπερεργασίας στα φλεγόμενα μέτωπα”. Μετά το πέρας της συνάντησης έγινα δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι του ΑΝΤ1, όπου  ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ χαρακτηριστικά δήλωσε: ούτε ένα ευρώ από το Πυροσβέστη που είναι από τους χαμηλότερα αμοιβόμενους

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Το «μαρτύριο της σταγόνας» συνεχίζεται!
Κατά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών μας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γεώργιο Μέργο, παρόντος και του κ. Άκη Σκέρτσου, διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, που απουσιάζει στο εξωτερικό, δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά το καθολικό αίτημά μας για σταμάτημα των περικοπών και έναρξη αποκατάστασης των μισθολογικών αδικιών που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια.
Καίτοι έγινε κατανοητό εκ μέρους του ότι το αίτημά μας στηρίζεται από την ελληνική κοινωνία, η οποία αγωνιά επίσης με την διογκούμενη ανασφάλεια και επιζητεί την αποτελεσματική λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, εντούτοις μας παρέπεμψε στον κ. Υπουργό, ο οποίος θα είναι σε θέση να μας ενημερώσει τις προσεχείς ημέρες, μόλις συμπληρωθεί η «εξοικονόμηση» των 11,5 δις. Ευρώ, όπως προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ


ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Προς: Τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων
Αξιότιμοι κύριοι,
Οι επερχόμενες – σύμφωνα και με τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ – νέες περικοπές στις ήδη αποτελειωμένες αποδοχές των ενστόλων, τους οδηγούν στην περιθωριοποίηση και στην αποψίλωση της αποστολής των Σωμάτων Ασφαλείας.
Απαξιωμένοι και εξαθλιωμένοι ένστολοι ακινητοποιούνται στην μάχη εναντίον των λωποδυτών, των καταχραστών και των εγκληματιών και οι κολοβωμένες λειτουργικά Υπηρεσίες κολοβωμένα αποτελέσματα παράγουν, διαγκωνιζόμενες από την επέλαση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού της ασφάλειας.
Ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών, απορύθμιση της εργασίας, συντριβή των συνδικάτων είναι το τρίπτυχο της συνταγής της τρόικας ώστε οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Φάκελος πυρκαγιάς Χίου: Γιατί κάηκε το νησί


Η δημοσιογραφική έρευνα μας ψάχνει τους "εμπρηστές" του κυρίου Δένδια όχι μέσω της ΕΥΠ αλλά μέσω των γεγονότων..
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Δένδιας μόλις προχθές ανακοίνωσε την εμπλοκή της Ε.Υ.Π και ΕΛ.ΑΣ στις έρευνες στην καταστροφική πυρκαγιά της Χίου, που άφησε πλέον των 150.000 στρεμμάτων αγροτικής και δασικής έκτασης και καταστροφές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αφήνοντας αιχμές για εμπρησμό εκ προθέσεως με υπονοούμενα για  ''ξένο χέρι'' και ''οργανωμένο σχέδιο''! 

Είναι όμως έτσι;  Αυτό θα αποκαλύψουν οι έρευνες των αρχών;  Ή για να καλυφθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες του, αν αποδειχθούν παραλείψεις των υπηρεσιών του ή όποιων άλλων,επιστρατεύει και χρησιμοποιεί, ως ''ΑΛΛΟΘΙ'' τον εμπρησμό εκ προθέσεως και μάλιστα βάσει οργανωμένου σχεδίου;

διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΤΕ !!!

Η αγωνιστική διάθεση για την μέχρις εσχάτων προάσπιση της ήδη δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ένστολοι, διατρανώθηκε αποφασιστικά στην σημερινή κοινή συνεδρίαση των Προεδρείων των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ρητά και κατηγορηματικά οι Αστυνομικοί, Πυροσβέστες και Λιμενικοί υπερτονίζουν με την φωνή της συνείδησής τους, τιμώντας τον όρκο τους: Η ΑΦΑΙΜΑΞΗ δεν θα περάσει. Δεν αντέχουν άλλες περικοπές.  Εάν επιβεβαιωθούν τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ περί μη εξαίρεσης των ενστόλων από τις νέες περικοπές και αθέτησης των δεσμεύσεων του κ. Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τότε θα πρόκειται περί προσχεδιασμένης εξαθλίωσής τους και εξασθένησης των αντιστάσεων της Αστυνομίας του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος στην επέλαση του εγκλήματος και της ανομίας.

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ, 47, ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΑΠΣ