Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

10/6/12

"Άναψε φωτιές" η αντιπυρική περίοδος

Ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και οι πόροι που διοχετεύονται κάθε χρόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται στον αέρα. Ο πρόεδρος των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης, τόνισε ότι μόνο με το 50% του στόλου των αεροσκαφών, δύο μισθωμένα ελικόπτερα και χωρίς πιλότους το Πυροσβεστικό Σώμα θα δώσει το φετινό καλοκαίρι τη μάχη κατά των πυρκαγιών.

«Δυστυχώς, για φέτος η Πολεμική Αεροπορία μας ενημέρωσε ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας μόνον 20 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 10 είναι παλιάς τεχνολογίας Καναντέρ 215, τα οποία δεν πετάνε με υψηλές θερμοκρασίες και δεν μας εξήγησε κανένας για ποιο λόγο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο 50% του στόλου. Επίσης, μας διαθέτουν 2 μισθωμένα ελικόπτερα, ενώ τα υπόλοιπα 5, ιδιόκτητα του Πυροσβεστικού Σώματος, για τη συντήρηση των οποίων χάθηκαν δύο χρόνια συζητήσεων και άγονων διαγωνισμών, θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος, γιατί δεν έχουμε χειριστές να τα πετάξουν!

διαβάστε περισσότερα στο /www.zougla.gr

Με κουβαδάκια δεν σβήνονται φωτιές!



Διαβάστε το δημοσίευμα στο www.espressonews.gr

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στις μέρες μας, όπου η ρευστότητα και η ανασφάλεια τείνει να καθιερωθεί ως τρόπος ζωής, αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο ορατά τα προβλήματα από τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που διατρέχουμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Σίγουρα υπάρχουν κοινωνικές ομάδες, όπως πχ οι άνεργοι, που πιέζονται πολύ περισσότερο. Αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η πίεση που δέχονται και οι εργαζόμενοι μπορεί να προκαλέσει σωρεία αρνητικών συνεπειών.Πρώτο βήμα στον αγώνα για την καταπολέμηση της ύπουλης, θα έλεγα, αυτής νέας μάστιγας είναι η πρόληψη, η βασιζόμενη στην καλή ενημέρωση. Η λήψη των κατάλληλων μέτρων στον κατάλληλο τομέα και χρόνο θα πρέπει να βρίσκεται σε μια παράλληλη τροχιά με την ενημέρωση ή και εκπαίδευση εργοδοτών και εργαζόμενων, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες και κυρίως να μπορούν να διαγνώσουν τα ανακύπτοντα προβλήματα εγκαίρως. Διότι οι αναφυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι καραδοκούν κάθε στιγμή για να μας οδηγήσουν σε μια βαλτοποίηση της καθημερινότητάς μας. Η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων είναι, βεβαίως, προς όφελος και του παραγωγικού αποτελέσματος καθώς σχετικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής θα πρέπει να αποτελεί μείζον μέλημα και η απουσία της επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην εργασιακή υγεία και ευεξία. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη μιας ισορροπίας και η στάθμιση των θετικών και αρνητικών αντίκτυπων. Και αυτό τελικά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός κοινωνικού διαλόγου και μιας εφαρμοσμένης πολιτικής από πλευράς Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να εστιάσει στον τρόπο που επιδρά η εργασιακή ευεξία γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο. Το σίγουρο είναι ότι η εξάλειψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων βοηθάει στην ψυχική υγεία του εργασιακού πληθυσμού, επιδρώντας θετικά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, και παράλληλα βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και συνεπώς το παραγόμενο εργασιακό αποτέλεσμα.






ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΞΑΝΑΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

 10 Ιούνη του 1944. Γυναίκες, παιδιά, γέροι, και λίγοι άντρες, πέρασαν από το γερμανοφασιστικό λεπίδι μέσα σε ένα απόγευμα στο Μαρτυρικό Δίστομο.
" Τρίχρονο αγόρι ο Νίκος Σφουντούρης, το λόγχισαν, το ξεκοίλιασαν  και πέρασαν τα σπλάχνα του γύρω στο λαιμό του, αφού πρώτα σκότωσαν τους γονείς του, έκοψαν το δάχτυλο του νεκρού πατέρα του για να πάρουν το δαχτυλίδι και έβγαλαν τα χρυσά δόντια τη νεκρής μάνας του... Ζευγάρι εξηντάρηδων οι συγγενείς τους, Γιάννης και η Πετρούλα Σφουντούρη, έβλεπαν το σπίτι τους λαμπάδα. Οταν τους παρακάλεσαν να πάρουν τα λίγα υπάρχοντά τους, τους χτύπησαν μέχρι λιποθυμίας και  γελώντας τους πέταξαν μέσα στη φωτιά όπου κάηκαν ζωντανοί- Στο σπίτι του παπά Σωτήρη, όπου μάζεψαν καμιά 15ριά, τους γάζωσαν μαζικά. Η παπαδιά εξιστορεί: «Εγώ τη στιγμή που μας βάλανε στο τουφεκίδι βύζαινα το κοριτσάκι μου, ενός χρόνου. Μου ρίξανε τρεις σφαίρες. Η μια μου χάλασε το ζερβί χέρι, η άλλη με πήρε ξώπετσα κάτω από τ’ αυτί. Η Τρίτη χτύπησε τη Μαργαρίτα μου. Της άνοιξε το κεφάλι κι όπως την κράταγα στην αγκαλιά μου τα μυαλά της πεταχτήκανε στα μούτρα μου»- Σε άλλο σπίτι βρίσκουν τη Φροσύνη Σταθά, που βύζαινε το αβάπτιστο βρέφος της, εφτά μηνών. Τη σκοτώνουν ενώ το ανίδεο βρέφος εξακολουθεί να βυζαίνει τη νεκρή. Κόβουν από το βυζί τη ρώγα της μάνας που απομένει στο στόμα του βρέφους, και ύστερα το στραγγαλίζουν. Με τη λόγχη ανοίγουν την κοιλιά του, βγάζουν τα σπλάχνα του και τα περιτριγυρίζουν στο λαιμό του. Το άλλο παιδάκι της οικογένειας, τον Γιάννη, τριών χρόνων, το σκοτώνουν και με την μπότα τους  του λιώνουν το κεφάλι. Η πεντάχρονη κόρη Ελένη κρύβεται να σωθεί, την ανακαλύπτουν, της ανοίγουν την κοιλιά με την ξιφολόγχη και την πετάνε στο δρόμο-Μια έγκυο, τη Διαμάντω Ζάκκα, και τον άντρα της, τους  σκοτώνουν σπίτι τους με αυτόματο. Ανοίγουν με λόγχη την κοιλιά τη Διαμάντως, βγάζουν το έμβρυο, το ποδοπατάνε και το λιώνουν… Παραδίπλα στο σπίτι του Γιάννη Τσεκούρα, συγγενείς είχαν μαζευτεί για μνημόσυνο. Τα αυτόματα κροτάλισαν, τα πτώματα έγιναν σωρός πνιγμένα στο αίμα… Σε άλλο σπίτι τους εβδομηνταπεντάρηδες γέρους, τον Αγγελή και τη Θεοφανή Κοκκίνη, τους κόβουν το κεφάλι με μπαλτά- Ένας νέος ξεψυχά λαβωμένος στο κατώφλι του σπιτιού του, ο Μήτσος Γιωργακός. Τρέχουν κλαίγοντας η μάνα του και οι δυο αδελφές του, Γιαννούλα και Ουρανία, βλέποντας τον νεκρό, για να τον βάλουν μέσα. Τις γαζώνουν με σφαίρες. Τον πατέρα τον είχαν σκοτώσει στο χωράφι - Στου Ν. Κουτριάρη σκοτώνουν τα τέσσερα παιδιά του. Στα δύο πρώτα τους ανοίγουν την κοιλιά. Τη Μαριέττα Φιλίππου, έγκυο, την ξεκοιλιάζουν με μαχαίρι, βγάζουν το έμβρυο και λογχισμένο το πετάνε από το παράθυρο. Την  ίδια την αφήνουν να αργοπεθαίνει μαρτυρικά χωρίς να της δώσουν τη λυτρωτική χαριστική βολή..."
    http://www.protagon.gr

Ήταν από τα τελευταία εγκλήματα των Γερμανών εγκληματιών κατακτητών στην πατρίδα μας.

Αυτές είναι οι ιστορικές παρακαταθήκες των Γερμανών ηγετών της Ευρώπης, αυτών που θέλουν να αναδιοργανώσουν τη χώρα μας.