Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

24/8/13

ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΣΤΑ "ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ"

Πυροσβέστες  που  ευθύνονται για  πυρκαγιές σε τρία  σπίτια στη Μασσαχουσέτη  των Η.Π.Α.( από  αριστερά προς τα δεξιά Patrick K. Elliott, Donald C. Moores, Jordan R. Frank, and Brian S.Findlay ) 
 

Σε ένα πυροσβεστικό βιβλιαράκι του 1981, σχετικό με την ανίχνευση των στοιχείων των εμπρησμών, αναγράφει: "...ενίοτε τα ανώμαλα αυτά άτομα (πυρομανείς και εμπρηστές) είναι δυνατόν να παράσχουν βοήθεια εις την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την κατάσβεση της πυρκαιάς και δι αυτής ή ετέρων πράξεων προκαλούν την προσοχήν προς αυτούς."
Είκοσι χρόνια αργότερα σε το 2001 σε εκδοση του Α.Π.Σ. για την "εγκληματολογική προσέγγιση των εμπρηστών" ο τότε Διευθυντής της ΔΑΕΕ, Α.Γκουρμπάτσης διατυπώνει την άποψη: " ...βέβαια δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που προκαλεί(ο πυρομανής) πυρκαγιά, για να εμφανιστεί στην καταστολή της, ως εθελοντής πυροσβέστης,που συντελεί σε αυτή, επιδιώκοντας την κοινωνική του καταξίωση, ή την πρόσληψή του στο Πυροσβεστικό Σώμα...

Σε σχετική μελέτη του ιδίου, το 2003, σχετικά με το προφιλ του εμπρηστή την περίοδο 2000-2002 προκύπτει ότι το 1,6% των εμπρηστών, επαγγελματικά δραστηριοποιούνται ως εποχικοί πυροσβέστες. (το δείγμα ήταν τα άτομα στα οποία απαγγέλθηκε η κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση).

Επίσης χαρακτηριστικό είναι αυτά που σημειώνει γιά το ίδιο θέμα η ψυχολόγος Γιώτα Ταμτάμη,σε άρθρο της στο www.lesvosreport.gr, σχετικά με την ψυχολογία του εμπρηστή:" Στη βιβλιογραφία αναφέρονται εμπρηστές σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς όπως για παράδειγμα αυτούς της ανάπτυξης γης, στον ασφαλιστικό κλάδο, στην ενοικίαση εξοπλισμού πυρόσβεσης, κυνηγούς ή πυροσβέστες. Αναφέρεται η περίπτωση υψηλόβαθμου Ισπανού πυροσβέστη που πριν λίγα χρόνια βρέθηκε ένοχος εμπρησμών που σάρωσαν καταστροφικά την Ισπανία και Πορτογαλία και οποίος έδρασε λόγω προβλημάτων μετάθεσης. 

διαβάστε τη συνέχεια της ανάρτησης

Καίγεται η Καλιφόρνια

Μάχη με τις φλόγες δίνουν περισσότεροι από 1000 πυροσβέστες προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει κοντά στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.