Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

30/5/13

ΟΙ 13 ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ 29-5-2013 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  Η επανάληψη της ιστορίας δεν είναι φάρσα, γιατί οι πυρκαγιές είναι τραγωδία.

Εγκαίρως προ του καλοκαιριού επισημάνθηκε σε  όλους τους τόνους η επικινδυνότητα  της φετινής αντιπυρικής περιόδου και ζητήθηκε τουλάχιστον από την ΕΑΠΣ  η  επίλυση των σοβαρών  προβλημάτων του Π.Σ. ώστε να είναι  επιχειρησιακά άρτιο να αντιμετωπίσει τους κίνδυνους των πυρκαγιών.Και βέβαια και διά στόματος πολιτικής ηγεσίας ακολούθησε συμφωνία ως προς το εύρος των προβλημάτων, ενώ αναμένεται ακόμα η πρωτοβουλία επίλυσης τους. Βέβαια αυτή η ζοφερή  εικόνα του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού με τα τόσα προβλήματα δεν απαλλάσσει των ευθυνών το ανθρώπινο χέρι που συντελεί το έγκλημα της έναρξης της πυρκαγιάς είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. \Και αυτό το έγκλημα των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας  πρέπει να εξετάζεται από πολλές πλευρές καθότι  ο μικρός αριθμός ανεύρεσης αιτιών και δραστών τουλάχιστον μέχρι και σήμερα απαιτεί ενδελεχή έρευνα και θεωρήσεις που πολλές φορές πρέπει να ξεπερνούν την  εξέταση της απλής αμέλειας ή της συνήθης,για το έγκλημα  αυτό, πρόθεση.
Σε παλαιότερη ανάρτησή μου είχα παραθέσει  την «παράξενη συγκυρία» των νυχτερινών πυρκαγιών που σημειώθηκαν τις δύο δολοφονικά καυτές ημέρες 24 και 25 Αυγούστου του 2007, όπου την μεν πρώτη σημειώθηκαν 9 νυχτερινές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μεταξύ 21.00 και  23.45, ενώ τη δεύτερη  σημειώθηκαν 10 νυχτερινές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μεταξύ 00.15 και 02.55.
Στην Κρήτη, χθες,  29 Μαΐου 2013, επαναλήφθηκε το φαινόμενο των νυχτερινών πυρκαγιών, με 13 εστίες πυρκαγιών.Το  φαινόμενο ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα από το Ν. Ηρακλείου  με δύο ενάρξεις πυρκαγιών, στις 23.30 και 23.35, και συνεχίστηκε...