Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

4/8/12

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2007. ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΝΑΤΟΜΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΝΑ

 
 
Η περίπτωση της τραγωδίας των φονικών δασικών πυρκαγιών του 2007 έχει απασχολήσει αφειδώς την ελληνική κοινωνία. Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για την περιγραφή, αποτίμηση, εξήγηση, σεναριογράφηση, ανατομή τους. Το θέμα έγινε επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης, δημοσιογραφικής έρευνας, ενώ ένα κομμάτι της, ιδιαίτερα θλιβερό, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δικαστική διερεύνηση.
Τελευταία  προσέγγιση του ζητήματος επιχείρησε ο  έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού HOT DOCτης 1-8-2012.
 Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα για τις πυρκαγιές της Ηλείας, μεταξύ των άλλων υποστηρίζει ότι η αιτιολόγηση μέρους των πυρκαγιών του 2007  σε ξένους πράκτορες ή ασύμμετρες απειλές οφείλεται στην προσπάθεια των τότε κυβερνώντων να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Το παραπάνω βασίζει σε έγγραφο που παρουσιάζει και αποδίδεται στην ΕΥΠ, στο οποίο αναφέρεται ότι από έρευνες της,δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές του 2007 στο Νομό Ηλείας. Επίσης παρουσιάζει έγγραφο - έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. όπου  αποφαίνεται σχετικά με ευρήματα που συν ελέχθησαν από τον Κρόνο Λόφο στη φωτιά της Ολυμπίας, ότι "δεν προέκυψαν στοιχεία που να μας οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι αποτελούν υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού ή εκρηκτικού μηχανισμού".
 Παράλληλα όμως με τα παραπάνω, αναφέρει και ακόμη μία περίπτωση ευρημάτων σε χωράφι  στην Μηλέα Ηλείας, στις 28-8-2007, δεκαεπτά κυλινδρικών φιαλών με έντονα σημεία καύσης. 
γι αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται πάλι σχετική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με την οποία "δεν ανιχνεύτηκαν επί αυτών ίχνη εύφλεκτης ύλης". Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι  "κάποια από τα αντικείμενα αυτά χαρακτηρίζονται ως υπολλείματα φωτοβολίδων χειρός" για να καταλήξει ότι: "στο ερώτημα ποιός και γιατί τα είχε βάλει εκεί, κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα.." 
Τα παραπάνω δυστυχώς ελάχιστα παραπάνω φως,  μπορούν να προσθέσουν στο σκοτάδι της συγκεκριμένης τραγικής περιόδου  στη χώρα μας.
Όπου πέρα από την  περιορισμένη δυνατότητα  που είχε η οργανωμένη πολιτεία να αντιμετωπίσει την κρίση, τις δεδομένες υστερήσεις και ελλέιψεις του δασοπυροσβεστικού και εν γενει κρατικού μηχανισμού, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη παραγόντων πέρα από τις συνήθεις αιτίες αμέλειας ή και πρόθεσης απλού  εμπρησμού.