Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

1/5/12

1η ΜΑΗ 2012 ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Η  1η Μάη 2012 βρίσκει τους Έλληνες  εργαζόμενους   αντιμέτωπους με μια σφοδρή  επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα.
Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, ΣΣΕ έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών.
Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις οι πολίτες της χώρας μας μαζί με τους πολίτες σ’ όλο τον κόσμο που βιώνουν τις ίδιες σκληρές και αδιέξοδες πολιτικές, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για την απόκρουση και ακύρωση των μονεταριστικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών οι οποίες στο βωμό του κέρδους και των αγορών καταπατούν και περιφρονούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς, κάθε εργατικό δικαίωμα.
Απέναντι σ΄αυτές τις πολιτικές, η απάντηση των εργαζόμενων πρέπει να είναι μια και μοναδική:
 Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τα Συνδικάτα απευθύνουν προσκλητήριο ενότητας και αγώνα στη μάχη για έναν κόσμο δικαιότερο, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και  εξαθλίωση. Για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης  και κοινωνικής δικαιοσύνης.
 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2012

Το κατασταλτικό χέρι της στρατευμενης στο ολιγαρχικό κεφάλαιο εξουσίας, μια όχι και τόσο μακρινή Πρωτομαγιά, το 1886, στο Σικάγο, συνταίριασε το κόκκινο της μαγιάτικης άνοιξης με το ανήσυχο αίμα των εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Ηταν μόνο ένας "σταθμός" στην διαχρονική πάλη της εργατικής τάξης,ενάντια στην εκμετάλλευση της αξίας της προσφοράς της εργασίας και του ιδρώτα της, αλλά και στον συνεχή αγώνα για την διεκδίκηση αξιπρεπών συνθηκών ζωής και δίκαιης κοινωνίας. Η εργατική τάξη στην πατρίδα μας σήκωσε με στιβαρά χέρια το διεθνή λάβαρο της πρωτομαγιάτικου αγώνα. Χιλιάδες ήταν οι Αθηναίοι που τα άγουρα εκείνα χρόνια, το 1893 συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων, όπως και το 1911 όπου το σύνθημα είναι «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο».

διαβάστε την ανάρτηση, του Ταμία του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ Γιάννη Σταμούλη