Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

1/4/12

Ο ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ


Η χρήση του εμπρησμού ως μέσο κοινωνικης σύγκρουσης είναι παλαιό και βρίσκεται συχνά στην ιστορική διαδρομή. Χαρακτηριστικό είναι τα αποσπάσματα από πρόσφατη ανάρτηση με την επωνυμία "Κύκλοι Παραβατικών" που αναρτήθηκε στο διαδύκτιο μετά τον εμπρησμό κτιρίου του ΥΠ.ΕΣ. στην Ηλιούπολη:

"...Κάθε διαδήλωση ανάλογα με την εξέλιξή της χαρακτηρίζεται ως ένα σημείο πολέμου απέναντι στο σάπιο αυτό καθεστώς. Ενός πολέμου με πολύμορφα χαρακτηριστικά, τα οποία παίρνουν σάρκα και οστά όταν οι εξεγερμένοι που τον κηρήσσουν χτυπούν λυσσαλέα στην “καρδιά” του εχθρού... Εκεί όπου αναρχικοί, προλετάριοι, “καταπιεσμένοι”, παραβατικοί, “αγανακτισμένοι” με όλες τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις τους θα ξεχυθούν στους δρόμους κάθε μητρόπολης καταστρέφοντας σύμβολα του πλούτου, καίγοντας ναούς του καπιταλισμού, απαλλοτριώνοντας υλικά αγαθά που τους ανήκουν, επιτιθέμενοι με μανία στους μπάτσους καθώς πλέον θα γνωρίζουν τι πρεσβεύουν αυτά τα σκυλιά που φυλάνε τον εχθρό... Αναζητούμε συντρόφους και συναγωνιστές αλλά παράλληλα και άτομα που “τα πηγαίνουμε”. Άτομα που θα αλητεύουμε μαζί σαν ανέμελα παιδιά, άτομα με τα οποία θα σχεδιάζουμε τους εμπρησμούς μας, άτομα με τα οποία θα συντάσσουμε κείμενα, άτομα αποφασισμένα να αναμετρηθούν με τον φόβο και να τον χλευάσουν.
Θα βαδίσουμε τον δρόμο της οργής και της φωτιάς πατώντας τα απομεινάρια ενός σάπιου και μίζερου κόσμου. Θα αναμετρηθούμε με τον εχθρό σφίγγοντας τα δόντια από την μανία που θα τον χτυπάμε. Θα κάψουμε ότι τον πλαισιώνει, ότι τον συντηρεί, ότι τον τρέφει. Θα κάψουμε τα πάντα. Οτιδήποτε περιέχει αυτό το πληκτικό γκρι τσιμέντο θα φλέγεται ολοσχερώς για να πάρει την θέση του ένας χωματόδρομος γεμάτος από τις φωνές πιτσιρικάδων που θα παίζουν μπάλα, που θα φλερτάρουν αθώα και θα ερωτεύονται παράφορα...Ας εξεγερθούμε!Εδώ θέλουμε να αναφερθούμε στο ιδιαίτερο παράδειγμα της 12 Φλεβάρη και να αποτυπώσουμε στο «χαρτί» κάποια δικά μας βιώματα. Βρεθήκαμε κι εμείς κάτω, συνωμοτήσαμε, κάψαμε, κουβεντιάσαμε, επιτεθήκαμε, καταστρέψαμε. Όμορφες εικόνες που μας γέμισαν με αισιοδοξία αλλά παράλληλα με σκεπτικισμό. Καμένα εμπορεύματα, λεηλατημένος πλούτος απ’ τους απόκληρους του κόσμου σας, μπάτσοι κυνηγημένοι...
Αρπάξαμε τη ζωή στα χέρια μας και οδηγηθήκαμε στην ουτοπία μας, σ’ αυτή τη μαγική πραγμάτωση του αδύνατου. Αυτή την οποία ζούμε όταν οι βαριοπούλες ρίχνουν τις τζαμαρίες καταστημάτων, όταν ανάβουμε το στουπί και κρατάμε τη φλεγόμενη μολότοφ, όταν πραγματοποιούμε πολύωρες συγκρούσεις στα στενά των μητροπόλεων, όταν τα γκαζάκια και οι εκρηκτικοί μηχανισμοί διαταράσσουν την ησυχία που έχουν οι δρόμοι της αρρωστημένης πόλης τα μεσάνυχτα , ΟΤΑΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΑΣ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΓΥΑΛΙΑ ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΠΕΙΡΟ! Τότε νιώθουμε ότι πήραμε τη ζωή στα χέρια μας και τη πλάθουμε όπως εμείς θέλουμε γιατί μας ανήκει...
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την τοποθέτηση 2 ισχυρών εμπρηστικών μηχανισμών τα ξημερώματα του Σαββάτου 24/03 στο Παράρτημα του Υπουργείου Εσωτερικών όπου στεγάζεται η 'Κοινωνία της Πληροφορίας"..."