Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

5/3/12

Για τις προσλήψεις στο Π.Σ.



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο για τις πρόσφατες προσλήψεις-σκάνδαλο στην Πυροσβεστική, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όσα μετ’ επιτάσεως καταγγέλλαμε εδώ και μήνες, καταθέτοντας και ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με εξόφθαλμες παρατυπίες και αλλοίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την πρόσληψη πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, επιβεβαιώνονται σήμερα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Τότε η πολιτική ηγεσία απαντούσε ότι όλα έγιναν νόμιμα και νομότυπα.Σήμερα, υπό το βάρος των αποκαλύψεων του Τύπου, αναγκάζονται να παραδεχθούν τη δυσάρεστη αλήθεια και να προχωρήσουν μάλιστα στην απόταξη μέχρι στιγμής 100 επιτυχόντων.
Παρόλ’ αυτά τα απερίγραπτα επιχειρούν να επιρρίψουν –για μία ακόμα φορά– αλλού τις ευθύνες. Σε ποιον άραγε; Ποιος έχει την ευθύνη για ένα σύστημα διεξαγωγής του διαγωνισμού που όλοι καταγγέλλουν, εκτός από αυτόν που το δημιούργησε; Χρειάζεται απάντηση;»

Οι δυο πυρκαγιές που έκαψαν τη «νεράιδα της Μακεδονίας» τον Ιούνιο του ’35

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

«Η νεράιδα της Μακεδονίας, κατά μέγα μέρος, δεν υπάρχει πλέον»! Με τις λίγες αυτές λέξεις η Ελλάδα παρακολουθούσε τη συμφορά που έπληξε τον Ιούνιο 1935 την όμορφη πόλη της Έδεσσας. Περίπου τριακόσια πενήντα σπίτια και εκατόν πενήντα καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες και περίπου τριακόσιες οικογένειες στον δρόμο. Καταστράφηκαν ένα δημοτικό σχολείο και το Πρωτοδικείο, όπου ήταν εγκατεστημένη και η Εισαγγελία, καθώς και το υποκατάστημα της Τραπέζης Αθηνών.

Οι μαρτυρίες ανέφεραν ότι όλα ξεκίνησαν από το Μεταξουργείο ενός Αρμένιου, απ’ όπου αναπήδησε ο σπινθήρας που κατέκαψε την πόλη. Άλλοι υποστήριζαν ότι ξεκίνησε από κατοικία που βρισκόταν κοντά στο Μεταξουργείο. Ήταν η εποχή των κουκουλιών και το εύφλεκτο υλικό ήταν τα ξηρά κλαδιά που «κλαδίζονταν» οι μεταξοσκώληκες και με τα οποία ήταν γεμάτα τα σπίτια της Έδεσσας.

διαβάστε περισσότερα

Σκάνδαλο - φωτιά με τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική


Δείτε το σχετικό ρεπορταζ στον ΑΝΤ1

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΟΥ ΣΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΑΠΣ



Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Την περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα Οικονομική κρίση η οποία ανάγκασε σε αποχώρηση τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, και οδήγησε στην δημιουργία μιας Κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» λήψης και υλοποίησης δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων για την διάσωση της χώρας απ΄την χρεωκοπία. Η βαριά φορολογία, η εφεδρεία, οι απολύσεις και οι οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων ήταν μερικά απ΄τα μέτρα που ήδη υλοποιηθήκαν αμέσως μετά το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν». Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει κοινωνική ανισότητα, φτώχια και ανεργία και έχουν οδηγήσει σε ανέχεια και εξαθλίωση τον Ελληνικό Λαό και τους Έλληνες εργαζομένους, οι οποίοι μαζικά αντιδρούν στην επιβολή τους και όπως όλοι είδαμε και βιώσαμε, η αντιμετώπιση της έκφρασης αγανάκτησης και θυμού των εργαζομένων, της κοινωνικής έκρηξης δηλαδή, γίνεται με χρήση κρατικής βίας, με προκάλυψη την επίκληση των παράνομων ενεργειών ατόμων, τα οποία καίγοντας και σπάζοντας, δημιουργούν κλίμα φόβου που μαζί με την ευρύτατη προβολή από τα ΜΜΕ αποτρέπουν την συμμετοχή και μας...


Διαβάστε την ομιλία

Τούτος ο λαός είναι περήφανος.Αντιστάθηκε σε όλες τις κατοχές.




Αυτή η παγωμένη μέρα αποτυπώνει με το καλύτερο τρόπο την παγωνιά-την ερημοποίηση και την δυστυχία που καλύπτει όλη τη χώρα.Η αδιέξοδη πολιτική των διαχειριστών της κρίσης, που αυτοί δημιούργησαν, φέρνει το ένα Μνημόνιο μετά το άλλο, φέρνει στο κεφάλι μας, το ένα χαράτσι μετά το άλλο.Το τσεκούρωμα εναντίον του φτωχοκάματου των ένστολων δεν είχε κανένα έλεος.Παρειές του Δημοσίου - πριν το Μνημόνιο - δεχτήκαμε ανηλεή επίθεση στη συνέχεια.Το μαρτύριο της σταγόνας:Επίδομα, επίδομα, 13ος - 14ος μισθός-αποζημιώσις για υπερεργασία- εκλογικό.Ακολούθησε το πάγωμα ωριμάνσεων και τώρα ο ΠΕΛΕΚΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ.Ετοιμάζει την πρέσα ώστε να κατρακυλήσουμε στο βάραθρο της πραγματικής εξαθλίωσης.

Διαβάστε την ομιλία του Ι.Σταμούλη στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ενστόλων της 28-2-2012 στην πλατεία Κολοκοτρώνη

Διαγωνισμός - σκάνδαλο στην Πυροσβεστική


Ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, πλαστά πιστοποιητικά σπουδών, ακόμη και διπλώματα οδήγησης-μαϊμού κατέθεσαν υποψήφιοι στον διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Από τους 4.000 προσληφθέντες, περισσότεροι από 600 εκτιμάται ότι βρέθηκαν παράτυπα στις λίστες

Οσμή... σκανδάλου αναδύεται από τη μοναδική προκήρυξη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα της κρίσης για την πρόσληψη 4.000 άξιων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

ΒΑΣΩΣ ΔΕΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, «Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΣΩΣΗ». ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.

Του επίτιμου προέδρου της Ε.Α.Π.Σ. και επίτιμου Υπαρχηγού του Π.Σ. Αντιστρατήγου Χρήστου Κων. Μητροπέτρου.

Φαίνεται «το ’χει» το Πυροσβεστικό Σώμα να γεννάει ανθρώπους με ευαισθησίες και πνευματικές ανησυχίες. Έχει γίνει σχεδόν παράδοση, πολλοί συνάδελφοι, παράλληλα με τις φωτιές και τις διασώσεις, να ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες. Έτσι, μέχρι σήμερα, είχαμε ζωγράφους, αγιογράφους, γελοιογράφους, ποιητές, ιστοριοδίφες, λαογράφους, διηγηματογράφους ακόμα, πρόσφατα, και έναν σπουδαίο παραμυθογράφο. Δεν έχω όμως υπόψη μου κάποιον που να ασχολήθηκε με την μυθιστοριογραφία. Το κενό αυτό ήλθε να συμπληρώσει η συνάδελφος Αρχιπυροσβέστρια Βάσω Δενδροπούλου, με το μυθιστόρημά της «ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΣΩΣΗ», που είδε το φως της δημοσιότητας από την Εμπειρία – Εκδοτική, παίρνοντας έτσι και το βάπτισμα του πυρός στη λογοτεχνία.
Πρωταγωνιστές του έργου – όπως μαρτυρά και ο τίτλος του – οι Πυροσβέστες και η ζωή τους με τις περίσσιες πίκρες, αλλά και τη μεγάλη ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο.
«Μεγάλη Διάσωση», εμείς οι Πυροσβέστες, χαρακτηρίζουμε την πυροσβεστική έξοδο για συμβάν – πυρκαγιά ή ατύχημα – για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται ειδικός χειρισμός με παρούσα υψηλή επικινδυνότητα, για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, διασωζομένων και διασωστών. Ένα τέτοιο συμβάν έχει ως αφετηρία του το μυθιστόρημα της συναδέλφου. Πυρκαγιά παλαιάς οικίας στο κέντρο της Αθήνας, με εγκλωβισμένη τη νεαρή ένοικο του την Δέσποινα. Ένας από τους ριψοκίνδυνους πυροσβέστες της εξόδου, ο Ορφέας, τη διασώζει, αλλά ο ίδιος τραυματίζεται σοβαρά και νοσηλεύεται σε μακροχρόνιο κώμα. Στον παγωμένο χρόνο του κώματος ο Ορφέας – με την άδεια της συγγραφέως – ονειρεύεται την πολυκύμαντη, ως τότε, ζωή του. Το ίδιο κάνει και η Δέσποινα που στέκεται καθημερινά στο προσκέφαλό του, ελπίζοντας στην ανάνηψη του σωτήρα της. Εκεί γνωρίζει τους άντρες της βάρδιας του Ορφέα και συνδέεται μαζί τους, εντυπωσιασμένη από τη φλόγα της ψυχής τους και τον καθημερινό μόχθο της προσφοράς τους. Η σχέση αυτή, την κάνει ν’ αναθεωρήσει πολλές από τις απόψεις της για τη ζωή και ως άλλη Αριάδνη θα της δώσει τον μίτο για να βγει από το δικό της αδιέξοδο.
Μέσα από τη δράση των ηρώων του μυθιστορήματος η συγγραφέας επιχειρεί μια αυτοψία της θαμπής και μερικές φορές κατασκότεινης εποχής μας και δίνει την δική της ενατένιση των πραγμάτων του κόσμου και της ζωής, θίγοντας τα όσα επικίνδυνα δηλητηριάζουν της ψυχές των ανθρώπων και ροκανίζουν τη ζωή μας. Σκοπός του ψυχογραφικού αυτού μυθιστορήματος, που έχει ως αντικείμενο την εσωτερικότητα των ανθρώπων, σε χρόνια που η ψυχή μας διαρκώς φτωχαίνει, είναι να ξαναφέρει στη ζωή μας την αίγλη του ηρωισμού, της τιμής και της αξιοπρέπειας και κυρίως, να μας θυμίσει ότι δεν πρέπει να αναβάλουμε το βήμα που πρέπει να κάνουμε προς τον, ποικίλα σήμερα, πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Αν και το πρώτο της μυθιστόρημα, η συνάδελφος συγγραφέας, δεν επέλεξε τον παραδοσιακό τρόπο γραφής που θα της ήταν πιο εύκολος. Βούτηξε, αμέσως, στα βαθειά νερά του σύγχρονου υπερρεαλισμού, με αλληγορική και πολλές φορές αινιγματική γραφή. Με δομές και εμπνεύσεις που - αν και όχι εύκολα ανιχνεύσιμες – παραπέμπουν σε αρχαιοελληνικά θεατρικά πρότυπα. Παρ’ όλα αυτά, έχει πετύχει επαινετή δεοντολογία και αρτιότητα στη γραφή, ώστε να νομίζεις ότι πρόκειται για έργο έμπειρου λογοτέχνη.
Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους μας αφού: το έχει γράψει ένας δικός μας άνθρωπος, έχει εμάς ως πρωταγωνιστές και υμνεί τον ηρωικό μόχθο και την ατίμητη προσφορά μας αλλά κυρίως, γιατί το αξίζει. Ακόμα συστήστε το ή χαρίστε το στους φίλους σας – πάντα το βιβλίο υπήρξε το φθηνότερο και πολυτιμότερο δώρο - για να σας γνωρίσουν και να εκτιμήσουν όπως αξίζει – περισσότερο – εσάς και το λειτούργημά σας.
Μην ξεχάσω να σημειώσω πως, η συνάδελφος, έχει αφιερώσει, με αγάπη, το βιβλίο της αυτό «Στους Πυροσβέστες και τις Πυροσβέστριες που δίνουν αξία στη ζωή».
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά την Βάσω Δενδροπούλου για το εξαιρετικό μυθιστόρημα που μας χάρισε. Να είναι το βιβλίο καλορίζικο και καλοτάξιδο και να ευχηθώ ακόμα, να δούμε σύντομα, και τη συνέχεια γιατί έχει ανάγκη από τέτοια ζωντανά γραψίματα η Λογοτεχνία μας. .