Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

21/11/10

Όταν οι Ζωές Συντρίβονται


Από τις 20 έως και τις 28 Νοεμβρίου 2010 στο Μουσείο Μπενάκη θα πραγματοποιηθεί έκθεση
φωτογραφίας του Άγγλου φωτογράφου Paul Wenham – Clarke με θέμα «Όταν οι Ζωές Συντρίβονται».

< Πρόκειται για μια μοναδική δουλειά με φωτογραφίες και μικρές συνεντεύξεις οικογενειών θυμάτων τροχαίων, ατόμων με αναπηρία, διασωστών κλπ που αναφέρεται στις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης και υποστηρίζει την άποψη ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ατυχήματα όταν μιλάμε για τα τροχαία.
Η έκθεση είχε συγκλονιστική απήχηση στην Αγγλία όπου έχει εμφανιστεί στις περισσότερες πόλεις. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο (24 Ιουνίου – 3 Ιουλίου, στη Βασιλική Αγίου Μάρκου) στα πλαίσια της 3ης Διεθνούς Τζαζ Συνάντησης Κώστας Κουβίδης. Στην συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση αυτή δεν είναι ευχάριστη.



Υπάρχει μάλιστα ένα ιδιαίτερα σκληρό μέρος της με σκηνοθετημένες φωτογραφίες.
Η Ελλάδα αν και από τις πρώτες χώρες της ΕΕ σε αριθμό νεκρών από τροχαία είναι από τις τελευταίες στις αντιδράσεις. Οδεύουμε κυριολεκτικά προς τον θάνατο χωρίς διαμαρτυρία.

Ο Paul Wenham- Clarke είναι επαγγελματίας φωτογράφος, διδάσκει στο The Arts University College Bournesmouth και έχει βραβευτεί πολλές φορές. Φέτος πήρε το το χρυσό βραβείο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Φωτογράφων (AOP) για μια έκθεση που ετοιμάζει με θέμα τους άστεγους.
Η Έκθεση «Όταν οι Ζωές Συντρίβονται» πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια της Road Peace, αγγλικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων(FEVR)

Εμπρηστές.Οι (9) στους (10) εμπρηστές, είναι πλήρως ικανοί για καταλογισμό της πράξης τους

Σύμφωνα με Συμπεράσματα της Έρευνάς ''Το προφίλ του εμπρηστή (10ετία του 2000)'',
tο 88,5% των καταδικαζόμενων για αστικό εμπρησμό, έχουν πλήρη ικανότητα των για καταλογισμό της πράξης τους, ενώ το 11,5%, δεν έχουν ικανότητα ή έχουν ελαττωμένη ικανότητα για καταλογισμό.


Διαβάστε περισσότερα