Επιμέλεια

Επιμέλεια
Γιάννης Σταμούλης

28/10/09

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 28η Οκτωβρίου 1940



Έλληνες Πυροσβέστες στην απελευθερωμένη Κορυτσά 1941

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Το χάραμα της 28ης Οκτωβρίου1940 οι Ελληνες δέχθηκαν, για μια φορά ακόμη, την επιταγή της Ιστορίας τους με όλη τη βαριά κληρονομιά που επέβαλε σ΄ αυτούς το μεγάλο και ένδοξο παρελθόν.Στον θρασύ και υπερόπτη Ιταλό επιδρομέα αντέταξαν το ιστορικό «ΟΧΙ» , τη νεοελληνική έκφραση του αρχαίου «μολών λαβέ» των Θερμοπυλών.Το απειλούμενο ελληνικό έθνος, ορθώθηκε ετοιμοπόλεμο στις επάλξεις.Καμιά συμβατική εξιστόρηση δεν είναι ικανή ν΄ αποδώσει το μέγεθος του νεοελληνικού αυτού έπους.
Ήταν μια υπέροχη νίκη του Πνεύματος εναντίον της ύλης.Μια δραματική, αλλά και γιαυτό πολυτιμότερη, διαπίστωση της παντοτινής επιβολής των δυνάμεων της ηθικής και της ελευθερίας εναντίον των δυνάμεων της βίας και της τυραννίας. Ο εχθρός, βέβαια, είχε κάνει τους υπολογισμούς του, είχε καταστρώσει επιτελικά σχέδια και είχε διαπιστώσει τη μεγάλη υλική υπεροχή του, αλλά δεν υπολόγισε το ελληνικό σθένος.
Είχε ξεχάσει, όμως, ότι απέναντί του δεν ήταν απλώς στρατιώτες, αλλά ΄Ελληνες στρατιώτες με ψυχή και ιδεώδη πνευματικά, που θεμελιώθηκαν από την τρισχιλιετή Ελληνική Ιστορία.

Το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε τη δική του, σκληρή και νικηφόρα μάχη κατά τη διάρκεια του πολέμου, προστατεύοντας τις πόλεις από τις καταστροφές των αεροπορικών επιδρομών, στη μητρική ελληνική γη, αλλά και στο έδαφος της απελευθερωμένης Βόρειας Ηπείρου.Όταν τα περήφανα ελληνικά στρατεύματα,κατατροπώνοντας τους Ιταλούς μελανοχιτώνες, κατέλαβαν την Κορυτσά, το Πυροσβεστικό Σώμα, συνείσφερε στον εθνικό θρίαμβο, ιδρύοντας και λειτουργώντας στις 3 Ιανουαρίου του 1941 Πυροσβεστικό Σταθμό Γ΄ Τάξης στην απελευθερωμένη πόλη.Οι Έλληνες Πυροσβέστες πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες επιχειρώντας με ηρωισμό και αυτοθυσία, σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον, διαρκών καταστρεπτικών βομβαρδισμών, μέχρι τις 12 Απριλίου, όπου και ήταν οι τελευταίοι. που αναχώρησαν, μετά από όλα τα ένοπλα τμήματα, αφού χρειάστηκε ακόμα και την τελευταία στιγμή να επέμβουν σε μεγάλη πυρκαγιά, σε στρατιωτικό υλικό, που απειλούσε το χωριό Μπομπότιστα, 10 χιλιόμετρα μακριά από την Κορυτσά.Η εθνική δράση των Πυροσβεστών συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Πολλοί από τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους της Αττικής οργανώθηκαν και συμμετείχαν σε αντιστασιακές οργανώσεις, ενώ κατά την αποχώρηση του κατακτητή, έδωσαν τιτάνιο αγώνα για να περισώσουν ότι απέμεινε από τις καταστροφές που άφηναν πίσω τους τα γερμανικά στρατεύματα.

(Απόσπασμα από την ομιλία Ι.Σταμούλη στον επίσημο εορτασμό του Α.Π.Σ. Οκτώβριος 2006)

Η ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940


ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940